LIFESTYLE 9 septembrie 2015

Adolescenţii care folosesc ţigări electronice sunt mai predispuşi să devină fumători

de Covasna Media | 350 vizualizări

Persoanele care folosesc ţigări electronice, în special adolescenţii, sunt de patru ori mai predispuşi să devină fumători în decurs de un an de la începerea folosirii lor, informează cercetătorii.

Deşi studiile precedente ofereau dovezi conform cărora ţigările electronice i-ar ajuta pe fumători să renunţe la acest obicei, noile studii contrazic această ipoteză, conform Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Pittsburgh au elaborat un studiu la care au participat 694 de persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Dintre cei 694 de participanţi, 53,9% erau de sex feminin, iar 76,6% erau de sex masculin. De asemenea, la începutul studiului 16 participanţi foloseau ţigări electronice.

Participanţii au răspuns unui chestionar privind predispoziţia acestora de a începe să fumeze în anul următor, şi au fost împărţiţi în trei grupuri:

- nefumători (cei care au răspuns că nu se vor apuca de fumat anul următor)

- posibili fumători (cei care nu au exclus posibilitatea de a începe să fumeze anul viitor)

- fumători (cei care foloseau ţigara electronică)

Un an mai târziu, participanţii au reluat chestionarul şi astfel s-a descoperit că 11 dintre cei 16 participanţi (echivalentul a 68,9%), care foloseau ţigări electronice au devenit fumători. În timp ce 128 din cei 678 de participanţi (echivalentul a 18,9%), care erau nefumători au devenit fumători.

Doctorul Brian Primack şi echipa sa de cercetători au ajuns la concluzia că persoanele care folosesc ţigări electronice sunt de patru ori mai predispuse să devină fumătoare, în comparaţie cu cei care nu folosesc ţigări electronice.

Alte studii vor fi elaborate în acest scop, întrucât la începutul studiului numărul participanţilor care foloseau ţigări electronice a fost foarte mic. Datorită acestui fapt studiul poate fi considerat neconcludent, însă cercetătorii susţin că există o legătură între predispoziţia unei persoane de a deveni fumătoare, odată ce a folosit ţigara electronică.

(adevarul.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.