CULTURA 24 aprilie 2019

O nouă librărie cu cărți în română, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2883 vizualizări

K Libris are deschiderea oficială miercuri

Oferta de carte românească primește un nou avânt în reședința județului Covasna. Dacă în urmă cu nici două luni aici nu exista nici măcar un spațiu de unde să se poată cumpăra cărți în limba română, din 24 aprilie vor exista două astfel de librării în centrul muncipiului Sfântu Gheorghe. Cea mai nouă librărie care propune spre vânzare o gamă variată de cărți în limbile română și maghiară, K Libris, începe activitatea miercuri. Deschiderea oficială are loc începând cu ora 11:00.

Sediul noii librării este pe strada Ciucului, nr. 5A, alături de Optica V+. Intrarea în cea mai nouă lume a cărților din Sfântu Gheorghe se face printr-o cafenea. Cele două nu împart decât spațiul, mirosul de cafea și o scară care te transportă în universul cărților, însă nu fac parte din aceeași „poveste”. Sunt două afaceri individuale, aflăm de la proprietara librăriei, Székely Andrea, care ne-a dezvăluit că vor exista totuși în incinta K Libris și spații amenajate unde se va putea servi și cafeaua, în compania de nerefuzat a cărților.

„Oamenii fericiți citesc cărți și beau cafea” – este de altfel chiar un motto-ul după care își ghidează activitatea proprietarii noii librării.  

Expertiza și sfatul unui logoped, noutatea librăriei

Dar nu aceasta este noutatea cu care vine pe piața din Sfântu Gheorghe K Libris, pentru că un concept de librărie – cafenea funcționează foarte frumos și la cealaltă librărie bilingvă – LibriM. Ineditul vine din expertiza în domeniul relațiilor de familie, între părinți și copii, cupluri, dezvoltare personală, precum și în domeniul științelor umaniste. Ideea de a deschide acest spațiu a pornit de la o nevoie a părinților din județul Covasna, și anume aceea de a găsi cărți atrăgătoare pentru cei mici, dar și sfaturi utile în creșterea copiilor, dar nu numai.

 „Ne motivează faptul că am vrea să facem ceva frumos pentru Sfântu Gheorghe. Eu lucrez ca profesor logoped și am văzut că în zilele de astăzi cartea este lăsată puțin în urmă. Copii și adulții stau mai mult în fața tabletelor, telefoanelor, televizoarelor. Nici părinții nu prea mai citesc copiilor. Noi dorim să ne deschidem atât pentru populația română și cea maghiară. Părinții de obicei merg la Brașov sau fac comandă de pe internet. Așa că ne-am gândit că am putea să oferim oamenilor ceva din ceea ce știm noi. Noi suntem pasionați de cărți și am zis să împărtășim ceea ce știm noi și cu ceilalți”, ne-a spus proprietara librăriei, Székely Andrea.

Librăria nu va avea deocamdată alți angajați, ci printre rafturi se vor găsi chiar proprietarii, pregătiți cu sfaturi și recomandări pentru cei care au nevoie de acestea, în special în domeniile punctate anterior.  

„Am început să constat că legăturile din familie încep să se destrame în zilele noastre. (...) Mă bazez pe experiența mea lucrând cu copiii de aproape 10 ani ca logoped și având o viziune mai mare asupra a ceea ce le trebuie părinților pentru a-i crește și a-i dezvolta pe copii ca să fie adulți fericiți. Soțul meu are cunoștințe în domeniile psihologiei, filosofiei, istoriei și poate și el să dea sfaturi în ceea ce privește științele umaniste. Eu, cum am zis, vin cu expertiză pe partea de familie și de cupluri. (...) Copiii cu care am lucrat se confruntă cu dificultăți de pronunție, cu dificultăți de limbaj, care rezultă mai mult din faptul că nu au auzit povești, nu au ascultat, părinții nu le citesc acasă, pentru că nu prea au timp de copii. Sfatul meu ar fi să încerce să își rupă măcar jumătate de oră pe zi să îi citească sau să îi povestească copilului și să reducă timpul de televizor sau de jocurile acestea moderne de zi cu zi la copii”, ne-a explicat Székely Andrea.

Peste 800 de titluri în limba română

Enciclopedii pentru copii, cărți de povești, romane celebre de aventură, caiete de activități, lexicoane, dicționare, ghiduri de călătorii, cărți despre sarcină, despre cum să creștem copiii, despre adolescenți, dezvoltarea personală a tinerilor și părinților, cărți de gastronomie, turistice, de psihologie, cărți audio, ezoterice, artă , istorie, geografie, și altele. Toate în limba română și toate și-au găsit loc pe rafturile librăriei K Libris. „Avem foarte multe cărți pentru cupluri, pentru familie, despre cum să îngrijești copiii și cum să îmbătrânești alături de ei. Am încercat să procurăm toate domeniile. Pe parcurs o să aducem și altele, dar să vedem ce se cere mai mult. O să ne axăm pe cerințele clienților noștri”, ne-a mai spus proprietara.

Aceasta ne-a mai dezvăluit marți, pe când pregătirile pentru marea deschidere erau în toi, că în prezent K Libris are între 800 și 1.000 de titluri în limba română.

„Din alergatul acesta de zi cu zi, dacă îți rupi 30 de minute, o oră, să îi dai sufletului tău ce are nevoie, atunci poți din roata asta zilnică să trăiești clipe mai fericite, mai complexe. Citind te poți încărca mai mult. Cărțile ne ajută să relaționăm, dar și să ne dezvoltăm imaginația. Un copil care citește, o să devină un adult gânditor”, ne-a mai spus Székely Andrea.  

Prețul cărților găsite aici este similar cu cel din alte librării, adică pornesc chiar de la 4 lei, și cresc până la 250 de lei, însă cele mai multe volume pot fi achiziționate la prețuri între 25 și 40 de lei.

„Este o afacere de familie și am dori să ne încărcăm sufletește, să simțim că suntem folositori pentru orașul acesta. Asta este cel mai important. Țelul nu este să ne îmbogățim cât mai repede. Acesta este ultimul lucru la care ne-am gândit, eu având un alt loc de muncă”, ne-a precizat proprietara.

Deschiderea oficială a librăriei va avea loc așadar miercuri, 24 aprilie, de la ora 11:00, însă programul normal la K Libris este de luni până vineri între orele 09:30 – 18:00 și sâmbătă între 09:00 și 13:00.  

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.