LIFESTYLE 29 martie 2024

De unde începi dacă vrei să îți îmbunătățești relația cu mâncarea și sportul?

de Iulia Drăghici - Taraș | 463 vizualizări

A fost publicat prima dată în ediția din 25 ianuarie a revistei OCV/Observatorul de Covasna

Relația cu mâncarea, să nu mai zicem de sport, este una pe cât de importantă, pe atât de complicată. Întrebări precum „ce să mănânc azi?”, „cât e bine să mânânc?”, „cum să fac să fiu mai disciplinat cu mâncarea?”, „ce sport să fac?”, „cum mă pot obișnui cu activitatea fizică?” sunt unele pe care sigur ni le-am pus cel puțin o dată în viață. Așa că ne-am gândit să venim cu o listă mai concretă și ușor de aplicat, cu sfaturi de la un specialist, despre cum să începem drumul acesta spre a avea o relație mai bună cu mâncarea și, eventual, cu sportul. 

Ne-a oferit ajutorul Hatházi Henrietta, nutriționist, dietetician și antrenor personal, care ne-a spus următoarele: 

1. Descoperă bucuria gătitului:

Sfat: Experimentează cu rețete noi și sănătoase.

Exemplu: Începe să gătești săptămânal o masă colorată, bogată în legume și condimente. De exemplu, descoperă noi arome pentru carnea de pui prin utilizarea de rozmarin, ardei roșu și cimbru.

2. Mănâncă mai conștient:

Savurează fiecare mușcătură și acordă atenție senzațiilor.

·         Mănâncă o masă în liniște, fără a fi distras de dispozitive electronice sau televizor. În loc să folosești telefonul în timpul mesei, creează o experiență plină de conștientizare, concentrează-te asupra texturii și gustului fiecărui ingredient. În plus, încearcă să mesteci încet pentru a te bucura pe deplin de aroma și consistența mâncărurilor.

3. Planifică și pregătește din timp:

Anticipează mesele și pregătește opțiuni sănătoase pentru a evita alegerile grăbite.

·         Caută și pregătește în fiecare săptămână o rețetă nouă și sănătoasă. După 7 săptămâni, vei avea o varietate de 7 mâncăruri sănătoase pe care le poți adapta preferințelor tale. De exemplu, dacă săptămâna aceasta faci un ovăz cu lapte și fructe de pădure, dar simți că ceva lipsește, atunci data viitoare poți adăuga banane, pentru a-l îndulci, și o lingură de unt de arahide, pentru un plus de savoare.

4. Explorează alimentele noi:

Încorporează regulat alimente noi pentru a diversifica dieta.

·         Alege un aliment pe care nu l-ai încercat niciodată și integrează-l într-o rețetă. De exemplu, caută să încorporezi ingrediente precum zucchini (dovlecel), semințe de chia și quinoa.

5. Prepară gustări sănătoase și satisfăcătoare:

Alege gustări nutritive care să te satisfacă pe termen lung.

·         Iaurt cu fructe: Optează pentru iaurt natural sau cu conținut scăzut de grăsimi și adaugă fructe proaspete sau uscate pentru un plus de dulceață și nutrienți.

·         Iaurt cu granola făcută acasă: Prepară acasă granola sănătoasă, combinând cereale integrale, semințe, nuci și miere. Adaugă rezultatul peste iaurt pentru o gustare hrănitoare.

·         Banane cu unt de migdale: Feliază banane și adaugă o lingură de unt de migdale pentru o gustare delicioasă și bogată în proteine și grăsimi sănătoase.

6. Alege o activitate fizică plăcută:

Găsește o formă de mișcare care îți aduce bucurie.

- Nu reușești să faci 10.000 de pași zilnic? Fă cu 1.000 în plus față de cât făceai până acum.

- Nu obții cele 8 ore de somn? Culcă-te cu 5 minute mai devreme.

- Nu te concentra pe ceea ce NU poți face. Gândește-te mai degrabă la ceea ce poți face.

Dacă vrei ceva diferit, trebuie să faci ceva diferit

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.