CULTURA 14 ianuarie 2020

Punctul de întâlnire între cultura română și cea maghiară, la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1572 vizualizări

Evenimentul va fi moderat în două limbi 

Proaspăt înființatul Centru de Arte al Tinerilor ȚuțMuț organizează joi, 16 ianuarie, în Sala de Conferințe a Colegiului Național Székely Mikó, evenimentul „La punctul de întâlnire dintre două culturi”. Invitatul special este scriitorul și dramaturgul Székely Csaba, iar discuția va fi moderată atât în română, cât și în maghiară, transmit organizatorii. 

Datorită poziționării geografice unice, spun tinerii de la Centrul de Arte al Tinerilor ȚuțMuț, locuitorii orașului au o istorie culturală bogată, iar astfel au luat naștere diverse invenții și opere literare. Această idee va fi dezbătută pe larg în cadrul unei conversații moderate care va avea loc joi, 16 ianuarie, de la ora 16:00, în Sala de Conferințe a Colegiului Național Székely Mikó.

 „Am creat acest eveniment pentru că săptămâna aceasta este Ziua Culturii Române și săptămâna viitoare este Ziua Culturii Maghiare și dacă oricum trăim unul lângă celălalt de sute de ani, ne-am gândit să facem un eveniment pentru ambele neamuri. Evenimentul este unic prin acest aspect că va fi moderat de doi oameni în același timp, în două limbi. Se va discuta despre statutul culturii în zilele noastre, despre cum cele două culturi au putut trăi una lângă cealaltă până acum și cum va fi viitorul. De asemenea, se va vorbi despre relația dintre tineri și cultură în zilele de astăzi, dacă au și ei opțiuni sau evenimentele culturale sunt numai pentru adulți”, ne-a spus coordonatorul evenimentului, Váry-Sylvester Péter. 

Acesta a mai adăugat că invitatul special al conversației este scriitorul și dramaturgul, care prin operele sale s-a adresat și românilor și maghiarilor, Székely Csaba. Evenimentul va fi moderat în limba română de managerul Teatrului Andrei Mureșanu, Anna Maria Popa, urmând ca persoana care va modera în limba maghiară să fie anunțată în viitorul apropiat.

Váry-Sylvester Péter, alături de alți doi colegi de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” au creat anul trecut organizația ȚuțMuț în cadrul programului Com'ON Sepsi, cu scopul de crea un spațiu potrivit pentru tinerii artiști din Sfântu Gheorghe. 

Intrarea la evenimentul de joi este liberă. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.