LIFESTYLE 6 iulie 2015

Descoperire revoluţionară: aplicaţia care detectează afecţiunile ochiului

de Covasna Media | 404 vizualizări

Bolile ochilor vor putea fi detectate doar cu ajutorul unui smartphone. Cercetătorii au dezvoltat un program care scanează ochii şi, astfel, avertizează utilizatorul dacă suferă de o eventuală boală.

Un grup de cercetători a dezvoltat un software cu ajutorul căruia pot fi detectate diverse boli, doar prin scanarea ochilor, informează ScienceDaily. Astfel, dacă o persoană suferă de endem macular diabetic, o boală care duce la orbirea parţială prin înceţoşarea treptată a vederii, pot fi diagnosticaţi doar prin intermediul unui program instalat pe telefonul mobil, scrie gandul.info.

Cercetătorii de la Medical and Surgical Center for Retina, în colaborare cu inginerii biomedicali de ITEMS (Institutul de Tehnologie din Monterrey), au creat posibilitatea ca utilizatorii să poată folosi camera de la un smartphone şi pentru scanarea ochilor, astfel încât să fie detectate diverse anomalii în grosimea retinei.

„Ideea este să fie detectate şi prevenite bolile uzuale. Nu înlocuim un specialist, vrem doar ca pacienţii să afle din timp dacă au o astfel de afecţiune şi să o trateze din timp”, a precizat doctorul Juan Carlos Altamirano Vallejo, directorul Medical and Surgical Center for Retina.

Astfel, susţine el, acest software va reduce costurile sistemului medical din Mexic. Cu doar o aplicaţie pe telefonul mobil şi prin scanarea ochilor cu ajutorul camerei, rezultatele vor fi obţinute imediat. „E mult mai ieftin aşa decât să tratezi orbirea”, a adăugat specialistul.

Aplicaţia nu se găseşte încă pe piaţă, însă este de aşteptat ca, în viitorul apropiat, să fie inclusă în sistemul de sanitar.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.