Criza aduce TAM în pericol de desfiinţare
Reducerile de posturi impuse administraţiei locale prin OUG nr. 63/2010 afectează direct Teatrul Andrei Mureşanu (TAM), care după ce din 2008 încoace a făcut economii prin desfiinţări de posturi, se află din nou în postura de a renunţa la alţi cinci angajaţi, astfel încât numărul de salariaţi să scadă de la 41 la 36.
Consilierul local Mădălin Guruianu a atras atenţia că, odată cu impunerile de reduceri, TAM se poate afla în pericol real de desfiinţare, instituţia nemaiavând cum să-şi desfăşoare activitatea dacă i se taie constant din posturi.
„Efectele Ordonanţei 36 de reducere a posturilor din administraţie pot fi distrugătoare pentru TAM, care intră în incidenţa acesteia, fiind subordonat Consiliului Local. Cu 13 actori, câţi mai rămân în TAM, este imposibilă o activitate coerentă, teatrul fiind în pericol tocmai acum când s-a rezolvat şi problema sediului - cu direcţionarea clădirii fostului Cinema Arta către TAM. Sunt convins că astfel se putea realiza un centru cultural de valoare pentru această zonă, dar trebuie găsite soluţii prin care TAM să nu fie în pericol de desfiinţare”, a explicat Mădălin Guruianu.
Listă discriminatorie pentru teatrele din ţară
TAM nu s-a regăsit pe o listă ce cuprinde 37 de instituţii de spectacole din Bucureşti şi din ţară, ferite de efectele Ordonanţei de reduceri a cheltuielilor administrative. Potrivit respectivei liste, au fost scutite de efectele OUG 36 acele instituţii de spectacole formate înainte de 1989 şi nu de către Consiliile Locale. Denumită şi „ordonanţa disponibilizărilor în teatre”, măsura se referă şi la TAM şi Ansamblul de Dansuri Haromszek, în vreme ce Teatrul Tamasi Aron (TTA) a fost cuprins pe lista celor 37 de instituţii protejate de efectele Ordonanţei. Deşi în cadrul Teatrului Tamasi Aron a funcţionat o secţie a teatrului de limbă română, TAM a fost înfiinţat ca instituţie separată abia în 1992, ceea ce face ca reducerile din administraţie să se aplice şi teatrului românesc din Sfântu Gheorghe.
„Nu înţeleg logica acestei liste. Adică dacă un teatru e catastrofal, e scutit de reduceri de cheltuieli doar pentru că e înfiinţat înainte de 1989 şi nu prin Consiliul Local, iar un teatru cu rezultate excelente înfiinţat recent îl desfiinţăm doar pentru că aparţine de un Consiliu Local? Am înţeles mereu măsurile luate împotriva crizei, dar de data aceasta nu cred că e corect. Care e raţiunea acestei discriminări între teatre, asta aş vrea să se explice. Este un act eroic ce se întâmplă cu TAM, un teatru cu rezultate incredibile an de an, chiar dacă e într-o situaţie de avarie. TAM este competitiv cu teatre cu peste 100 de angajaţi din ţară, cu organigrame enorme. TAM este invitat la festivaluri, câştigă premii, dar nimeni nu s-a interesat pe plan local de acest lucru”, a explicat directorul TAM, Horaţiu Mihaiu.
Potrivit acestuia, Teatrul se poate descurca cu cei 13 actori pe care-i mai are doar până în luna ianuarie a anului viitor, dacă se doreşte continuarea activităţii fiind necesar să se apeleze la colaboratori… în vreme ce pentru aceştia nu există bani. Prin reducerile impuse, TAM renunţă de fapt la două posturi vacante - unul de actor şi altul de consilier artisic, în vreme ce alte trei posturi vor fi desfiinţate prin ieşiri la pensie sau concedieri.
„Dacă această situaţie va persista - mai ales că la un moment dat ni s-a cerut să renunţăm la 12 angajaţi, adică să rămânem cu 12 angajaţi, nu văd altă soluţie decât cea a demisiei sau renegocierii contractului. Măsura desfiinţării TAM nu o voi lua eu şi nu ştiu dacă se mai doreşte fiinţarea acestui Teatru, căci deocamdată nu am văzut să se dorească salvarea sa, în acest moment fiind într-o situaţie asemănătoare unui bolnav ţinut în viaţă de aparatele din spital”, a mai spus Horaţiu Mihaiu, adăugând că în zilele următoare va avea noi discuţii punctuale pe problemele Teatrului cu reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Local.
Instituţiile de spectacole din întreaga ţară, care au fost formate şi se află în subordinea Consiliilor Locale, vor trebui să facă reduceri de personal, înglobate fiind în aceste cerinţe ce se pretind de la nivel central autorităţilor locale din toată ţara, pentru reducerea cheltuielilor în scopul diminuării efectelor crizei.