CULTURA 8 martie 2011

Expoziţie cu fluturi la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 589 vizualizări
Expoziţia care se deschide joi la Muzeul Naţional Secuiesc va cuprinde peste 23 de mii de fluturi Muzeul Național Secuiesc (MNS) Sfântu-Gheorghe va deschide joi o expoziție a unei impresionante colecții de fluturi, alcătuită din 23.194 de exemplare din 2.085 de specii. Vizitatorii MNS vor putea admira, în premieră, din 10 martie și până pe 15 mai, colecția lepidopterologului Dioszeghy Laszlo, originar din Sfântu Gheorghe, donată Muzeului în 1931. Diószeghy László a reuşit să captureze o serie de specii necunoscute

Expoziţia care se deschide joi la Muzeul Naţional Secuiesc va cuprinde peste 23 de mii de fluturi

Muzeul Național Secuiesc (MNS) Sfântu-Gheorghe va deschide joi o expoziție a unei impresionante colecții de fluturi, alcătuită din 23.194 de exemplare din 2.085 de specii.  Vizitatorii MNS vor putea admira, în premieră, din 10 martie și până pe 15 mai, colecția lepidopterologului Dioszeghy Laszlo, originar din Sfântu Gheorghe, donată Muzeului în 1931.

Diószeghy László a reuşit să captureze o serie de specii necunoscute pentru ştiinţă (Orthosia schmidtii Diósz, Clepsis wassiana Schmidt) sau unele rarităţi (Megazesthes musculus Men., Amphipoea fucosa Frr.), foarte importante din punct de vedere biogeografic. Pe lângă bogăţia de specii, colecţia, prin numărul mare al localităţilor de colectare - 60 din ţară şi 14 de peste hotare, prezintă un deosebit interes pentru cunoaşterea lepidopterelor din ţara noastră. Printre locurile de unde au fost strânse exemplarele colecţiei se numără Ineu-Arad, M-ţii Retezat, M-ţii Codru-Moma, M-ţii Harghita, M-ţii Breţcului, Sovata, Reci, Sfântu- Gheorghe, Ungaria și Slovacia.

Diószeghy László s-a născut la Sfântu-Gheorghe în 1877 și a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, apoi la cea din München. A devenit colecționar pasionat al fluturilor încă din studenție, devenind apoi un pictor foarte apreciat. Multe tablouri ale lui Diószeghy au ajuns şi în străinătate, acest talent permițându-i să se întrețină și să devină un autodidact în domeniul lepidopterologiei. Diószeghy László a întreţinut relaţii ştiinţifice cu specialiştii epocii - Hans Rebel - directorul Muzeului de Istorie Naturală din Viena, cel mai renumit lepidopterolog al vremii; Heinrich Kolar - cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, specialist în macrolepidoptere palearctice; Brisbane C.S. Warren - director al British Museum din Londra, unul dintre cei mai cunoscuţi lepidopterologi ai vremii; Lionel Walter Rothschild - colecţia sa particulară de lepidoptere este cea mai mare din lume şi se află acum la British Museum, și mulți alții.

De-a lungul vremii, Diószeghy László a colecţionat peste 40.000 de exemplare, iar porţiuni din această colecţie se găsesc la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Budapesta, la Muzeul din Viena, Berlin şi Londra.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.