Primăria Sfântu Gheorghe a împărțit banii de proiecte culturale
Proiectele au fost împărțite pe patru domenii: cultură, tineret, multicultural și promovarea valorilor secuiești
Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a finalizat analiza documentelor depuse pentru finanțarea proiectelor culturale pe primul semestru al acestui an. Proiectele depuse au fost împărțite pe patru domenii: cultură, tineret, multicultural și promovarea valorilor secuiești.
La capitolul Cultură au fost depuse cele mai multe proiecte – aproape 50, iar dintre acestea mai mult de jumătate au primit finanțare cuprinsă între 500 și 4.000 de lei. Între proiectele care au primit finanțare se regăsesc și unele depuse de asociații românești. Astfel, Asociația Școala Constantin Brâncuși a primit 1.500 de lei pentru continuarea unui proiect în parteneriart cu un liceu din Chișinău și alți 1.000 de lei pentru organizarea Zilelor Școlii. Pentru organizarea primei ediții a Zilelor Ecou – la aniversarea a zece ani pe care-i împlinește Asociația cu acelaşi nume, s-a aprobat o finanțare de 500 de lei din cei 15.500 de lei solicitați. Organizarea și desfășurarea celei de a 21-a ediții a Zilelor Andrei Șaguna va primi o finanțare de 3.000 de lei, iar organizarea festivalului coral „George Sbârcea” adresat formațiilor de amatori va fi finanțată cu 2.000 de lei.
Publicarea unui album despre activitatea lui Plugor Sándor este unul dintre proiectele cu cea mai mare finanțare – 4.000 de lei.
La proiectele pentru Tineret, cea mai mare finanțare, în valoare de 5.000 de lei a primit-o un proiect al Fundației Cimbora, care prevede publicarea revistei studenţești de literatură și cultură Cimbora – în Sfântu Gheorghe, Transilvania și Ungaria. Pentru organizarea Festivalului Tinere Talente, Fundația Mihai Viteazul a primit 2.000 de lei.
În ceea ce privește secțiunea Multicultural, aici au fost depuse 12 proiecte din care șapte au primit finanțare. Astfel, Asociația Culturală Plugor Sándor a primit 3.000 de lei pentru organizarea Festivalului Primăvara Muzicală și pentru participarea la cea de-a 20-a ediție a Concursului internaţional al corurilor de copii „Kodály”. Organizarea unui proiect cultural având ca obiectiv prezentarea culturii thailandeze de către Teatrul Moradokma a fost finanțată cu 500 de lei, aceeași sumă primind-o și Asociația Ecou pentru oganizarea şi desfăsurarea celei de a doua ediţii a proiectului "3M" vizând elevii liceelor de elită din oraș. Alte două proiecte, ambele pentru romi – Zilele Culturale ale Romilor și proiectul "Dincolo de zid" pentru copiii romi din zona Örkő – au primit fiecare câte 2.000 de lei.
La secțiunea Promovarea valorilor secuiești au fost depuse zece proiecte din care șase au primit finanțare. Finanțările sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei și au mers către cursuri de meșteșugărit cu specific secuiesc, concursuri de interpretare folclorică sau proiecte de fotografie care să arate Secuimea.