LIFESTYLE 18 februarie 2014

Cum influenţează părinţii consumul de alcool al adolescenţilor

de Covasna Media | 280 vizualizări

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Bringham, a scos la iveală faptul că, oricât de mult s-ar strădui părinţii, nu prea pot ţine alcoolul departe de mâinile adolescenţilor.

Cu toate acestea, comportamentul părinţilor poate influenţa decisiv cât de mult alcool consumă tinerii.

Iată cum s-a ajuns la aceste concluzii.

La studiul menţionat au participat 5.000 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani. S-au urmărit două aspecte: relaţia cu părinţii şi consumul de alcool. S-a descoperit astfel că adolescenţii ai căror părinţi au fost catalogaţi drept „autoritari”, foarte stricţi şi cu foarte multe reguli, fără suport şi căldură părintească, consumau foarte mult alcool (mai mult de 5 pahare de alcool unul după altul), spre deosebire de părinţii catalogaţi drept „fermi”, stricţi, cu reguli clare, dar care le oferă copiilor lor suport şi căldura părintească.

De asemenea, adolescenţii ai căror părinţi sunt catalogaţi „indulgenţi” (calzi, dar nu foarte stricţi cu disciplina) au tendinţa de a exagera cu alcoolul.

„Părinţii fermi au tendinţa să stabilească standarde foarte înalte, sunt foarte responsabili, îşi monitori­zează copiii îndeaproape, însă le oferă şi un nivel foarte ridicat de căldură părintească şi suport. Pentru ei formula <puţină disciplină – puţină libertate> pare a fi câştigătoare, întrucât copiii lor au capacitatea de a nu ceda presiunii colegilor de a face sau a nu face ceva”, a declarat Stephen Bahr, a profesor la Universitatea din Bringham, coordonator al studiului.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.