INTERVIU 5 decembrie 2019

„Am ales să vorbesc despre satul românesc, despre durerea românilor rămași în țară”

de Iulia Drăghici - Taraș | 6410 vizualizări

Interviu cu solista de muzică populară Ioana Dîrstar 

Irina Loghin, Gheorghe Roșoga, Maria Ciobanu, Dumitru Fărcaș, Mariana Anghel, Nicolae Botgros și alții au împărțit, nu de puține ori până acum, scena cu ea, mândra floare a cântecului popular din zona Buzaielor. Ioana Dîrstar, căci despre ea este vorba, reușește, prin vocea ei, să aducă la un loc un public divers, dar cu cel puțin un punct puternic în comun: iubirea pentru folclor. Și în misiunea ei de a nu lăsa pradă uitării tradițiile populare, tânăra artistă nu se bazează doar pe instinct și talent, ci vine cu ample cunoștințe în domeniu, fiind absolventă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, apoi a cursurilor Universității de Arte „George Enescu” din Iași și a masteratului în domeniul „Etnologie, antropologie culturală și folclor” a Universității din București. 

Nu întâmplător vă reamintim toate acestea, ci pentru că recent, interpreta de muzică populară, proaspătă mămică, a prezentat lumii o nouă melodie, însoțită de un videoclip. „Crezi române c-o duci greu” vine să ne vorbească, și pe această cale, despre dramele din familiile de români rupte de plecările în străinătate, din dorința unui trai mai bun. 

În acest context, ne-am oprit puțin de vorbă cu artista noastră, care ne-a spus despre cum s-a născut această piesă, dar și cum o influențează în carieră noul rol – acela de mămică. Rezultatul discuției – în interviul care urmează. 

Povestește-ne puțin despre cea mai nouă piesă lansată, „Crezi române c-o duci greu”. Când și cum s-a născut? 

Este o piesă care a luat naștere anul trecut. Am ales să vorbesc despre satul românesc, despre durerea românilor rămași în țară, dar și a celor care sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate pentru a oferi familiei un trai mai bun.

Este o piesă emoționantă, pe alocuri dureroasă. Tu la ce te gândești când interpretezi acest cântec?  

Mă gândesc la suferința românilor (copii, părinți, bunici) care sunt nevoiți să se despartă de familiile lor, pentru o perioadă lungă sau scurtă de timp… Cred că mesajul piesei este destul de clar, simt ceea ce transmite textul piesei.

Tema piesei „Crezi române c-o duci greu” și videoclipul acesteia scot la suprafață  poveștile grele ale românilor plecați în străinătate și ale celor ce rămân, în așteptarea lor, acasă. În zona noastră, a Buzaielor, știm multe astfel de exemple. Te-a influențat în vreun fel vreo astfel de poveste? 

Nu neapărat. Am și eu rude departe de țară, departe de familie și mă regăsesc în mesajul pe care îl transmite piesa. 

Unde a fost filmat videoclipul? 

Videoclipul a fost filmat în Republica Moldova, în satul Molovata Nouă, la Nistru. 

Ce ți-ai dorit să simtă oamenii care ascultă această piesă și care văd videoclipul? Mai precis, care este mesajul pe care Ioana Dîrstar îl transmite? 

Este foarte greu atunci când o familie este despărțită de distanță, atunci când copiii cresc cu dor de părinți, atunci când părinții pierd momente importante din viața copiilor pentru că nu reușesc să le fie aproape… sunt părinte și de multe ori simt și înțeleg greutatea și durerea atât a celor plecați în străinătate, cât și a celor  de acasă.

Am văzut că la realizarea videoclipului au contribuit mai multe persoane, (scenariu / regie - Mariana Moiseenco, DOP / Video edit - Vio Mark, Rodion Kincev și actori: Eugenia Butnaru, Ecaterina Mardari, Vlad Grecu, Victor Brașoveanu), iar orchestrația o semnează Lăutarii din Chișinău. Știu, de asemenea, că nu ești la prima colaborare cu aceștia din urmă, deseori însoțiți de maestrul Nicolae Botgors. Ce înseamnă pentru tine această legătură? 

Este minunat să colaborezi cu oameni ca ei, iar această legătură înseamnă în primul rând confirmarea faptului că munca depusă până în acest moment nu a fost în zadar.

Recent ai devenit și mămică. Cum ți-a schimbat această nouă etapă din viață abordarea vizavi de muzică?

Rolul de mămică m-a făcut să fiu și mai motivată privind activitatea artistică, fiindcă știu că tot ceea ce fac, fac pentru în primul rând pentru copil.

Faptul că ai lansat această piesă și videoclipul acum, pe final de an, în apropiere de Ziua Națională,  este întâmplător sau ai vrut să fie un cadou pentru români? 

A fost întâmplător, dar m-am bucurat să văd că piesa are foarte mare succes, iar românii s-au regăsit în această piesă. Am dăruit cu drag atât piesă, cât și videoclipul tuturor românilor.

Sunt convinsă că ai și alte proiecte muzicale în pregătire. Când să ne așteptăm la următoarea lansare? 

Curând voi lansa o nouă piesă în colaborare cu o prietenă și colegă dragă din Chișinău, Mihaela Tabură. Iar pe viitor am foarte multe surprize muzicale pentru toți cei care mă îndrăgesc. 

Mult succes! 

Sursă foto: Facebook/ Ioana Dîrstar. 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.