Cartierul ecologic din pădurea Buzaielor își continuă dezvoltarea
Complexul de locuințe de lux din Dălghiu, Vama Buzăului se reorientează către turism
Cartierul cu locuințe ecologice de lux din Vama Buzăului, situat la 12 kilometri de Întorsura Buzăului își continuă dezvoltarea, potrivit autorităților locale. Chiar dacă ritmul nu e cel scontat, lucrurile merg înainte, spune primarul Tiberiu Chirilaș. Acesta ne-a dezvăluit de asemenea și că locuințele care se vor construi în continuare vor avea scop turistic, nu vor mai fi vândute, cum era stabilit inițial, doar ca locuințe de vacanță.
„Proiectul între timp s-a recalibrat, în sensul în care se dorește să meargă mai mult pe parte turistică. Ceea ce se va construi nu va fi doar dat vânzării sau ca și second-home. În cadrul ultimei prezentări care a avut loc în cadrul Consiliului Local s-a stabilit să ne orientăm înspre turism, în sensul ca acele unități locative ce vor fi construite, să fie în primul rând cu scop turistic, deci spații de cazare”, ne-a declarat edilul brașovean, Tiberiu Chirilaș.
Acesta ne-a spus de asemenea că lucrările nu avansează în ritmul ideal și că investitorii sunt descurajați de modificările legislative dese și de schimbările economice din țară, însă că se lucrează intens ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit și să devină astfel un exemplu de bună practică.
„Proiectul este în desfășurare. Asocierea noastră în participațiune este de derulare. Lucrurile se întâmplă, se vor întâmpla și în viitor, iar eu sper să ne încadrăm în termenele contractului de asociere, astfel încât să reușim ca acest parteneriat public-privat să se desfășoare în condiții bune și să fim un exemplu și pentru alte parteneriate. Legea parteneriatului public – privat în România încă întârzie să apară, în ciuda solicitărilor noastre ca autorități locale, dar eu zic că până la urmă acesta este un proiect destul de greu de dus, de menținut. Pe un investitor străin nu poți să îl „ademenești”, ca să spunem așa, foarte ușor, mai ales în condițiile în care trebuie să-ți urmărești interesul public la nivel de localitate. Noi, la nivelul comunei Vama Buzăului vrem să fie un proiect de mediu, adică să respecte și natura înconjurătoare. (...) Conjunctura economică, legislația care este într-o continuă schimbare dă un semnal de neîncredere în rândul investitorilor străini, ceea ce e o amenințare pentru astfel de parteneriate, dar una peste alta sperăm să reușim să ducem la bun sfârșit un astfel de proiect”, a explicat Tiberiu Chirilaș.
Prima casă de vacanţă ecologică din primul resort montan de locuinţe ecologice din România a fost inaugurată şi deschisă publicului vizitator în 10 septembrie 2016, la Vama Buzăului, localitatea braşoveană învecinată cu Întorsura Buzăului.
Proiectul Valley 21 din Vama Buzăului s-a născut în urmă cu opt ani printr-un parteneriat româno-olandez şi un parteneriat public-privat cu autorităţile locale. Planurile investitorilor olandezi și ale primăriei dezvăluiau atunci că până în anul 2020, pe cele peste 68 de hectare de pământ din Valea Dălghiaşului, puse la dispoziţia dezvoltatorilor de către Primărie, vor fi construite 68 de locuinţe ecologice moderne.
Preţurile pornesc de la 167.500 de euro, pentru o locuinţă de 92 de mp, cu living, bucătărie, două dormitoare şi două băi şi ajung până la 285.000 de euro pentru o casă de 118 mp, cu living, bucătărie, trei dormitoare şi trei băi.
Prima casă inaugurată a obţinut deja certificarea „Green Homes” din partea Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, care dezvoltă şi implementează la nivel naţional standarde şi certificări pentru clădirile verzi.
În ceea ce priveşte investiţia, până în momentul inaugurării primei case firma dezvoltatoare, Dălghiaş Development, a investit aproximativ 1 milion de euro. Până la finalul proiectului, investitorii se aşteaptă ca suma să ajungă la circa 15 milioane de euro.