LIFESTYLE 10 iulie 2019

O nouă ediție a sărbătorii tradiționale „Sintilia Zăbălenilor”

de Daniela Luca | 1336 vizualizări

Evenimentul își propune să readucă în sufletele celor prezenți sărbătorile românești de pe vremuri 

„Sintilia Zăbălenilor”, tradiționala sărbătoare a românilor din Zăbala care în fiecare an aduce la un loc sute de localnici, va avea loc în această duminică, pe 14 iulie. Ajuns la a X-a ediție, evenimentul va aduna pe scenă artiști de seamă din Ardeal, dar și interpreți și dansatori locali îndrăgiți. 

Duminică, 14 iulie, tradițiile, obiceiurile, dansurile și voia bună vor fi prezente în Poiana Sintiliei din localitatea covăsneană Zăbala, acolo unde, an de an, localnicii îl cinstesc pe Sfântul Ilie. Sărbătoarea care are ecouri puternice și în zilele noastre este un obicei vechi al satului transmis din generație în generație.

Organizatorii de la Asociaţia Cultural Creştină „Căciula” din Zăbala spun că programul artistic este unul amplu, iar sărbătoarea vrea să readucă în sufletele celor prezenți sărbătorile românești de altădată. 

„Va fi un program frumos, amplu. Păstrăm întotdeauna linia tradițională bazată pe obiceiuri și dansuri populare românești în Poiana Sintiliei acolo unde s-a ținut evenimentul an de an și am sărbătorit cum se cuvine. Îi avem invitați pe Alina Pinca, Robert Târnoveanu, Răzvan Năstăsescu. Sunt toți artiști de seamă din Ardeal care cântă melodii cu specific ciobănesc, cu specific românesc. Vom avea pregătite bucate alese, pastramă, bulz pentru vizitatori. (...) Din experiență proprie știu că sărbătorile de tip tradițional de acest fel nu prea le mai găsim pe teritoriul țării sau le găsim în foarte puține locuri. E o provocare să menții linia tradițională, iar astfel noi ne deosebim prin autenticitate. Participanții de anii trecuți au rămas cu impresii plăcute pentru că ei ne-au rugat să păstrăm această linie și să nu schimbăm nimic. Tocmai de aceea, an de an, facem această sărbătoare păstrând aceeași linie de autenticitate”, ne-a spus reprezentantul Asociaţiei Cultural Creştine „Căciula” din Zăbala, Liviu Boc.

Conform tradiției, spune organizatorul, pe vremuri, ciobanii coborau din munți și aduceau cu ei păpuși din caș pe care le dăruiau aleselor, iar sărbătoarea reprezenta astfel o formă de socializare. 

„Dacă erau acceptați de fată și de familia acesteia, urma să se facă nunta. Această sărbătoare ajuta la punerea bazelor noilor familii de români din zonă”, ne-a mai spus Liviu Boc.

Astfel, evenimentul va începe duminică dimineața la Biserica din Zăbala, care poartă Hramul Sfântului Ilie. În jurul orei 11:30, acțiunea se va muta în Poiana Sintiliei, unde se va derula programul artistic și vor avea loc diverse activități tradiționale românești. 

Printre artiștii și dansatorii locali care vor urca pe scena din poiană se numără Ansamblul de dansuri populare Junii Covăsneni și Românașul, Grupul de fluierași Mugurașii din Zăbala și Covasna, dar și Corul Bărbătesc din Voinești Covasna cu Alexandru Avram, Alex Baciu și Constantin Dumitru. 

Evenimentul este organizat de Asociația Cultural Creştină „Căciula” din Zăbala în colaborare cu Centrul de Cultură al județului Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.