CULTURA 14 noiembrie 2023

Școala folclorului românesc, din nou la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 676 vizualizări

O nouă ediție, a XVII-a, a Proiectul Național de Studiu al Folclorului Coregrafic Românesc „Mlădițe Românești” a avut loc în sfârșitul de săptămână care tocmai s-a încheiat, la Întorsura Buzăului. Așa cum este tradiția, totul s-a încununat cu un festival, organizat duminică la Casa de Cultură din oraș.

Pe scenă au fost aduse jocuri populare din zona Rupea (Brașov), Buzău, Călărași, zona Moldovei, din zona Ineu, sudul Argeșului, Mehedinți, Țara Făgărașului și nu numai.

Au luat parte la eveniment copii și profesori de la Palatul Copiilor Arad, Casa de Cultură Costești - județul Argeș, din Rupea - județul Brașov, Palatul Copiilor Brăila, Clubul Copiilor Dorohoi - județul Botoșani, Liceul Tehnic Buzău, Palatul Copiilor Călărași, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Clubul Copiilor Găești - județul Dâmbovița, Palatul Copiilor Ploiești - județul Prahova.

„Muncă susținută, dăruire, implicare maximă = rezultate și satisfacție pe măsură!!! Numai așa se explică reușita celei de-a XVII-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Mlădițe românești”! BRAVOO, COPII ȘI TINERI, TALENTAȚI ȘI AMBIȚIOȘI!! BRAVOO, PROFESORI IMPLICAȚI!! Putem spune că valorile tradiționale sunt pe mâini bune!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, coordonatorul principal al evenimentului, profesoara și coregrafa Rodica Boieru.

Satisfacția rezultatului muncii este atât de mare, încât nu mai simțim nici oboseală, nici epuizare, ci doar bucurie și emoție”, a transmis aceasta și la finalul festivalului de duminică.

Despre acest eveniment au avut cuvinte frumoase și partenerii veniți din alte colțuri ale țării: „A fost un angajament de trei zile și jumătate în care copiii și profesorii au adus la viață tradițiile românești printr-o paletă bogată de dansuri și jocuri populare. Atmosfera a fost încărcată de entuziasm, căldură și dăruire, demonstrând o mobilizare exemplară și un spirit de echipă remarcabil”, a scris, tot pe rețeaua de socializare, Cristian Vlădescu.

De altfel, toți cei care nu au ajuns la eveniment, dar vor să vadă spectacolul, pot să facă acest lucru online. Momentele de la Casa de Cultură se găsesc și acum înregistrate pe Facebook.

Le reamintim celor interesați că acest proiect național este de fapt o inițiativă de cercetare a folclorului coregrafic românesc direct de la sursă. Adică, în cadrul festivalului, grupuri de tineri care fac cursuri de dansuri populare autentice în zona lor vin la Întorsura Buzăului și îi învață la rândul lor pe ceilalți ce știu ei. În același timp, și ei învață alte stiluri de dans de la tinerii locului. E ca o predare de ștafetă, directă, fără intermediari. Practic, așa coregrafii și dansatorii se asigură că ajung în inima folclorului autentic. Ceea ce asigură continuitate și, de ce nu?, viață eternă dansului popular românesc, având în vedere că cei care învață și duc mai departe tradiția sunt tinerii „virusați” cu dragoste pentru acesta.

Proiectul Național de Studiu al Folclorului Coregrafic Românesc „Mlădițe românești” este organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe.

Foto: Facebook/Cristian Vlădescu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.