CULTURA 16 octombrie 2019

Spiritul lui Romulus Cioflec este adus de elevi în comunitate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1403 vizualizări

Unul dintre textele scriitorului cu origini covăsnene va fi pus în scenă la Cafeneaua Tein 

Echipa Euroscola de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe va susține miercuri, 16 octombrie, de la ora 17:00, un spectacol de teatru, pregătit pe unul dintre textele scrise de Romulus Cioflec, profesorul și scriitorul cu origini covăsnene. Evenimentul va avea loc la Cafeneaua Tein din centrul reședinței de județ. 

Radu Goicea, Andreea Zsunkuly și Mara Blaga, precum și ceilalți colegi ai lor care sunt înscriși în proiectul Euroscola 2019, și care luptă pentru câștigarea unei vizite la Strasbourg, îi așteaptă miercuri pe iubitorii de teatru la Cafeneaua Tein. Aceștia îl vor aduce astfel pe Romulus Cioflec în sânul comunității covăsnene. 

Piesa de teatru pe care elevii din echipa Euroscola CNMV 2019 o vor interpreta miercuri seară la Tein, se înscrie în seria activităţilor de promovare a scriitorului, profesorului şi călătorului Romulus Cioflec, personalitate importantă pentru comunitatea noastră locală. Cu siguranţă puţini ştiu că Romulus Cioflec a scris şi teatru, astfel fragmentul interpretat face parte din Cupa domeniilor şi reflectă, din păcate, o realitate cruntă şi a zilelor noastre. Pentru noi, în calitate de coordonatori, acest fragment reprezintă enorm, din mai multe motive: în primul rând a fost ales de elevi, ei au decis ce anume vor interpreta, iar în al doilea rând reflectă rolul educaţiei în evoluţia individului şi şansele pe care acesta le poate avea în viaţă doar frecventând şcoala. Acest fragment arată de fapt că, într-adevăr, educaţia schimbă vieţi. 

Pentru  noi este important să ieşim din mediul formal, să fim printre oameni, în mijlocul comunităţii şi să promovăm activităţile noastre. Este important să fim observaţi. O componentă esenţială în evaluarea proiectului nostru o reprezintă impactul activităţilor pe care noi le derulăm, atât la nivelul comunităţii şcolare, cât şi la nivelul comunităţii locale. Zilele acestea cu siguranţă vom fi văzuţi pe străzi împărţind flyere, jucând teatru sau aplicând chestionare. Vom umbla prin şcoli şi vom încerca să ne facem auziţi. Aceşti elevi sunt minunaţi şi chiar responsabili în tot ceea ce fac”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, unul dintre coordonatorii proiectului, profesoara Maria Băilă. 

Aceasta este doar o parte a acțiunilor realizate de echipa CNMV în cadrul proiectului Euroscola, desfășurat anul acesta sub tematica „Educația schimbă vieți”.  

Săptămâna trecută, managerul Corului „Madrigal”, Emil Pantelimon, absolvent al Colegiului, a susținut în fața a peste 150 de elevi o conferință în care a vorbit despre succesul în carieră și de ce sunt importante atât educația formală, cât și cea non-formală în viețile tinerilor. 

În programul proiectului „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa” s-a organizat și o excursie la Casa Memorială din Araci, s-au făcut interviuri, studii, un serial interesant numit „Euroscola Cultural”, precum și un videoclip în care scriitorul primește viață prin intermediul figurinelor Lego. 

Elevii au pregătit pentru perioada următoare și un flashmob, dar și alte acțiuni online prin care să promoveze date despre personalitatea aleasă în concurs, Romulus Cioflec. 

Toate activitățile se vor încheia în 24 octombrie, odată cu perioada derulării concursului.  

CNMV a mai participat la Euroscola și în urmă cu doi ani, în perioada 2017/2018 și s-a clasat pe locul 1, poziție pentru care s-a luptat cu peste 100 de școli din România.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.