INTERVIU 23 decembrie 2021

Olimpiu Floroian, președintele PNL Covasna: „Dialogul rămâne singura variantă de rezolvare a problemelor specifice unui județ precum Covasna și este o realizare faptul că reușim să facem asta acum, la nivel politic”

de Covasna Media | 3668 vizualizări

Cum a fost anul 2021 pentru PNL Covasna? Care sunt provocările actuale ale partidului? Care este legătura cu PSD la nivel local? Sau care sunt prioritățile pentru anul viitor? Acestea sunt câteva întrebări la care președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian a răspuns în interviul următor. 

Domnule președinte, 2021 a fost un an plin de evenimente pe scena politică. Cum a resimțit organizația locală a PNL cele mai importante momente: alegerile interne, schimbările de guvern, problemele legate de pandemie?

Așa cum s-a văzut, astfel de evenimente sunt însoțite mai mereu de tensiuni și dispute. Din păcate și în interiorul PNL au existat astfel de momente, apărute în special din cauza și în preajma alegerilor pentru noua conducere a partidului. Covasna nu a fost și nu cred că va fi nici în viitor o prioritate pentru conducerea partidului, din motive bine cunoscute. Și nu se întâmplă doar în PNL, ci în toate partidele românești. Spun asta cu tristețe, constatând că atenția de care ne-am bucurat atunci când votul nostru era în joc, a fost mai mare decât atunci când am solicitat noi diverse lucruri pentru populația din zonă. 

La nivel de județ facem atât cât se poate pentru a rezolva parte din problemele interne de partid, cât și din cele ale cetățenilor și sperăm la mai bine. Ceea ce eu aștept de la actuala conducere a partidului este, așa cum am mai declarat și cu alte ocazii,  mai multă comunicare. Fără comunicare între conducerea partidului și filiale nu se poate transmite corect și pe înțelesul tuturor, tot ceea ce se hotărăște la nivel guvernamental, asta fiind de fapt menirea noastră a celor din conducerile județene. Noi suntem adeseori întrebați, avem contact direct cu electoratul și de multe ori evităm răspunsurile pentru că nu știm exact care sunt planurile la București.

Care sunt cele mai importante realizări ale PNL Covasna la capătul acestui an?

O să vă răspund, referindu-mă strict la filiala pe care o conduc. Cred că cea mai importantă realizare, în ceea ce privește activitatea politică, a fost menținerea unui climat stabil, echilibrat. În condițiile în care se produc schimbări importante, așa cum a fost cazul în acest an, este esențial să poți menține o bună colaborare cu toți colegii și partenerii, fără tensiuni și fără conflicte. De obicei, în perioadele de alegeri și schimbări de conducere, răbufnesc orgoliile și apar situații greu de gestionat, care nu fac bine unui partid. Eu sunt bucuros că nu a fost cazul județului nostru, unde lucrurile au fost mai tot timpul în regulă, pentru că am luat întotdeauna decizii democratice și părerile colegilor au fost respectate. Nu am încercat să impunem nimic. Ce mai trebuie precizat este faptul că, datorită specificului județului Covasna, au existat de-a lungul timpului numeroase conflicte, atât între politicienii români și maghiari, cât și între partidele românești cu doctrine politice diferite. Dialogul rămâne singura variantă de rezolvare a problemelor specifice unui județ precum Covasna și este o realizare faptul că reușim să facem asta acum. Dacă partidele locale nu comunică, nu au cât de cât o agenda comună, o serie de priorități, asupra cărora să se pună de acord, atunci șansele să facem lucruri notabile pentru județ sunt mult mai mici. 

În calitate de președinte al partidului, care credeți că e cea mai mare schimbare pe care a adus-o acest an în interiorul organizației? 

Acest an a adus schimbări și în filiala Covasna: au avut loc alegeri și în filiala județeană, în urma cărora am obținut un nou mandat de 4 ani, s-a schimbat componența biroului politic, care a adus în conducerea județeană oameni noi alături de cei cu mai multă experiență. Cred că am câștigat prospețime și oameni noi, fără să pierdem din experiență. PNL are în acest moment o poziție mai bună ca oricând, la nivel local. Suntem prezenți în conducerea Prefecturii prin subprefectul Cosmin Boricean, în Consiliul Județean, prin cei 3 consilieri județeni și în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, prin singurul consilier român, Liviu Comăneci. Mai avem, de asemenea, 4 viceprimari și 29 de consilieri locali. Organizația e stabilă, și-a rezolvat mai multe probleme administrative mai vechi, reușește să atragă noi membri și se bucură de echilibru și un consens în general. 

Cum funcționează la nivel local alianța formată la nivel central și ce le spuneți oamenilor de dreapta care au privit cu scepticism o asociere cu PSD?

Nu putem spune că nu funcționează, dar nu putem spune nici că funcționează foarte bine, mai ales că, deocamdată nu am avut discuții pentru stabilirea de măsuri concrete la nivel județean. Vom avea astfel de întâlniri, cel mai probabil începând de săptămâna viitoare. La acest capitol suntem în întârziere, multe județe finalizând deja negocierile de coaliție. Și pentru că m-ați întrebat în mod expres de relația cu PSD, vreau să vă spun și că din punct de vedere doctrinar nu sunt mulțumit de această formulă. De altfel, este cunoscut faptul că în Biroul Politic Național am votat împotriva acestei alianțe, respectând astfel decizia luată la nivel județean. Dar aflându-ne în această situație, cred că trebuie de acum să ne canalizăm energia pe ceea ce putem să facem împreună, pentru că separat nu vom avea nicio șansă. Foarte important în acest moment este faptul că echipa care reprezintă PSD la nivel județean este una cu care se poate discuta corect. Exemplul concret poate fi ultima finanțare din fondul de rezervă al Guvernului, alocarea obținută către UAT-urile județului fiind binevenită pentru primari, pentru   urgențele ce trebuiau rezolvate la sfârșit de an sau pentru proiectele pentru care nu mai existau fonduri pentru a fi finalizate sau erau în mare întârziere.

Care sunt principalele obiective pentru 2022, ce vă propuneți să realizați pentru binele covăsnenilor? 

Cred că e important să stabilim că atunci când ne referim la binele covăsnenilor, ne referim la români și maghiari deopotrivă. S-au făcut multe lucruri bune la nivel județean în ultimul an, dar nu putem să nu ne amintim de proiecte, care ne dorim să continue, dar care ne nemulțumesc pentru că sperăm la o rezolvare mai rapidă a lor. Mă refer la asfaltarea drumului județean ce leagă Întorsura Buzăului și Boroșneu Mare prin Valea Mare și care din motive pe care nu vreau să le reiau, are în continuare mari întârzieri, termenele sunt depășite și ca orice proiect important pentru zona românească a județului, nu trezește un interes major și nu este tratat cu aceeași seriozitate ca toate celelalte proiecte ale județului. În aceeași categorie se încadrează și renovarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, despre care vorbim de ani de zile. Senzația veșnică pentru acest proiect este că se caută mereu motive de amânare și cineva se bucură atunci când le găsește. Renovarea corpurilor A și B nu a început nici acum, invocându-se, cum știm de mult, probleme de proiectare sau de estimare a costurilor. Cred că este absolut necesar să avem o nouă discuție cu conducerea colegiului, cu primăria și factorii politici, care împreună, dacă chiar își doresc, pot rezolva această problemă. Acestea sunt doar două dintre obiectivele  prioritare pentru noi în anul ce vine și vom face tot ce ne stă în putință să determinăm rezolvarea lor.

Aveți, la final de an, dar și de interviu, un mesaj către cititori?

Nu pot să închei decât cu un mesaj pozitiv. Îmi doresc foarte mult ca toate nemulțumirile și frustrările cauzate de situația dificilă în care ne aflăm să fie date deoparte și să ne bucurăm de sărbătorile care vin, așa cum o făceam în copilărie, cu sinceritate și inocență. Le urez un Crăciun și un an nou fericit tuturor covăsnenilor și sper ca anul viitor să ne aducă numeroase lucruri bune. 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.