INTERVIU 12 octombrie 2022

„Nu cred că o să încetez să mă antrenez nici la 70 de ani”

de Daniela Luca | 1548 vizualizări

Interviu cu Vasile Serețan, tânărul pasionat de bodybuilding încă din copilărie

Motivația te ajută să începi, însă doar perseverența este cea care te conduce spre atingerea țelurilor. Așa e în viață, așa e și în sport. Acesta este crezul lui Vasile Serețan, un tânăr de 24 de ani din Bistrița-Năsăud, stabilit de patru ani la Sfântu Gheorghe. A îndrăgit culturismul încă de mic, iar acum nu își mai poate imagina viața altfel. În spatele fizicului ca din reviste, se ascund sute de ore petrecute în sală, o alimentație bine pusă la punct, disciplină și ambiție. I-am pus câteva întrebări despre viața sportivă, despre performanțele cu care se mândrește și despre planurile de viitor. De câte ori pe săptămână se antrenează, dar și ce îi place să mănânce atunci când nu ține dietă, aflați în interviul de mai jos. 

Ce te-a determinat să te apuci de culturism și la ce vârstă ai descoperit acest sport?

– Pasiunea pentru acest sport o am încă de mic, de când am început să văd prin revistele mai vechi ale bunicului poze cu tot felul de culturiști. Am început să mă antrenez de la vârsta de 12 ani, așa de capul meu, cu ce avea bunicul prin atelier, adică tot felul de fiare vechi găsite pe acolo. Asta a durat destul de puțin, deoarece bunicii s-au speriat să nu mă accidentez și mi-au interzis să mai ridic fiare. Dar am reînceput la vârsta de 17 ani, după ce în satul vecin s-a deschis prima sală din zonă. De atunci nu am încetat să mă mai antrenez. 

Ce îți place cel mai mult la bodybuilding?

– Cel mai mult la bodybuilding îmi place că este un sport în care mereu trebuie să ai un progres, să te dedici 100% dacă vrei să ai rezultate pe măsură. Nu există cale de mijloc, ori muncești și ești consecvent tot anul, ori mai bine faci o altă activitate de care te poți ține.

Culturismul e un sport individual. Preferi totuși să te antrenezi singur sau împreună cu alți sportivi?

– Aici poate că o sa par puțin egoist, dar prefer să mă antrenez cu cineva care este mai bun ca mine și de la care am ce învăța. Dar dacă este o persoană care simt că mă trage în jos, nu este dedicată, atunci prefer să mă antrenez singur. De obicei așa se întâmplă. 

De câte ori pe săptămână te antrenezi și cum arată planul tău de antrenament?

– De antrenat încerc să mă antrenez în funcție de programul de la serviciu. Dar în situațiile ideale mă antrenez de cinci ori pe săptămână cu greutăți și cardio, în perioada precompetițională în fiecare dimineață 30-40 de minute și în perioada de acumulare masă musculară de trei ori pe săptămână.

Ai antrenor? Sau ai avut?

– Momentan, sunt propriul meu antrenor și mai antrenez online și alte persoane, dar intenționez să merg la următorul nivel și să îmi iau un antrenor profesionist. 

Când ai participat la prima ta competiție?

– La prima competiție am participat în anul 2021 la Campionatul Național de Culturism și Fitness, unde m-am clasat pe locul cinci la categoria culturism 70 kg. 

Ai fost și la competiții în afara țării? 

– Momentan nu am participat la competiții din afară, deoarece competiția este foarte acerbă și am zis că vreau să fiu întâi numărul unu la noi. 

Care sunt cele mai importante trofee câștigate?

– Cel mai important trofeu câștigat până acum este experiența, deoarece sunt încă la început. Momentan ca și trofee câștigate am așa: anul 2021 – locul cinci culturism la Campionatul Național de Culturism și Fitness, categoria culturism classic 171 cm, locul cinci la ProNutrition GrandPrix, categoria culturism 70 kg. În anul 2022 – locul trei la Men's physique (medalia de bronz), locul doi la culturism 70 kg (argint) la Cupa României, locul șase la Campionatul Național de Culturism și Fitness, categoria 70 kg culturism, și locul cinci la categoria classic bodybuilding 171 cm. Iar chiar acum recent am luat locul doi la Men's physique 174 cm la ProNutrition Grand Prix. 

Ai o dietă strictă sau sunt și momente în care îți permiți să mănânci orice îți dorești?

– În ceea ce privește dieta, în perioada de masă musculară sunt puțin mai echilibrat, adică încerc să nu mănânc foarte restrictiv, încerc să fac tot felul de meniuri sănătoase, gustări cu alimente bogate în fibre, minerale, vitamine. Referitor la perioada de definire, adică de concurs, dieta se schimbă puțin, devine mult mai restrictivă și pun accentul foarte mare pe alimente slab calorice și cu volum mare – salate, cărnuri slabe, cereale integrale, etc. 

Care este plăcerea ta vinovată legată de mâncare? La ce nu prea poți rezista?

– La mine nu există să nu pot rezista la ceva, atâta timp cât știu ce vreau de la mine și ce vreau să obțin, dar în unele momente, când sunt mai relaxat să zic așa și îmi permit să trișez după o perioadă de dietă grea, ar fi pizza de acasă făcută de maică-mea și salata de vinete.

Care crezi că sunt cele mai importante suplimente pe care ar trebui să le ia cei care practică acest sport și de ce?

– În ceea ce privește suplimentele, pot spune că și ele au rolul lor în viața unui sportiv care dorește performanța, însă totuși cred că mâncarea, antrenamentul și odihna sunt mult mai importante. Ca și suplimente folosesc: o pudră proteică de calitate, glutamină, creatină, aminoacizi, omega 3, multivitamine, citrulină. Toate acestea mă ajută să performez mai bine în sală și totodată să mă mențin sănătos. Pentru o persoană normală, pot zice că cel mai important lucru este să se apuce de un sport, indiferent care este acesta, să scoată din meniu alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi.

Ai și un loc de muncă pe lângă pasiunea pentru culturism. Presupun că în România nu îți poți câștiga existența pe baza performanțelor, aproape ca în orice alt sport. În alte țări se pot face bani din culturism?

– În ceea ce privește câștigul efectiv din acest sport, pot zice că este foarte costisitor și trebuie să ai o sursă de venit destul de bună să îl poți menține la nivel de performanță. Mâncarea este cea mai scumpă, după suplimente. 

În afara țării, sportul acesta este mult mai dezvoltat, în state precum SUA, Canada, Franța etc. Acolo, sportivii de performanță care participă la anumite competiții de bodybuilding primesc sponsorizări din partea multor companii de suplimente cu sume destul de consistente pentru a le promova produsele.

Care sunt obiectivele tale în ceea ce ține de culturism pentru următorii ani? Te vezi făcând asta și la 40 de ani, să zicem? 

– Mă văd făcând sportul acesta de acum încolo, deoarece asta mă reprezintă și deoarece mă face să uit de problemele vieții. Nu cred că o să încetez să mă antrenez nici la 70 de ani, bine, la un nivel mult mai mic și mai mult să mă simt eu bine în pielea mea.

Cum te ajută culturismul în viața de zi cu zi, în afara sălii și a competițiilor?

– Culturismul mă ajută zi de zi prin simplul fapt că mă simt bine în pielea mea, mă simt sănătos, puternic, am un aspect fizic plăcut, nu îmi este rușine de mine și de corpul meu și îi motivez și pe alții să se apuce de sport.

Ce sfaturi ai pentru cei care sunt la început de drum, ca și tine, în acest domeniu?

– Pentru cei care sunt la început de drum cel mai bun sfat al meu este să vă luați un antrenor. Este cea mai bună investiție pe care o puteți face, dar unul cu rezultate care și arată pe măsură și care are un istoric în acest sport. Această investiție o să vă ajute să săriți peste problemele care apar când te apuci de sală singur și nu ai habar ce faci. O să salvați ani de zile cu un antrenor, deoarece acesta a trecut prin toate greșelile posibile, de la accidentări la eșecuri din toate punctele de vedere. Totodată, trebuie să fiți conștienți că rezultatele o să apară lent, chiar foarte lent, dar, dacă sunteți ambițioși și faceți totul cu plăcere, fiecare o să ajungă acolo unde și-a propus. Cei care sunt la început de drum, așadar, trebuie să fie dispuși să își schimbe stilul de viață, să depună efort și să iasă din zona de confort.

Sursă foto: Vasile Serețan

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.