Uniți pentru cultură, chiar și în vremuri pandemice
Aproximativ 100 de persoane au sărbătorit Ziua Culturii Naționale la Întorsura Buzăului
Într-o perioadă complicată prin care trece cultura din cauza pandemiei care a pus lacăte pe ușile teatrelor, i-a descurajat pe oameni să iasă din case și din cauza căreia uităm, parcă, pe zi ce trece să fim mai raționali, la Întorsura Buzăului a fost sărbătorită Ziua Culturii Naționale. Totul s-a întâmplat într-un mediu inedit, prin care organizatorii i-au făcut pe oameni să uite de frig și fulgii de zăpadă care cădeau, încet, peste cei adunați să omagieze cultura și, în special, pe marele poet Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc vineri, de la ora 18:00, în curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului.
O atmosferă aparte am putut simți încă de când am intrat în curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. În jurul instituției erau aprinse lumânări, care îți indicau drumul pe care trebuie să îl parcurgi pentru a ajunge în curtea liceului, unde au avut loc proiecții pe clădirea unității de învățământ.
În interiorul instituției a fost organizată o expoziție pe tema evenimentului. Astfel, cine dorea să se încălzească, putea intra la parterul liceului, având ocazia să mai afle câteva lucruri și despre poeții care au îmbogățit cultura românească, dar nu numai. Expoziția poate fi vizitată și în următoarele zile, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.
În timp ce așteptam ca evenimentul să înceapă, au început să cadă, timid, primii fulgi de zăpadă. Ideea mea preconcepută conform căreia oamenii nu merg la evenimentele de cultură s-a adâncit și mai tare. Eram acum, mai convins ca oricând, de faptul că la eveniment vor fi prezente doar câteva persoane, organizatori, voluntari și oficialități.
Din fericire, m-am înșelat. Chiar dacă fulgii de zăpadă au început să cadă din ce în ce mai hotărâți, la fel de hotărâți de faptul că trebuie sărbătorită cultura au fost și cei aproximativ 100 de oameni care au umplut curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” până la ora 18:00, când s-a dat start evenimentului.
„Au fost participanți peste așteptări”
Se pare că nu am fost singurul care nu se aștepta să fie atât de mulți oameni. Viceprimarul Orașului Întorsura Buzăului, Silviu Popica, a spus, după încheierea evenimentului, că numărul participanților a fost peste așteptări.
„A fost o seară extraordinară, atmosfera a fost caldă, deși afară era foarte frig. A fost un moment frumos, peste care nu puteam trece. Adică cu siguranță trebuie să-l omagiem pe Eminescu și trebuie să sărbătorim cum se cuvine, chiar și în condiții de pandemie, Ziua Culturii Naționale. Au fost participanți peste așteptări. Mă așteptam să fie prezenți, dar au fost, totuși, peste așteptări. Cultura trebuie să fie pe primul loc”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Silviu Popica.
Directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Maria Bularca, este de părere că oamenilor le este dor să participe la activități culturale.
„Nu ne așteptam la un număr atât de mare de participanți. Au fost elevi, cadre didactice, autorități locale, membri ai comunității - deopotrivă tineri, dar și vârstnici. Oamenilor le este dor să participe la acțiuni culturale, le este dor de cultură. Ne-am bucurat să îi vedem pe tinerii noștri, nu numai ca spectatori, ci și implicați în organizarea evenimentului”, a spus aceasta.
La începutul evenimentului, au ținut o serie de discursuri viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica, care a transmis un mesaj din partea ministrului Culturii, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, Marius Tiron și vicepreședintele Despărțământului Astra Covasna, Ciprian Popica, care a transmis, la rândul său, un mesaj din partea președintelui organizației, Corina Bărăgan.
După aceea, participanții la eveniment au avut ocazia să vadă, proiectate pe clădirea liceului, secvențe din spectacolul „Tot ce-i românesc nu piere”, realizat de trupa de teatru 3T a Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, un tablou al lui Mihai Eminescu realizat în nisip de Mariana Pachis, regizoarea celui mai recent spectacol al trupei de teatru 3T, dar și un videoclip care l-a avut în prim-plan pe poetul Mihai Eminescu, conceput de Biblioteca Orășenească din Întorsura Buzăului.
„Cultura ar trebui sărbătorită mai des”
Gazda întregului eveniment, directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Maria Bularca, consideră că astfel de evenimente ar trebui să fie mai dese.
„Cultura ar trebui sărbătorită mai des. Să aducem în atenția copiilor, tinerilor și adulților că fără cultură suntem săraci. Cel mai desăvârșit om de cultură - Eminescu - ne-a lăsat multe lecții valoroase. Dintre ele amintim: să îți iubești neîncetat țara și limba română, să fii drept în fața tuturor, inclusiv în fața criticilor, să ai puterea să spui „da", să ai puterea să spui „nu". Închei cu un citat al lui Eminescu - preferatul meu: „Un om poate avea totul, neavând nimic și nimic, având totul"”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, aceasta.
„Rolul nostru este de a oferi tinerilor oportunități. Iar acesta este un foarte bun prilej, ca prin intermediul culturii, să oferim acestora posibilitatea de a se implica în comunitate, să sădim în sufletele lor semințele solidarității. Cu toții trebuie să înțelegem că evenimentele de celebrare nu trebuie să ne ducă cu gândul doar la trecut, ci și la prezent, dar mai ales la viitor”, a spus, în cadrul evenimentului, directorul executiv al DJST Covasna, Marius Tiron.
Angajatele Bibliotecii Orășenești din Întorsura Buzăului, Manuela Găitan și Mădălina Coman, ne-au spus că imediat cum au aflat de eveniment au fost sigure că vor participa.
„Un eveniment foarte frumos, mai ales pentru că în această seară ninge atât de frumos și suntem în aer liber. Nemaipomenit, este ceva deosebit, inedit. Am fost sigure că venim. Am văzut pe Facebook informațiile și în ziar, așa că informațiile au ajuns ușor la noi. Ne bucurăm că participă multă lume și în general tineri la activitățile astea. Noi încercăm cumva să îi motivăm pe cei tineri să aprecieze cultura, cărțile, lectura”, ne-au spus acestea, exprimându-și totodată speranța că pe viitor se vor putea organiza diferite activități în interiorul bibliotecii din oraș.
În jur de 30 de minute a durat întregul eveniment, iar cei prezenți au participat automat la o tombolă, ocazie cu care s-au câștigat diferite premii.
Poate singurul inconvenient, dacă îi putem spune așa, a fost acela că becurile aprinse în sala de sport din apropiere și cele aprinse în curtea liceului nu au reușit să ofere o vizibilitate foarte clară a celor prezenți pentru a celebra Ziua Culturii Naționale.
Însă, lăsând acest aspect la o parte, putem spune că în ultimele luni am simțit mai mult ca oricând lipsa culturii din viețile noastre. Ieșitul la teatru, de exemplu. Sau, din contră, am observat cât de mult ne poate ajuta aceasta, căci mulți ne-am reapucat de lectură în perioada în care eram nevoiți să stăm în case. După acest eveniment, am rămas cu certitudinea că, indiferent de vremuri, cultura va răzbi și se va reinventa în permanență. Altă variantă nu există.
Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii s-au strâns cărți pentru elevii din școlile covăsnene în care bibliotecile au rafturile cu volume traduse în limba română aproape goale. Cărți se pot dona în continuare. Unde sunt centrele de colectare puteți găsi în articolul Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită într-un mod inedit la Întorsura Buzăului, publicat la începutul lunii ianuarie pe CovasnaMedia.ro.
Partenerii DJST Covasna în acest proiect sunt Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului, Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, din Întorsura Buzăului, dar și Consiliul Județean al Elevilor Covasna.