Palffy Tibor - personaj într-un film ce ar putea intra în cursa pentru Oscar
Actorul Teatrului "Tamasi Aron" (TTA) din Sfântu Gheorghe, Palffy Tibor, a jucat de curând într-o producție maghiară pe care Ungaria a propus-o pentru fi inclusă în cursa pentru nominalizările la Oscar, în cadrul secțiunii ”Cel mai bun film străin”.
Palffy Tibor este unul dintre actorii din România pe care regizorul maghiar Szabolcs Hajdu i-a ales pentru a juca în ultima sa producție, "Bibliotheque Pascal". Filmul a fost prezentat în acest an la Festivalul de la Berlin, alături de Palffy Tibor jucând nume celebre ale cinematografiei românești, precum Andi Vasluianu, Oana Pellea, Marius Manole, Dorel Vișan și Răzvan Vasilescu. În vârtă de 43 de ani, Palffy Tibor este unul dintre actorii de bază ai TTA, în 2009 fiind nominalizat pentru premiul UNITER la Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Şambelanul din spectacolul ”Ivona, principesa Burgundiei” la TTA și interpretând totodată un personaj cheie în mult-apreciata și premiata producție „Katalin Varga” a lui Peter Strickland.
Actor de teatru, Palffy Tibor nu se află însă la prima experiență cinematografică și spune că prima condiție pentru a ajunge să joci într-un film este să ai noroc; actorul plusează și mai adaugă norocului o anumită particularitate și expresivitate a chipului, acestea fiind foarte atractive pentru marile ecrane.
Filmat la Lunca Câlnicului
Despre munca cu regizorul Szabolcs Hajdu, Palffy Tibor spune că aceasta a fost una interesantă, subiectul filmului fiind unul ofertant.
„Este un film cu subiect actual, interesant, care trasează povestea unei fete plecate din Transilvania și ajunsă într-un bordel din Anglia. Eu apar în film la începuturile poveștii fetei, jucându-l pe prietenul ei. Filmările le-am făcut la Lunca Câlnicului, timp de mai multe zile”, explică actorul de la TTA.
„Bibliotheque Pascal” este cel de-al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, iar personajul principal feminin este interpretat de Orsolya Török-Illyés, la rândul său fostă actriţă a TTA din Sfântu Gheorghe. Filmul, care vine cu o critică dură la adresa societății occidentale, a fost filmat parțial în România și este vorbit în română, maghiară și engleză.
Filmul a primit premiul cel mare precum şi Premiul Gene Moskowitz al criticilor străini, iar după prezentarea în cadrul Festivalului de la Berlin, filmul a participat la cele mai importante festivaluri din lume, printre care Los Angeles, Melbourne şi Sarajevo, unde a primit Premiul Cineuropa şi Premiul CICAE, urmând să ajungă și la festivalurile din Rio de Janeiro şi Pusan.
La secțiunea premiului Oscar pentru un film vorbit în altă limbă decât engleza se vor face cinci nominalizări care vor fi anunțate la începutul anului viitor, urmând ca cea de-a 83-a gală a decernării să aibă loc pe 27 februarie, la Los Angeles.
„Cred că este o realizare importantă, dacă Ungaria vrea să propună această producție pentru a intra în cursa pentru Cel mai bun film străin de la Oscar. Mărturisesc că nu am văzut încă filmul întreg, abia aștept să îl văd”, spune Palffy Tibor.
Între teatru și film
Cu o experiență destul de vastă în film, actorul TTA spune că nu ar părăsi însă niciodată scena pentru film, chiar dacă acesta din urmă este mult mai profitabil din punct de vedere financiar.
„Există și diferențe de realizare în teatru față de film. În teatru, dai totul la fiecare reprezentație, ești într-un curs continuu... în film, trebuie să intri automat într-o anumită stare, pentru a fi surprins pe camera de filmat. Oricum o carieră în film este foarte complexă, implicând aranjamente și o concurență foarte mare, deoarece este vorba de foarte mulți bani. În teatru nu joci pentru bani, pentru aceștia mai accepți câteodată un rol de film”, explică Palffy Tibor.
Actorul TTA spune că deocamdată a fost ferit de neplăcerile financiare care-i afectează pe cei mai mulți actori din România, însă crede că Guvernul are o mare responsabilitate în ceea ce privește cultura.
„Teatrul nu e un loc de amuzament, e un loc de cultură, de aceea are nevoie de susținerea autorităților, pentru a produce cultură adevărată, de calitate. Cred că viitorul unui popor stă în învățământ și cultură, de asta cele două domenii trebuie să fie tratate cu mare atenție, cu gândire pe termen lung și din păcate nimeni nu gândește așa, în goana după alte câștiguri”, mai crede actorul TTA, cel care s-ar putea să ajungă primul actor din Sfântu Gheorghe care a jucat într-un film nominalizat la Oscar.