FEMEI CARE FAC DIFERENȚA 21 aprilie 2023

Kondor Ágota, profesoară: „Admir femeile care nu se gândesc doar la ele însele, ci își asumă și sarcini pentru comunitate”

de Daniela Luca | 1732 vizualizări

Interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”

Kondor Ágota este mamă, soție, bunică, profesoară, asistent universitar, consilier local și nu numai atât. Este, pe lângă toate astea, o femeie care nu uită să își ofere timp și pentru hobby-uri, pentru că aceste mici bucurii îi dau forța necesară pentru a face față tuturor rolurilor pe care și le-a asumat de-a lungul timpului. Cine a inspirat-o să fie atât de curajoasă și de luptătoare, cum arată o zi obișnuită din viața ei, dar și despre cum își găsește fericirea în fericirea altora, aflați în următorul interviu. 

– Cine este Kondor Ágota? Cu ce se ocupă în viața de zi cu zi? 

Cu ce mă ocup? Cu multe. Profesia mea de „bază” este cea de profesoară. În anul 1989, am terminat Facultatea de Chimie Fizică la Cluj. Cariera mea de profesoară a început la Vulturu, județul Vrancea, acolo am fost „repartizată”. Între timp, am venit acasă, am început studiile la Teologie, masterat, doctorat etc., tot la Teologie. M-am specializat la Universitatea Károli Gáspár din Budapesta: specialist în igiena mentală, supervizor, terapie asistată de animale la Facultatea de Psihologie din Cluj. În prezent, sunt profesoară de religie la Colegiul Național Székely Mikó, asistent universitar la Universitatea Károli Gáspár din Budapesta, consilier local și președintele Comisiei Sociale. 

– Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră? 

Nu știu dacă mai am „zile obișnuite”. Fiecare zi aduce alte provocări, alte sarcini. Nu cred că am două zile asemănătoare. Am 16 ore pe săptămână la școală, dacă am și la facultate mă pregătesc pentru cursuri, planific diferite programe, activități și la Consiliul Local dacă este cazul. Deci este foarte, foarte variat. Am o familie grozavă, doi nepoți, o fetiță de 5 ani și un băiat de un an. Îmi place să petrec timp cu ei. Cred că este cea mai îndrăgită activitate pentru mine. Citesc – mai mult literatura de specialitate, dar nu numai. Rareori termin programul la prânz. Aproape în fiecare zi mai am și după-masă cel puțin un program. Sunt extrem de bucuroasă dacă am timp pentru hobby-urile mele: excursie, călărie, să ies cu prietenii.

– Aveți un model feminin care vă inspiră? Cine este și ce calități are? 

Admir femeile care știu cine sunt și ce își doresc. Își cunosc abilitățile și valorile. Cele care fac ceva pentru asta. Cele care nu se gândesc doar la ele însele, ci își asumă și sarcini pentru comunitate. Sunt atente, empatice, feminine, curajoase. 

Modelul meu feminin este bunica mea. Era deja în vârstă când m-am născut eu, dar am multe amintiri cu ea. Etica în muncă, veselia și umorul ei sunt incredibile. Felul în care a făcut față dificultăților, felul în care și-a trăit viața. Credința ei, afirmația ei de viață. A crescut nouă copii cu credință, veselie, deși nu erau vremuri ușoare, război, perioada comunistă etc. Întotdeauna a privit partea bună a lucrurilor. Era o optimistă adevărată. Aș vrea să am optimismul ei, atitudinea ei de a privi partea frumoasă a vieții și să fiu recunoscătoare pentru tot ce am și pentru lucruri mărunte. Viața e frumoasă, merită trăită…

– Ce credeți că înseamnă puterea pentru o femeie din zilele noastre? 

Puterea? Să ne cunoaștem calitățile noastre, să avem încredere în noi, să avem curaj să reprezentăm convingerile noastre cu modestie, dar cu perseverență. Trăim într-o lume a „bărbaților”, uneori poate simțim că nu avem „loc”. Dar profesionalismul și prezența feminității în procesul de rezolvare a problemelor sunt extrem de importante în această lume. 

– Ce vă face fericită?

Mă simt foarte fericită în familie, când suntem cu toții. Mă simt fericită când reușesc să finalizez un program sau un proiect. Mă face fericită când reușesc să fac ceva bun, care îi face pe alți oameni mai fericiți. Mă simt fericită dacă simt că, după o discuție cu mine sau după o oră de curs, oamenii, elevii mei sunt mai fericiți, mai calmi, mai optimiști. Mă simt fericită și dacă am timp să merg la cai, să merg în locuri frumoase, să cunosc locuri noi, culturi noi, oameni. 

***

În săptămânile următoare vom continua să vă prezentăm „Covasna femeilor care fac diferența”, adică o serie de 20 de interviuri cu tot atâtea femei din județ care și-au pus amprenta asupra comunității noastre. La final, voi, cititorii, veți putea vota, după ce veți afla povestea fiecăreia, care dintre cele 20 de femei v-a impresionat cel mai mult prin acțiunile și realizările sale.

Distribuie articolul:  
|

FEMEI CARE FAC DIFERENȚA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.