10 obiceiuri care îţi strică rinichii
Rinichii joacă un rol extrem de important în starea generală de sănătate. Filtrează sângele, produc hormoni, absorb mineralele, produc urină, elimină toxinele şi neutralizează acizii. Şi cum sunt organe atât de importante merită puţină dragoste.
Deteriorarea rinichilor poate trece neobservată timp de ani întregi, întrucât ei îşi pot duce la bun sfârşit sarcinile chiar dacă funcţionează la numai 20% din capacitatea lor. Tocmai de aceea, bolile de rinichi sunt supranumite şi „moartea tăcută”. Acesta este un motiv suficient de puternic pentru a avea grijă de rinichi înainte de a fi prea târziu. Iată 10 obiceiuri care îţi strică rinichii.
Nu bei suficientă apă
Una dintre cele mai importante funcţii ale rinichilor este să filtreze sângele şi să elimine toxinele şi elementele de care organismul nu mai are nevoie. Atunci când nu bei suficientă apă în timpul zilei toxinele şi elementele de care organismul nu mai are nevoie încep să se acumuleze afectând corpul.
Prea multă sare în dietă
Organismul are nevoie de sare pentru a funcţiona corespunzător. Însă o mulţime de oameni consumă prea mult sodiu ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale şi pune o mulţime de stres pe rinichi. Ca regulă de bază, ar trebui să ai în dietă mai mult de 5 grame de sare pe zi.
Întârzii frecvent să mergi la toaletă (când simţi nevoia)
Destul de multe persoane ignoră chemarea naturii întrucât sunt prea ocupaţi ori nu doresc să folosească toaletele publice. Însă reţinerea regulată a urinei produce o presiune care poate duce la insuficienţă renală, pietre la rinichi şi incontinenţă. Aşa că ascultă-ţi corpul când te îndeamnă să mergi la toaletă.
Consum mare de zahăr
Studii ştiinţifice au demonstrat că persoanele care consumă două ori mai multe băuturi dulci pe zi au proteine în urină. Iar acest lucru este un semn care demonstrează că rinichii nu funcţionează aşa cum ar trebui.
Deficienţa de vitamine şi minerale
O dietă bazată pe legume şi fructe proaspete este excelentă pentru starea generală de sănătate şi pentru buna funcţionare a rinichilor. Multe deficienţe cresc riscul de pietre la rinichi ori de insuficienţă renală. Vitamina B6 şi magneziu, spre exemplu, sunt foarte importante pentru a reduce riscul de pietre la rinichi.
Prea multă proteină animală
Consumul excesiv de proteină, în special de carne roşie, creşte presiunea pe rinichi. Atât de multă proteină în dietă înseamnă că rinichii sunt suprasolicitaţi, iar asta poate duce la îmbolnăvirea lor.
Lipsa somnului
Toată lumea ştie cât de importantă este odihna pe timpul nopţii. Privarea cronică de somn influenţează negativ şi funcţionarea rinichilor. În timpul nopţii organismul repară ţesuturile afectate ale rinichilor, aşa că oferă-i corpului tău timpul necesar pentru a se recupera singur.
Prea multă cafeină
Ca şi sarea, cafeina poate creşte tensiunea arterială şi poate pune un stres în plus pe rinichi. Odată cu trecerea timpului, consumul excesiv de cafea poate afecta buna funcţionare a rinichilor.
Abuzul de analgezice
Mulţi oameni iau analgezice la apariţia celei mai mici dureri, deşi există o mulţime de remedii naturale. Însă prea multe pastile pot cauza afecţiuni grave ale rinichilor şi ficatului.
Consumul de alcool
Nu este nimic greşit să te bucuri din când în când de un pahar de vin ori o sticlă de bere. Însă prea mulţi oameni nu se mulţumesc doar cu atât. Alcoolul este, de fapt, o toxină, legală este adevărat, însă care are efecte devastatoare asupra rinichilor şi ficatului.
(sfatulparintilor.ro)