CULTURA 10 ianuarie 2022

„Donează o carte, împreună înființăm o bibliotecă”, la Barcani

de David Leonard Bularca | 1781 vizualizări

Biblioteca Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, din Comuna Barcani, are nevoie de cărți noi pentru a ține pasul cu noile preferințe ale copiilor care învață aici. Cărțile obligatorii conform programei școlare există, dar directorul școlii, Cătălin Petcu, spune că este nevoie și de cărți cu „autori noi, mai pe înțelesul și mai pe sufletul copiilor”. Astfel a luat naștere proiectul „Donează o carte, împreună înființăm o bibliotecă”, susținut și de alte cadre didactice. Donațiile se pot face direct la sediul școlii sau în județul Brașov, pe Aleea Mercur, numărul 4, bloc 37. 

„În prezent am inițiat o campanie prin care ne dorim să înființăm o bibliotecă în cadrul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna" Barcani. Așa cum bănuiați, știrea ar trebui să ajungă la cât mai multe persoane, astfel încât să reușim să dotăm biblioteca cu cât mai multe volume”, a scris redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro învățătoarea Alexandra Bocîrnea, care lucrează la Școala Gimnazială din Budila, Brașov. 

Cei care sunt alături de Alexandra Bocîrnea în acest proiect, Cristina-Adnana Gavrilă, Luigiu-Alexandru Larion, Gabriela Lupu, Adriana Sorban, toți învățători și Florin Bucuțea, au în plan să doteze mai multe biblioteci din județ. 

„Mai mult decât atât, avem în plan și dotarea altor biblioteci din județul Covasna. Ideea nu ne aparține în totalitate, ne aflăm sub îndrumarea lui Florin Bucuţea, un tânăr originar din Dăişoara, care se ocupă cu înființarea bibliotecilor în zonele rurale”, ne-a mai împărtășit Alexandra Bocîrnea. 

„Inițiativa aceasta de a veni cu carte proaspătă, nouă, pentru noi e o gură de oxigen”

Directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, din Barcani, Cătălin Petcu spune că biblioteca are 4.000 de volume, însă multe sunt uzate, iar copiii sunt atrași de cărți noi, cu autori moderni. 

„Asta am discutat, în școală există bibliotecă, are undeva la 4.000 de volume, însă multe dintre ele sunt depășite, chiar uzate unele. Uzate moral și fizic, să zic așa. Atunci inițiativa aceasta de a veni cu carte proaspătă, nouă, pentru noi e o gură de oxigen. Pentru că na, știți și dumneavoastră cum sunt lucrurile acum. Cu banii toată lumea stă destul de prost și o mână de ajutor e ca o gură de oxigen pentru școală. E o inițiativă lăudabilă, ne alăturăm și noi, o sprijinim pe cât se poate”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, directorul școlii din Barcani.

Tot acesta spune că școala nu și-a propus să obțină din donații un anumit număr de cărți noi. 

„Nu este vorba despre un anumit număr de volume, e vorba de volume actuale. Copiii din ziua de azi citesc altceva, sunt atrași de alt tip de autori. Autori moderni, cărți moderne, mai pe placul lor, mai pe înțelesul lor. Avem volumele clasice: „Baltagul”, „Moara cu noroc” și așa mai departe, lecturile obligatorii. Dar am văzut, din ce m-am mai uitat și prin fișele de la bibliotecă, e un trend așa de a lua autori noi, mai pe înțelesul și mai pe sufletul copiilor”, a explicat Cătălin Petcu, care a precizat și că odată cu noile volume biblioteca va fi dotată cu mobilier nou și va exista o sală de lectură, investiție realizată din bugetul școlii. 

Și școala din Lădăuți a primit aproape 1.000 de volume și mobilier nou prin intermediul jurnalistei Alina Greavu, cunoscută în mediul online drept Aluziva, ne-a mai spus Cătălin Petcu. 

Totodată, învățătorii Alexandra Bocîrnea, Cristina-Adnana Gavrilă, Luigiu-Alexandru Larion, Gabriela Lupu și Adriana Sorban au organizat pe parcursul anului 2021 patru ateliere pentru copiii din medii defavorizate ale județului Brașov, dar și alte proiecte caritabile în care au fost implicate mai multe școli, conform acestora. 

Sursa foto: Alexandra Bocîrnea

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.