LIFESTYLE 4 noiembrie 2014

Fumatul pasiv: cum te afectează şi cum poţi să îl eviţi

de Covasna Media | 524 vizualizări

Fumatul pasiv sau „fumatul la mâna a doua", aşa cum mai este numit, nu este atât de inofensiv pe cât ai impresia. Pentru a înţelege mai bine termenul, află că practici fumatul pasiv de fiecare dată când te afli într-un mediu în care este fum de ţigară. Dacă petreci mult timp făcând acest lucru, te expui la anumite riscuri pe care ar trebui să le cunoşti din timp.

Fumatul pasiv şi riscurile pe care le presupune

De-a lungul timpului, au apărut mai multe studii în urma cărora unii specialişti au declarat că fumatul pasiv afectează sănătatea, în timp ce alţii au spus că există riscuri doar dacă o persoană îl practică o perioadă lungă de timp. Spre exemplu, dacă o persoană locuieşte cu un fumător înrăit mai bine de 30 de ani, poate fi predispusă la cancerul de plămâni. Prin urmare, opiniile sunt împărţite şi tot timpul vor exista controverse legate de acest subiect. Totuşi, iată la ce riscuri te expui dacă petreci prea mult timp într-un mediu în care se fumează frecvent!

- încă din primele minute se irită mucoasele nazale, traheale şi cea conjuctivală;

- creşterea riscului pentru apariţia cancerului de plămân;

- creşterea riscului pentru dezvoltarea unei boli de inimă;

- declanşarea sau înrăutăţirea afecţiunilor respiratorii (bronşită, astm). Primele tulburări se pot simţi după o oră sau chiar mai puţin timp: tuse, respiraţie şuierătoare, etc.

- dacă eşti gravidă, pot să apară complicaţii pe perioada sarcinii sau copilul să nu se dezvolte aşa cum ar trebui;

- inflamaţii ale canalului auditiv;

- există studii care scot la iveală chiar că ar fi o legătură între fumatul pasiv şi bolile neurologice.

Cum poţi să eviţi fumatul pasiv

Nu este uşor să eviţi fumatul pasiv, însă poţi să aplici câteva metode care să te ajute. Spre exemplu, recomandă divahair.ro, dacă ai pe cineva în familie care fumează, roagă persoana sau persoanele respective să nu facă acest lucru în casă sau în maşină. Aceeaşi rugăminte o poţi adresa şi prietenilor sau altor persoane care vin în vizită. Însă, cel mai bine ar fi să îi încurajezi constant să renunţe la acest viciu. De asemenea, încearcă pe cât posibil să eviţi locurile în care se fumează în exces sau petrece cât mai puţin timp în spaţiile respective.

Frecventează mai degrabă localurile care au zone special amenajate pentru nefumători. Deşi nu pare un gest politicos, stai la depărtare atunci când cineva îşi aprinde o ţigară.

Specialiştii spun că fumul de ţigară poate să reziste în aer mai multe ore şi că şi cel rămas în haine, în păr şi în alte lucruri din casă (în special în ţesături) poate să reprezinte un pericol pentru sănătatea ta. De altfel, aşa a apărut termenul de fumat la a treia mână. Luând în considerare toate efectele nefaste ale fumatului pasiv, încearcă să eviţi pe cât posibil să stai în preajma persoanelor care au acest viciu, pentru a-ţi proteja organismul.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.