CULTURA 3 aprilie 2013

Osemintele unui animal preistoric au fost descoperite la Ariușd

de Monica Vrânceanu | 1617 vizualizări

Descoperirea a fost făcută din întâmplare de către un bărbat din zonă

Un bărbat din localitatea Ariușd a descoperit oasele unui animal preistoric despre care muzeografii cred că ar aparține unui mamut sau unui mastodont. Descoperirea a fost făcută din întâmplare, în zona dâmbului Ciocașului, la intrarea în sat dinspre Araci.

Directorul Muzeului Depresiunii Baraolt, Demeter László, ne-a declarat că au fost anunțați despre descoperire chiar de către omul care a găsit oasele, drept pentru care cei de la Muzeu s-au deplasat la Ariușd, pentru a vedea despre ce e vorba. Ceea ce au găsit reprezintă părți dintr-un craniu dar și doi colți care au lungimea de 25 de centimetri și lățimea de 11 centimetri. Osemintele au fost transportate la Baraolt, urmând ca cei de aici să determine, în colaborare cu paleontologii, dacă aparțin unui mamut sau unui mastodont.

„Nefiind de meserie paleontologi, nu putem spune clar cărui animal aparțin oasele, dar vom realiza fotografii pe care le vom transmite unor paleontologi, solicitându-le ajutorul pentru a stabili clar despre ce e borba”, a explicat Demeter.

Craniu mamut Ariusd aprilie 2013 - 02

Potrivit acestuia, nu este exclus ca solul în care au fost găsite oasele să mai ascundă și alte oseminte, drept pentru care Muzeul recomandă supravegherea cu atenție a zonei respective, mai ales că pământul de acolo este foarte erodat și au loc schimbări fecvente ale solului. Demeter László a mai spus că, după ce paleontologii vor stabili exact cui au aparținut oasele, va urma restaurarea acestora și expunerea lor la Muzeul din Baraolt.

De altfel, la Baraolt se mai află și o parte din osemintele mamutului descoperit întâmplător în 2008 la Mina de lignit de la Racoş. Specialiștii susțin că scheletul, care are 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime, aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani și este cel mai complet exemplar din lume din respectiva specie. Coducerea Muzeului de la Baraolt intenționează să înființeze, pe viitor, o secție de Paleontologie unde să fie expuse aceste oseminte și altele descoperite în județul nostru.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.