Concert Ineffable, filmat în VR360 la Teatrul „Andrei Mureșanu”, un proiect de pionierat pe toate palierele
Luni, 12 iulie, TAM a fost gazda unui concert al formației Ineffable din Miercurea Ciuc, care va lansa albumul muzical „New Dimension” în VR360. Proiectul este realizat în colaborare cu Popas Production și Loop Virtual Reality Solutions, cele două entități care au făcut posibile și producțiile de teatru VR de până acum.
Înființată în 2017, trupa Ineffable – Regián Réka Kata: voce, flaut; Lukács Márton Örs: clape; Szereceán Tihamér: bas, synth bass; Szereceán Osszián: tobe - este încă nouă pe piața muzicală și abordează genuri muzicale noi, prezentându-se ca o trupă multidimensională, R&B, jazzy, cu suflet nou și versuri picante. În 2019, formația a scos primul album și, de la înființare până în prezent, a realizat șapte videoclipuri, cel de-al optulea fiind în lucru și programat să apară cel mai probabil în luna august.
Cel de-al doilea album, „New Dimension”, s-a născut în contextul pandemic. Pentru realizarea lui, orchestra a lucrat preponderent online, ceea ce a însemnat un proces mai complicat și mai lent. Mixajul și orchestrația a fost facută de Lukács Márton Örs, iar masteringul în SUA. Cum o lansare live a albumului este mai degrabă imposibilă în contextul crizei sanitare actuale, trupa a căutat o alternativă inovatoare care să pună în valoare noul album și a găsit-o în colaborarea cu Popas Production și partenerii săi, care au experiența inițierii de proiecte noi și experimentale, cum este Teatru VR360.
Din informațiile adunate de echipa de producție a acestui album muzical VR360, reiese că nicăieri în lume nu s-a mai realizat ceva asemănător până în clipa de față. „Este posibil să fim printre primii care am optat pentru o asemenea metodă de producție și de a transmite informația către public. Este o dovadă de curaj atât din partea noastră, cât și din partea echipei de producție, a studioului, pentru că este un teren necunoscut pentru toată lumea”, a declarat managerul formației, Bodó István, într-o conferință de presă organizată luni pe această temă.
Experiența realizării proiectului Teatru VR360 este importantă pentru implementarea noului proiect, însă rămân în continuare multe lucruri de descoperit. În plus, abordarea unui concert este complet diferită de a unui spectacol de teatru, atât din perspectiva imaginii, cât mai ales din perspectiva sunetului. „E chestiune de pionierat și, pentru că nu există foarte multe experiențe și experimente pe direcția asta, trebuie găsită o formulă nouă de a experimenta sunetul cu cele două urechi pe care le avem. (...) E ca și cum ai lua sunetul de la zero pentru că tot ceea ce înseamnă tehnică de mixaj, mastering, practic le reînveți. (...) Totul se întâmplă într-o sferă și atunci începi să auzi sunetul într-o formă care depășește ceea ce am ascultat noi până în momentul de față. Și mă bucur foarte tare că am colegii cu care putem să facem pașii ăștia pe căi nebătătorite. E un „challenge” din ce în ce mai puternic și mai frumos. Cine a ascultat și experimentat sunetul acesta 360 a spus un cuvânt monosilabic: WOW” – a declarat Marius Popa de la Popas Production în cadrul aceleiași conferințe de presă.
„Am făcut concertul în același spațiu în care a fost făcut și primul spectacol de teatru. Cumva folosim aceeași aparatură, dar pe de altă parte, este cu totul altă mișcare scenică, e cu totul altă idee la bază și altă poveste pe care vrei să o transmiți și atunci, practic, trebuie să te readaptezi”, a precizat și Ștefan Stamate de la Loop Virtual Reality Solutions.
În ceea ce privește publicul și reacția așteptată de la acesta, fiind vorba de o noutate absolută, realizatorii proiectului nu își fac speranțe nerealiste. „Ritmul în care tehnologia ajunge către publicul larg este destul de încet mai ales pentru că, în general, oamenii sunt destul de reticenți în a încerca partea asta de tehnologie sau de a fi deschiși la minte către fuziunea dintre artă și tehnologie. Până acum sunt doar câteva proiecte, chiar și la nivel european, care îmbină arta cu tehnologia, însă răspunsul este foarte bun, iar VR-ul este o cale ideală de a comunica un sentiment, de a oferi o experiență. (...) Nu spun că genul ăsta de experiență va înlocui vreodată sentimentul real pe care îl ai într-un show live, dar este o alternativă. Este un nou mijloc prin care putem să exprimăm sentimente”, a spus Andreea Centea de la Loop Virtual Reality Solutions, care are o bogată experiență în organizarea de concerte.
Filmarea concertului a fost deja realizată și este urmată de o perioadă de post producție. Echipa de proiect estimează că, la începutul lunii august, va fi disponibil link-ul cu întregul concert și se vor putea achiziționa bilete online. „Cu siguranță pe lângă concertul propriu-zis, va fi realizat și un videoclip 360, care va fi difuzat gratuit tocmai pentru a ne apropia publicul și a îi deschide apetitul pentru a urmări un concert în VR360”, a declarat Anna Maria Popa, manager TAM și coordonatoare a proiectului.
„Știam că suntem pionieri, dar în continuare mi se pare incredibil ca o formație din Miercurea Ciuc într-un teatru din Sf. Gheorghe să facă ceva poate pentru prima oară la nivel mondial”, a concluzionat managerul trupei, Bodó István, în cadrul conferinței de presă de luni.
Detalii cu privire la stadiul proiectului și lansarea acestuia vor fi furnizate ulterior, pe măsură ce proiectul se va apropia de forma sa finală.
(Sursa: comunicat de presă)