Radu Afrim: „Nu e bine ca actorii TAM să lucreze într-o permanentă sărăcie”
Aflat la Sfântu Gheroghe ca invitat al Teatrului „Tamási Áron” pentru a pune în scenă un spectacol, regizorul Radu Afrim și-a exprimat speranța că pentru Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) va începe o nouă perioadă și că lipsurile economice se vor diminua.
TAM va participa, la începutul lunii viitoare, la Festivalul de Teatru de la Brăila, cu spectacolul „Mai întâi te naști”, în regia lui Radu Afrim. Spectacolul a fost montat în 2011 la TAM, iar Radu Afrim susține că este spectacolul său de suflet de la Sfântu Gheorghe, după perioada „Trei surori” (la începutul anilor 2000). Pornind de aici, Radu Afrim a mărturisit că în prezent lucrează la identificarea unui text pentru o nouă piesă la TAM, un text care să permit însă includerea în producție a mai multor actori, dincolo de cei câțiva din echipă, cu care a lucrat în ultimii ani.
„Sunt foarte atașat de TAM, pentru mine acest teatru a însemnat salvarea în 2001, când am venit aici de la Teatrul Național din Târgu Mureș. Am crescut alături de această echipă de oameni talentați și în același timp am văzut creșterile și descreșterile TAM de-a lungul anilor, perioadele fericite și cele mai puțin fericite. Sper ca pe mai departe să facem față, deoarece trăim vremuri dificile pentru cultură, peste tot în țară (…). Pentru mine, ca artist, montările de la TAM sunt inclusiv o provocare, în sensul în care ne confruntăm mereu cu lipsa banilor și încerc să încropesc decoruri din ceea ce găsesc pe ici-colo. E o provocare pentru că nu așa se întâmplă peste tot, nu trebuie să fac asta pe la celelalte teatre unde sunt chemat să lucrez. Pentru un artist, e bine să întâlnească uneori greutăți, dar pentru actorii de aici, nu e bine să lucreze permanent în sărăcie. Eu inventez, caut să scot din piatră seacă, dar nu aș putea lucra mereu în condițiile de la TAM, cu atâtea lipsuri. Mărturisesc că aici am și noroc cu faptul că sunt oameni extrem de talentați”, a subliniat Afrim.
Cultura, singura salvare a României
În continuare, regizorul a vorbit despre necesitatea implicării artiștilor în sfera socială, atunci când problemele sunt mari. Radu Afrim a arătat că nu înțelege imixtiunea politicii în cultură, mai ales în contextul în care cultura este singura șansă de supraviețuire a unui popor.
„Cultura este singura salvare a României în lume – poate părea un clișeu, dar este o realitate. Prin urmare, cei de la Ministerul Culturii ar trebui să înțeleagă că ei există datorită artiștilor și nu invers. În general, arta socială, care iluminează oamenii, le deschide orizonturile, îi deranjează pe politicieni. Dar este de datoria noastră, a artiștilor, să nu ne izolăm atunci când apar probleme, deoarece cultura nu poate fi într-o vacanță exotică atunci când trăim vremuri atât de tulburi”, a spus Radu Afrim, amintind de recentul scandal în care un parlamentar PSD a criticat filmul „Poziția copilului”, câștigător al Ursului de Aur. În context, Afrim a arătat că tot mai mulți artiști europeni, inclusiv companiile independente de teatru din Italia, Germania sau Belgia, iau atitudine cu privire la ceea ce se întâmplă în sfera socială și politică, tocmai prin spectacole care să aibă priză la public, fără a fi neapărat „spectacole teziste”.
Radu Afrim este un regizor premiat de UNITER, care face parte din valul tinerilor regizori importanți. Este angajat al TAM din 2001, iar spectacolul „Trei surori”, pus în scenă la TAM, a revoluționat teatrul românesc, obținând numeroase premii și participări la festivale naționale și internaționale. Piesele lui Radu Afrim au permanent impact la public, fiind fie criticate, fie apreciate, însă niciodată trecute sub tăcere, tocmai datorită temelor și întrebărilor pe care le ridică.