CULTURA 24 martie 2011

Are ca meserie propriul hobby

de Monica Vrânceanu | 897 vizualizări
O tânără graficiană din Sfântu Gheorghe face carieră din handmade și obiecte de ceramică David Eszter din Sfântu Gheorghe a terminat Facultatea de Grafică Publicitară la Oradea și are un masterat în arte la Timișoara, fiind unul dintre puținii oameni norocoși care pot spune că practică o meserie care-i este mai degrabă hobby și care, mai mult de atât, permite un trai decent. La numai 26 de ani, Eszter este implicată într-o sumedenie de proiecte, toate axate pe artă și desen. Tânăra se ocupă de tot ceea ce ține de

O tânără graficiană din Sfântu Gheorghe face carieră din handmade și obiecte de ceramică

David Eszter din Sfântu Gheorghe a terminat Facultatea de Grafică Publicitară la Oradea și are un masterat în arte la Timișoara, fiind unul dintre puținii oameni norocoși care pot spune că practică o meserie care-i este mai degrabă hobby și care, mai mult de atât, permite un trai decent. La numai 26 de ani, Eszter este implicată într-o sumedenie de proiecte, toate axate pe artă și desen. Tânăra se ocupă de tot ceea ce ține de realizarea graficii la Primăria Sfântu Gheorghe, însă Eszter este și o obișnuită a târgurilor artizanale și meșteșugărești, produsele sale fermecând în primul rând prin culoare și un stil curat.

”Mi-am descoperit pasiunea pentru desen și pictură încă de mică, tocmai de aceea am urmat Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe și apoi facultatea de Grafică. În mod normal, meseria mea de bază este cea de grafician și cred că e o alegere bună, care pe lângă că-mi permite să fac ceea ce mă pasionează, îmi garantează că oriunde voi ajunge, voi putea trăi din asta”, spune Eszter.

Totul la Eszter vorbește despre dragostea sa pentru desen, bijuterii și obiecte de decor, iar apartamentul tinerei este un adevărat atelier unde, pe de-o parte stau pregătite diverse creații care vor lua calea destinatarilor, iar pe de altă parte se află în lucru alte sute de creații. Din mâinile pricepute ale tinerei au ieșit până acum nenumărați cercei, sute de vase de decor sau ghivece frumos pictate și diverse obiecte de decor. Dacă ar fi să aleagă dintre creațiile sale, Eszter nici nu s-ar putea hotărî ce-i place cel mai mult - atât de multe a făcut și la fel de multe a vândut sau a dăruit deja.

Unele dintre cele mai frumoase creații ale tinerei sunt fără îndoială bijuteriile, iar cel mai mult îi place să confecționeze cercei. Lucrările lui Eszter sunt însă unicat fiecare, ea preparând materialul din care se nasc apoi bijuteriile dintr-un amestec în care pune pastă specială, ceramică și inclusiv un fel de ghips rezistent la apă. Formele cerceilor sunt apoi date cu forme din metal, folosite în mod normal de gospodine la prăjituri însă cărora Eszter le-a găsit, iată, o utilitate aparte. După ce cerceii au fost realizați și li s-a dat forma finală, Eszter îi pictează migălos cu diverse vopseluri.

”E o muncă destul de complicată, dar îmi place la nebunie... De fapt, totul a început de la obsesia mea pentru cercei, după care sunt înnebunită. Cumpăram înainte tot felul de cercei, până când mi-am pus întrebarea: oare eu nu i-aș putea face? Și așa am început, ajungând apoi să le fac și prietenelor ba chiar să vând”, explică tânăra artistă.

Eszter spune că bijuteriile pe care le face prind la orice vârstă - de la adolescente de 15 ani și până la doamne de 60 de ani, fiecare poate găsi în colecția sa ceva care să-i placă. Tocmai pentru a satisface toate gusturile, Eszter a ales să nu lucreze doar în culori vii, bijuteriile sale putând fi și mai sobre sau mai reduse ca dimensiuni. Și chiar dacă bijuteriile hand-made ale lui Eszter nu sunt atractive pentru doamnele cu un stil vestimentar mai sobru sau pentru cele care preferă să poarte numai aur, și acestea ajung să cumpere de la tânăra artistă, deoarece micile obiecte sunt întotdeauna perfecte pentru un cadou.

Eszter are o mulțime de alte obiecte realizate tot de ea - de la mici ornamente pentru cameră la vaze, mărțișoare, figurine, suporturi și ghivece de flori, toate realizate cu modele unice și într-o armonie foarte plăcută vederii, sunt așezate atent într-o parte a atelierului de acasă al tinerei.

”Acestea sunt pregătite pentru standul pe care-l voi avea de Zilele Sfântu Gheorghe. Recent însă am primit o comandă de 50 de ghivece pentru flori pentru mesele unei nunți care va avea loc la Târgu Mureș. M-am bucurat foarte mult, pentru că cei care au dat comanda cumpăraseră, se pare, la un târg un obiect făcut de mine, iar apoi au descoperit altul, într-un magazin din Târgu Mureș cu care colaborez. Au recunoscut aceeași semnătură pe spatele obiectului și așa au reușit să mă contacteze și să lanseze comanda, iar eu am rămas foarte plăcut surprinsă”, spune Eszter zâmbind.

Am întrebat-o pe Eszter cine anume poate să se apuce de bijuterii handmade, mai ales că, în ultima perioadă, acestea au invadat magazinele și Internetul, aproape orice tânără care dorește un venit în plus lucrând așa ceva.

”Cred că așa ceva faci în primul rând din plăcere, însă la mine a devenit un mod de viață. Sigur, eu combin bijuteriile cu alte obiecte și cu grafica, munca mea fiind o pasiune pentru mine. Dar ca să te impui, ca să ai și rezultate reale, cred că e nevoie de talent și foarte multă imaginație, de o fantezie care să-ți permită să realizezi ceva diferit, deși pe același palier cu handmadeul. Adică trebuie să pui ceva din personalitatea ta acolo, să nu fii banal, să cauți mereu să aduci ceva diferit... Eu acum trec printr-o perioadă în care mă inspir din moda de acum 30 de ani - fac lucrări moderne în oarecare măsură, dar în care pun câte un strop din trecut”, a explicat Eszter, care spune că i se întâmplă uneori ca, din cauză că toată ziua se gândește la diverse modele, să le viseze noaptea.

Dacă ar fi fost să aleagă totuși un alt domeniu decât grafica, dar din zona celor studiate în facultate, Eszter spune că i-ar fi plăcut foarte mult să facă animație, adică desene animate. În acest sens, Eszter ar fi vrut să urmeze un master la București, însă aici admiterile se organizează o dată la doi ani iar locurile sunt de ordinul a două-trei, în vreme ce costurile de școlarizare sunt foarte ridicate.

”Mi-a plăcut animația și e fascinantă, dacă stăm să ne gândim că pentru o secundă de animație sunt necesare 24 de desene... E un domeniu frumos însă nu foarte dezvoltat la noi în țară... Până când va mai crește, cred că voi rămâne la bijuterii, obiecte de ceramică și multă, multă grafică”, mai spune tânăra, care în prezent lucrează la realizarea întregii grafici ce ține de organizarea evenimentelor dedicate celor 550 de ani de atestare documentară a așezării urbane Sfântu-Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, 24 martie 2011
Bravo si succes la confectionat si la lucru manual. Nu prea imi place cum suna handmade.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.