LIFESTYLE 28 octombrie 2015

A fost creată super-roşia: are antioxidanţi cât 50 de sticle de vin

de Covasna Media | 329 vizualizări

Cercetătorii de la Centrul John Innes din Marea Britanie au reuşit să obţină un tip de roşie ce oferă nenumărate beneficii inimii, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications, citat de Medi­cal Daily.

Roşia cultivată în cadrul experimentului conţine o proteină numită AtMYB12, care se găseşte în planta Arabidopsis thaliana, comună în grădinile britanicilor. Această proteină activează o serie de polifenoli, despre care s-a arătat că joacă un rol extrem de important în prevenirea unor boli precum cancerul sau bolile de inimă.

Aceşti polifenoli sunt similari resveratrolului, un polifenol ce se găseşte în vin, despre care multe studii au arătat că protejează vasele de sânge, scad colesterolul „rău” şi previn obezi­tatea şi diabetul. Odată ce proteina este prezentă în aceste roşii, polifenolii sunt activaţi, tomatele devenind o adevărată uzină de antioxidanţi, notează ziare.com.

O astfel de roşie ajunge să aibă aceeaşi cantitate de polifenoli ca 50 de sticle de vin roşu. Poate că nu e la fel de amuzant să muşti dintr-o roşie, cum ar fi să bei vin, recunosc oamenii de ştiinţă, însă roşia rămâne un fruct la îndemâna tuturor, ce poate fi consumat oricând. Sucul poate fi stors din roşie, putând fi folosit chiar în scopuri medicinale.

Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest experiment spun că se poate obţine prin aceeaşi metodă orice legumă cu compuşi benefici.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.