CULTURA 16 iulie 2018

Zagonul înflorește în pași de dans și ritmuri populare

de Geanina Lupșa | 1331 vizualizări

Povestea ansamblului folcloric „Florile Zagonului”, înființat din dorința de a păstra tradițiile strămoșești și de a promova folclorul local

„Florile Zagonului”, unul dintre cele mai tinere ansambluri de dansuri populare din județ, alcătuit din 32 de membri, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, a fost înființat în urmă cu 4 ani. Copiii, împreună cu Marian Bălăcean, coordonatorul și instructorul ansamblului, se întâlnesc săptămânal pentru repetiții. Fără să aștepte nimic în schimb, în afară de aplauzele și aprecierile publicului, ei și-au propus să ducă mai departe, cu mândrie, tradițiile locale, să le valorifice și, totodată, să le promoveze.

Dacă pentru alți copii de vârsta lor timpul liber înseamnă distracție, jocuri, plimbări și hoinărit cu prietenii, pentru membrii ansamblului „Florile Zagonului” până și zilele de vacanță sunt umplute de repetarea pașilor dansurilor populare.

În timp ce societatea contemporană este tot mai deschisă și receptivă la nou, iar tradițiile sunt încet lăsate în urmă, copiii din cadrul ansamblului „Florile Zagonului” încearcă să ducă mai departe obiceiurile specifice zonei.

Revitalizarea folclorului românesc, motivul pentru care a luat naștere ansamblul

Ansamblul „Florile Zagonului” are puțin peste patru ani de activitate, fiind înființat în anul 2013, în luna decembrie. Inițiativa de a înființa un astfel de ansamblu îi aparține lui Marian Bălăcean, coordonatorul și instructorul copiilor, din dorința de a păstra tradițiile strămoșești și de a promova folclorul local.

„Ansamblul «Florile Zagonului» a luat naștere în urmă cu 4 ani – anul acesta, în decembrie, o să facem 5 ani. Nu a fost nimic planificat, a fost o decizie luată pe moment, vă povestesc și de ce. Primarul comunei făcuse atunci, în preajma Crăciunlui, pachete pentru copii, și, cum eu lucrez la școală ca mediator, am zis că trebuie să ne revanșăm cumva, nu avea cine să se ocupe de copii, și atunci am zis că mă ocup eu de ei să facem ceva. Așa că am făcut un Plugușor tradițional, colinde, am făcut un mic cerc, am adunat copiii de la școala din Zagon, ne-am dus la primar cu uratul. Pe urmă am zis că totuși merită să încercăm să continuăm în zona aceasta, cu tradițiile, să vedem ce se mai poate face, să le păstrăm, că sunt ale noastre, până la urmă”, ne-a povestit coordonatorul ansamblului, Marain Bălăcean.

Dragostea față de jocul popular românesc aduce împreună pe scenă 32 de copii

Deși sunt la o vârstă fragedă, potrivit coordonatorului, copiii dau la fiecare spectacol dovadă de implicare, seriozitate, dar și de dragoste față de portul și jocul popular românesc, pentru că ,,dacă nu este dorință și plăcere, nu se poate”.

Nu mai puțin de 32 de copii din comuna Zagon, începând cu cei din clasa I până la cei de clasa a VIII-a, dar și câțiva elevi ai ciclului liceal fac parte din ansamblu, care este structurat pe două grupe de vârstă. Cu toate că sunt copii care, între timp, au plecat la liceele din Sfântu Gheorghe și Covasna, câțiva dintre aceștia au ales să facă parte în continuare din ansamblu.

„În prezent, sunt 32 de copii – la început erau 40, dar au mai plecat dintre ei la liceu; o să mai facem selecții, unii vin și pleacă, unii rămân. La început, a fost o problemă cu costumele, nu aveam bani, le împrumutam, unul de colo, unul de dincolo și tot așa. Până la urmă, am făcut o cerere la Prefectură, la Consiliul Județean, am vorbit și aici, la Primăria Zagon, și ni s-au aprobat niște bani pentru costume. Am luat 40 de costume populare, 20 pentru fete și 20 pentru băieți”, ne-a mai spus Marian Bălăcean.

Nimic nu-i întâmplător, așa cum nici denumirea ansamblului nu-i întâmplătoare

Denumirea „Florile Zagonului” nu a fost întâmplător aleasă, iar coordonatorul ansamblului ne-a explicat și care este semnificația acesteia.

„Soția mea a venit cu ideea de «Florile Zagonului». Ne tot gândeam cum să le spunem copiilor și stăteam într-o zi și mi-a zis ea că sunt mici, sunt «flori», în sensul de tineri, și atunci le punem numele de «Florile Zagonului» și așa a rămas.”

De asemenea, coordonatorul împreună cu soția lui s-au gândit ca vestimentația de la spectacole, pe lângă costumul popular, să cuprindă un element care să fie în strânsă legătură cu denumirea ansamblului – de aici coronița de flori frumos împletită, așezată în părul fetelor la fiecare spectacol.

„Pe lângă costumele populare, dacă tot ne numim «Florile Zagonului», ne-am gândit la o coroniță cu flori pentru fetele din ansamblu, să fie toate la fel, și aceea este simbolul ansamblului”, ne-a mai spus Marian.

„Dansul popular este pentru cel ce are ureche muzicală și îi place muzica”

Să lucrezi cu un grup de copii poate fi o meserie extrem de frumoasă, dar deloc ușoară, iar coordonatorul Marian Bălăcean ne-a mărturisit că este nevoie să muncească asiduu pentru șlefuirea tinerelor talente.

„Este foarte multă muncă, ne pregătim mereu și cred că se vede, pentru că am avut copii care nu se descurcau deloc, deloc la început și acum merg foarte bine, se vede că au muncit și că le-a plăcut. Fiecare dintre ei trebuie să aibă în primul rând ureche muzicală, înclinație, dar ceea ce este, de asemenea, important este că trebuie să îi placă, dacă îi place, prinde foarte repede, dacă nu, nu o să învețe niciodată. Am avut copii care au venit de 3–4 ori și nu au mai venit la repetiții, au renunțat, nu le plăcea și, fără să îți placă, nu se poate”, ne-a mai spus Marian Bălăcean.

Au reprezentat județul Covasna într-un spectacol la Muzeul Satului

Ansamblul a susținut spectacole și a participat la numeroase festivaluri de folclor nu numai în județ, ci și în alte colțuri ale țării. Marian Bălăcean a subilinat faptul că prin intermediul acestor spectacole copiii au totodată posibilitatea de a vedea locuri pe care poate altfel nu ar fi avut ocazia să le viziteze. Acesta ne-a mai precizat că a fost o onoare să reprezinte județul nostru la București, la Muzeul Satului, în cadrul unui spectacol folcloric.

„Am fost în foarte multe locuri, la București, la Muzeul Satului, am fost la Târgu Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, la Baraolt, la Întorsura Buzăului. Toate evenimentele la care am participat au fost importante; interesul nostru este să iasă totul frumos și bine oriunde suntem. Ceva mai deosebit a fost acum doi ani, când am avut un spectacol la Muzeul Satului. Acolo a fost lume străină, au putut vedea dansurile noastre și oamenii din alte părți”, ne-a mai mărturisit Marian Bălăcean.

Hora, sârba, alunelul sunt doar câteva dintre dansurile interpretate de micuți pe scenă.

„Noi facem dansuri începând de la brașoveanca, brâul, sârba, alunelul, învârtita, toate dansurile din zona asta. Când mergem la spectacol, nu le putem face niciodată pe toate, pentru că avem la dispoziție în jur de un sfert de oră, douăzeci de minute; sunt niște reguli”, ne-a precizat coordonatorul.

Repetiții... în curtea coordonatorului

Repetițiile săptămânale ale micuților se desfășoară în funcție de cum găsesc locație liberă, pe parcursul vacanței, așa că fie se întâlnesc la Căminul Cultural din Zagon, fie chiar în curtea coordonatorului.

„Cu repetițiile am avut câteva probleme. În timpul anului școlar, le-am făcut la Școala George Coșbuc, dar pe urmă nu le-am mai putut face acolo. Am vorbit să le facem la Căminul Cultural, dar acolo mai sunt evenimente, deci nu putem oricând, așa că vin copiii și facem la mine în curte. Vinerea este ziua de repetiții, iar, în timpul școlii, facem sâmbăta”, a mai adăugat Marian Bălăcean.

„Dansul popular descrețește frunțile oamenilor”

Dragostea pentru tot ceea ce înseamnă tradiție l-a determinat pe Marian Bălăcean să întemeieze acest ansamblu. Iubind muzica și dansul popular, el însuși fiind în tinerețile sale un bun dansator, a considerat de cuviință să încerce sădirea în sufletul micuților dragostea pentru tradiția populară.

„Am fost și eu dansator, când am fost tânăr, mi-a plăcut, tocmai de aceea vreau să ducem mai departe pașii de dans popular. Dansul popular este hrană pentru sufletul românului, el descrețește frunțile oamenilor”, ne-a spus Marian.

Ansamblul „Florile Zagonului” poate fi văzut sâmbătă, 21 iulie, pe scena din Valea Zânelor, cu ocazia sărbătorii Sântilia – Nedeia Mocănească a Voineștenilor.

„Ne pregătim pentru evenimentul din data de 21, Nedeia Mocănească, care va avea loc la Valea Zânelor. Vom mai avea, vara acesta, spectacol și la Sita Buzăului, vom merge și la Ciobănașul, prin august. O să avem spectacol și la Comandău, dar și la Zilele Covasnei”, ne-a mai menționat instructorul copiilor.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.