CULTURA 4 septembrie 2023

Limba română, cheia unei sărbători altfel, la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 894 vizualizări

Un lanț uman legat prin lectură. Cafenele cu oameni care pe lângă cafea gustau și o carte bună. Ateliere de caligrafie în aer liber. Discuții despre scris, lectură, limba română. Toate acestea au fost parte din cea mai nouă și inedită sărbătoare care a avut loc nu în vreun mare centru cultural al țării, ci în micul nostru orășel de munte, Întorsura Buzăului. Toate s-au întâmplat joi, 31 august, de Ziua Limbii Române.

Așa cum am scris și în știrea dinaintea evenimentului, acțiunea a fost pusă la cale de un grup restrâns de oameni, în frunte cu doamna profesoară Doina Pătrunjel, forța exemplului că lucrurile pot să fie și altfel, dacă se vrea.

„Sărbătoarea a fost VIZIBILĂ, a produs reacții în rândul trecătorilor și pe rețelele de socializare; 716 vizualizări a întrunit postarea cu  flashmobul „Împreună pentru cultură” și multe altele au urmărit evenimentul. 136 copii, tineri, adulți și seniori care au stat pe trotuar, pe bănci sau la cafenea și au citit  o carte au demonstrat că e un lucru normal și plăcut să citești o carte, nu numai să îți verifici telefonul, atunci când ai puțin timp liber sau când ai de așteptat câteva minute. Acest tip de comportament oferă modele valoroase tinerei generații.

Persoanele  aflate în vizită sau în trecere prin orașul nostru au fost mirate să vadă că avem timp și pentru lectură și că am petrecut timp de calitate în compania cărților, ceea ce  îmbunătățește imaginea comunității noastre.

Sărbătoarea a adus ÎMPREUNĂ membri cu ocupații diferite și din generații diferite, care au socializat, au vorbit despre cărțile pe care le citesc și s-au bucurat de eveniment.

33 persoane și-au testat cunoștințele de ortografie, completând chestionarul propus de Filofi Andreea pe pagina Bibliotecii Întorsura Buzăului. Unul dintre câștigătorii concursului locuiește la Suceava, deci evenimentul nostru a avut impact nu numai la nivel local și județean, ci chiar la nivel național”, ne-a împărtășit, după acțiunea numită „Împreună pentru Cultură”, profesoara Doina Pătrunjel.

Evenimentul a ridicat și sentimente de mândrie printre participanți.

M-am simțit foarte bine. Mă bucur că am participat. Doamnele profesoare au fost atât de drăguțe și ne-au încurajat! (...) Sunt mândră că am sărbătorit Ziua Limbii Române frumos. Cel mai mare și mai frumos cadou pe care îl putem oferi limbii române este ca în fiecare zi să citim, să scriem și să vorbim corect”, a transmis, prin intermediul paginii de Facebook a evenimentului, Anastasia Teodora.

Spre deosebire de anii trecuți, când Ziua Limbii Române a fost marcată mai degrabă în școli și instituții de cultură din zonă, de data aceasta invitația a fost deschisă către întreaga comunitate din Întorsura Buzăului și din împrejurimi. Astfel, așa cum am mai precizat, au fost organizate acțiuni inedite care au promovat stilul de viață armonios, lectura (chiar în spații publice), scrierea creativă și scrisul de mână. O cafenea din oraș a oferit și o reducere de 10% la cafea celor care mergeau acolo cu o carte și poftă de citit.

Au avut loc și diverse ateliere: de caligrafie, „Relaxare prin lectură”, „Făuritorii de cuvinte”- întâlnire cu scriitori locali sau „Cum am învățat românește” - mărturii ale unor persoane care au altă limbă maternă decât limba română.

Tot în această zi a fost lansat și proiectul online, pe termen lung, „Vorbește și scrie corect românește”, care se dorește a fi „un semn de carte”, pus în fiecare joi pe pagina de Facebook a Bibliotecii Orășenești Întorsura Buzăului. Postarea va prezenta câte un moment de limbă română corectă. Scopul este de a ne face mai atenți la felul în care ne exprimăm în diverse contexte de comunicare, de a ne aminti cât de important este să ne corectăm când greșim și să devenim (mai) conștienți de acest lucru, după cum ne-a explicat coordonatoarea demersului, profesoara Andreea Filofi.

Mai exact, printre rezultate se mai numără: - Flashmob „Împreună pentru cultură” - aproximativ 100 participanți;

- Semn de carte - inițiativă pe termen lung și concurs online de ortografie- 33 participanți;

- Ateliere de caligrafie și relaxare prin lectură - 8 ateliere cu 140 participanți;

- „Făuritorii de cuvinte” - 6 invitați și 50 spectatori;

- „Cum am învățat românește” - 4 invitați și 40 spectatori;

- Implicarea copiilor de la Casa Familială nr.2 Întorsura Buzăului.

Este important de precizat și că acțiunile s-au bucurat de participarea tuturor categoriilor de vârstă: copii, tineri, adulți și seniori cu vârsta de la 4 ani până la 65+.

Printre colaboratori s-au numărat: Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Biblioteca Întorsura Buzăului, Observatorul de Covasna, Casa de Cultură, Liceul Teoretic Mircea Eliade, Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu, Kontainer Caffe, Școala Gimnazială Nicolae Russu Sita Buzăului, Asociația Românașul, Casa Familială nr.2, Asociația Retelin, Trupa de Teatru 3T.

Așadar, deși nu e o limbă ușor de stăpânit, limba română este o limbă ușor de iubit, mai ales când trăiești în comunități ca Întorsura Buzăului, unde există oameni cu energie atât de bună, care fac acțiuni atât de interesante.

Sursa foto: Facebook/Ziua Limbii Române

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.