Clasicii literaturii, uitați pe rafturile anticariatului „Litera” din Sfântu Gheorghe
Sute de cărți își așteaptă cititorii la anticariatul de pe Bulevardul General Grigore Bălan
O încăpere mică, de aproximativ 7 m pătrați adăpostește sute de cărți, începând cu domeniul gastronomiei, până la operele marilor autori clasici. Este vorba despre librăria și anticariatul „Litera” din municipiul Sfântu Gheorghe, de pe Bulevardul General Grigore Bălan. Cu toate că aceasta pune la dispoziția cititorilor peste 1.000 de cărți, populația manifestă un continuu dezinteres față de lectură, potrivit administratorului librăriei.
În momentul în care am deschis ușa, am zărit un hol minuscul în care sunt adăpostite o mulțime de cărți așezate estetic și tematic pe rafturi. După ce am făcut câțiva pași, am pătruns într-o încăpere micuță, un univers al lecturii. Aici sunt prezente atât capodopere ale marilor clasici, cât și opere ale scriitorilor contemporani.
Cu toate că pe vremuri o bibliotecă era considerată bijuteria casei, în zilele noastre tot mai puține persoane își exprimă interesul față de cărți. Magazinele de carte veche au din ce în ce mai puțini clienți, potrivit administratorului librăriei „Litera” din Sfântu Gheorghe, Vajda Anna. Aceasta a mai precizat că sunt zile în care nu se vinde nici măcar o carte. Amintindu-și de perioada în care zeci de oameni călcau pragul librăriei, Vajda Anna se declară profund dezamăgită.
„Când văd că trece ziua și nu se cumpără măcar o carte, două, mă doboară, pentru că am avut și perioade bune, prin anul 2000”, și-a amintit, dezamăgită, Vajda Anna.
Când vine vorba despre dezinteresul populației față de cărțile vechi, administratorul librăriei subliniază ideea că în zilele noastre atenția societății este îndreptată către mijloace precum internetul, o sursă ușor de accesat de către oricine.
„Lumea nu prea este interesată de cărți, cred că internetul și multe alte interese au luat gândul oamenilor de la cărți”, ne-a spus administratorul librăriei.
„Copiii vin dacă au pierdut vreo carte de la bibliotecă”
Pragul librăriei „Litera” este trecut, de obicei, de către elevi în scopul de a-și onora pentru școală bibliografia obligatorie.
Cele mai căutate cărți sunt din domeniul gastronomiei, sau cele despre sănătate, potrivit administratorului Vajda Anna.
„De obicei vin copiii pentru lecturile de care au nevoie la școală, sau mai vin dacă au pierdut vreo carte de la bibliotecă. Cărțile de bucătărie, despre sănătate, cam acestea se caută”, ne-a mai precizat Vajda Anna.
„Să iei dacă ai nevoie, să aduci ce ai în plus”
Acesta este motto-ul sub care anticariatul de pe Bulevardul General Grigore Bălan își desfășoară activitatea. Cititorii pot aduce aici cărțile de care nu mai au nevoie, dar totodată, își pot însuși cărțile care le pot fi utile.
„Fiica mea a venit cu o idee, să scriem undeva „Să iei dacă ai nevoie, să aduci ce ai în plus”. Uneori lumea mai aduce cărți. Cine are nevoie poate să vină să ia de aici cărți, nu trebuie bani. Mai vin oamenii și întreabă dacă pot să aducă aici cărțile de care nu mai au nevoie, ca să nu le ducă la gunoi, că am mai văzut și cărți aruncate”
Bazele librăriei au fost puse încă din anul 1998, iar în urmă cu câțiva ani,Vajda Anna, administratorul librăriei, a luat decizia de a aduce aici și cărți de anticariat, dat fiind că municipiul Sfântu Gheorghe nu se poate lăuda, până în prezent, cu un număr mare de anticariate. Cărțile de la anticariat sunt de la persoane fizice, iar librăria „Litera” din oraș pune la dispoziția iubitorilor de lectură 1.200 de cărți din diverse domenii.
Totuși Vajda Anna ne spune cu regret că anticariatul ar fi fost mult mai apreciat și mai căutat dacă era poziționat undeva în centrul orașului, deoarece „este o zonă mai frecventată”.
„Prima dată ne desfășuram activitatea în centru dar băncile au avut nevoie de acel loc, eram mai mulți și a trebuit să ne căutăm fiecare câte un alt loc. M-am gândit că ar fi bine să vin aici, pentru că nu este o altă librărie, alt anticariat aici în zonă. Dar totuși nu cred că m-am gândit bine, fiindcă nu am luat în considerație că centrul orașului este o zonă mai frecventată. Mulți oameni din această zonă au plecat în străinătate”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, administratorul librăriei Vajda Anna.
Cu toate că scopul unei librării, al unui anticariat este în primul rând acela de a pune la dispoziția cititorului cărțile de care acesta are nevoie, pe parcursul discuției mele cu Vajda Anna, cca. 20 de minute, au intrat în încăpere aproximativ 4 persoane, însă toate au trecut pragul librăriei pentru că aveau nevoie de câteva copii xerox, nu pentru a-și îmbogăți biblioteca personală.
Cererea scăzută a oamenilor pentru lectură determină în mod evident oferta librăriilor, pentru că municipiul Sfântu Gheorghe nu se poate mândri cu cele mai numeroase librării și anticariate.
Potrivit statisticilor prezentate de Asociația Editorilor de Carte din Europa, România pare să fie pe ultimele locuri în ceea ce privește consumul de lectură. Raportat la nivel european, doar 2,8% dintre români citesc mai mult de 10 cărți pe an. Pe baza acestor date, cei de la Libris, cea mai mare librărie online din România, au inițiat o campanie numită „Respect Yourself - Oferă-ți timp pentru lectură”. Această campanie se desfășoară pe parcursul anului 2018 și provoacă publicul să vorbească despre percepția lor asupra lecturii,
Studiile efectuate în țară pe parcursul mai multor ani demonstrează faptul că doar 8 elevi din 100 citesc din plăcere, nu pentru că sunt nevoiți.