ACTUALITATE 15 martie 2024

Berde Orsolya: „Vreau să apropii cât mai mulți copii de cai și de echitație”

de Daniela Luca | 1747 vizualizări

În inima țării noastre, pasiunea pentru echitație își găsește o voce puternică în Berde Orsolya, o tânără care se dedică misiunii sale de a aduce mai aproape copiii de grația și frumusețea călăriei. Originară din Sfântu Gheorghe și stabilită acum în Arcuș, tânăra este instructor de sporturile ecvestre la Centrul de echitație Barabás. De ce îndrăgește atât de mult caii, ce viziune are despre educația copiilor prin echitație, dar și care sunt planurile ei de viitor, afli în următorul interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența”, a redacției OCV/Observatorul de Covasna. 

– Câți ani ai, de unde ești și cu ce te ocupi în prezent?

Sunt Berde Orsolya și urmează să împlinesc 28 de ani. M-am născut în Sfântu Gheorghe, dar acum locuiesc în Arcuș și lucrez de peste 12 ani la Centrul de echitație Barabás ca instructor de sporturi ecvestre.  Aici am început călăria și aici am și rămas ca instructor. 

– De unde ți se trage pasiunea pentru cai?

Încă din copilărie am iubit animalele, pentru că acasă întotdeauna am avut animale de companie, dar mi-am dorit și un cal. Am descoperit caii și echitația într-o excursie școlară. Atunci am călărit pentru prima dată. Cine a călărit vreodată în viața lui pe un cal știe ce experiență extraordinară este: omul își testează limitele în același timp în care încrederea într-un animal și în propriile sale cunoștințe și experiență este absolută. Indiferent cât de profesionist este cineva în echitație, pe spatele unui cal de 600 de kilograme, toți ne punem puțin destinul în mâna lui Dumnezeu. La un moment dat, calul și călărețul se unesc într-o magie a prieteniei și încrederii. Exact de aici rezultă caracterul suprauman al întregului proces. Fiecare moment în șa devine o probă a eternității încredințării. Fiecare ocazie de a fi în șa devine o experiență unică, un test al încrederii. 

– Ce te-a determinat să devii instructor de echitație pentru copii?

Îmi place compania și îmi place și mai mult să vorbesc, să fiu în preajma oamenilor. În familia noastră sunt mai mulți profesori. Mi-am propus să continui tradiția, chiar dacă într-o situație specială, cu cai și copii afară, în natură. De aceea am absolvit cursurile de instructor de sporturi ecvestre la Budapesta, pentru a putea învăța cât mai mulți copii să călărească.

– Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le ai ca instructor de echitație?

Cea mai mare satisfacție pentru mine este că am reușit să construiesc o comunitate cu adevărat familială, unde toată lumea se simte bine. Copiii iubesc să vină să călărească, așteaptă să vină la mine și la cai. 

– Povestește-ne despre taberele de echitație. Cât de des se organizează, câți copii vin?

Echitația este, în opinia mea, cel mai dificil sport. Trebuie să fii complet concentrat, să simți fiecare mișcare a animalului care te poartă și să încerci să te bucuri de senzația zborului. Echitația pune în mișcare toți mușchii corpului. Antrenamentele sunt în fiecare zi a săptămânii, dimineața și după-amiaza. Predau multor copii, de la începători la avansați, dar și sărituri peste obstacole pentru cei avansați. În acest an am introdus o zi dedicată adulților călăreți, o zi în care numai ei sunt pe șa. Organizăm multe plimbări și excursii pe teren, deoarece este important ca cei mici să se familiarizeze cu natura și să vadă locuri în care nu pot ajunge cu mașina. Organizăm tabere în vacanțele de primăvară și de vară. Sunt tabere de antrenament, tabere pentru începători și avansați și tabere de zi. Îi selecționez pe copii în funcție de nivelul de cunoștințe.

– Cum abordezi provocările și fricile pe care copiii le pot avea în legătură cu echitația?

Sunt genul de persoană căreia îi place să motiveze oamenii. Nu accept răspunsurile de genul „nu pot” sau „nu merge”. Cred că oricine poate realiza tot ce își dorește. Întotdeauna încerc să le arăt că sunt talentați și capabili să îndeplinească sarcina pe care le-am dat-o. În plus, calul este prietenul lor, deoarece le permite să călărească și să îl controleze, cerând în schimb doar încredere. Echitația le oferă atitudine. Echitația le oferă perseverență.

– Care sunt cele mai importante lecții pe care copiii le pot învăța de la cai?

În primul rând, învață să lucreze în echipă, deoarece echitația este un sport de echipă, format din cal și călăreț. Îi învață responsabilitate, deoarece ei sunt responsabili pentru un animal pe care îl călăresc. Îi învață grijă, deoarece trebuie să îngrijești calul înainte de a-l călări. Călare, lumea se deschide pentru tine, deoarece în timpul echitației te confrunți cu provocări pe care nu le găsești în alte sporturi. În timp ce călărești, înveți să te descoperi și tine însuți, de aceea, echitația oferă mult din punct de vedere mental, emoțional și fizic. 

– Cum crezi că experiența la taberele de echitație poate influența viitorul copiilor în ceea ce privește iubirea pentru natură și animale?

Echitația este artă, iar numeroasele sale efecte pozitive sunt extraordinare. Experiența de a călări împreună într-o excursie prin peisajele minunate ale țării noastre nu poate fi comparată cu nimic altceva. Înălțându-te pe marginea simțului libertății, treci peste propriile tale limite, dar totuși știi exact că trebuie să respecți și regulile. Pe teren, vederea și conștiința ta devin mai ascuțite, reflexele tale sunt mereu în alertă. Te vei mișca mai repede decât lumina, pentru că pe teren trebuie să reacționezi imediat la obstacolele care apar brusc. O astfel de excursie te încarcă cu energie pentru luni de zile.

– Care sunt planurile tale de viitor?

Îmi doresc să mă perfecționez continuu și să-mi dezvolt și mai mult inteligența emoțională, pentru a putea oferi cât mai mult ca instructor de echitație celor care vin la mine. Vreau să apropii cât mai mulți copii de cai și de echitație. 

***

Interviul face parte din campania „Femei care fac diferența”, ediția a II-a, o inițiativă a redacției OCV/CovasnaMedia.ro. 

Până acum, au mai fost publicate astfel de interviuri cu: 

Marinela Újvárosi-Brezeanu: „Cariera didactică a fost visul meu din copilărie

Grațiela Stroie: „Văd un motiv de inspirație în fiecare femeie pe care o întâlnesc”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.