ISU Covasna: șase incendii într-un weekend și 19 de la începutul anului
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna face un apel la responsabilitate după un weekend în care pompierii au intervenit la șase incendii, dintre care majoritatea au avut drept cauză neglijența. De la începutul anului, autoritățile au înregistrat 19 incendii în județ, provocate în principal de coșuri de fum defecte sau necurățate și de improvizații electrice.
Vineri, 10 ianuarie, un incendiu izbucnit în localitatea Sita Buzăului a afectat podul unei gospodării. Cauza a fost un coș de fum necurățat. În aceeași zi, la Lădăuți, flăcările au distrus tavanul unei locuințe. Incendiul a fost provocat de siguranțe fuzibile defecte și echipamente electrice supradimensionate. Tot vineri, în Sfântu Gheorghe, un scurtcircuit electric a distrus mobilierul dintr-o cameră de locuit.
Sâmbătă, 11 ianuarie, pompierii au intervenit în Poian pentru stingerea unui incendiu la acoperișul unui bloc, cauza fiind un coș de fum neprotejat. Tot sâmbătă, în Sfântu Gheorghe, flăcările au cuprins o anexă gospodărească și s-au extins și la garaje și locuințe pe o suprafață de 120 m². Cauza probabilă a focului a fost efectul termic al curentului electric.
Duminică, 12 ianuarie, un incendiu izbucnit într-o cameră de locuit în Ozun a distrus grinzi și tavan pe o suprafață de 20 m². Și aici cauza a fost un coș de fum neizolat corespunzător.
Pompierii covăsneni reamintesc măsurile care trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi, uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
RENUNȚAȚI LA IMPROVIZAȚII!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele sau dispozitivele de protecție cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
• Nu lăsaţi aparatele electrice nesupravegheate, cum sunt radiatorul, aeroterma, reşoul, fierul de călcat sau televizorul.
• Respectaţi indicaţiile producătorului pentru utilizarea aparatelor electrocasnice.
• Verificaţi periodic cablurile și cordoanele electrice și înlocuiți-le pe cele uzate.
ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!
• Verificaţi integritatea aparatelor de încălzire și reparaţi-le cu ajutorul specialiștilor.
• Nu aşezaţi materialele combustibile pe sau în apropierea mijloacelor de încălzire electrice.
• Decuplaţi aparatele de încălzire înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
CURĂȚAȚI ȘI IZOLAȚI COȘURILE DE FUM!
• Curăţaţi periodic coşurile de fum şi verificaţi integritatea acestora pentru a preveni acumularea de funingine sau defectele structurale.
• Coșurile de fum trebuie izolate corespunzător față de materialele combustibile.
Mai multe detalii despre măsuri preventive sunt disponibile pe platforma fiipregatit.ro sau pe aplicaţia mobilă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.