EDUCATIE 28 iunie 2022

Zona Întorsurii Buzăului, gazdă a Campionatului Național Școlar de Orientare

de David Leonard Bularca | 895 vizualizări

Participanți din 28 de județe au ajuns spre finalul săptămânii trecute în zona Întorsurii Buzăului pentru a lua parte la Campionatul Național Școlar de Orientare. Competiția a reunit astfel 137 de participanți legitimați la cluburile de orientare din țară. Nu au avut loc accidentări sau alte evenimente nefericite, ne-au informat organizatorii. 

„Participanții au fost din întreaga țară. Pe lista de start au fost 137 de participanți legitimați, plus încă aproximativ 100 nelegitimați. Asta ce înseamnă? Că această ediție a campionatului național a întrunit cu adevărat sportivi din întreaga țară. A fost unul dintre cele mai mari campionate naționale organizate sub egida Federației Române de Orientare. Au fost 20 de categorii la start, și fete și băieți, și legitimați și nelegitimați. De asemenea, în cadrul Campionatului Național s-a oferit și marele premiu al Palatului Național al Copiilor din București, care a aliniat la start 10 categorii. Pe lângă acest mare premiu a avut loc și cupa Întorsura Buzăului, aflată la prima ediție, adică e un început. Vrem să înființăm, să spun așa, un concurs național, care se va numi Cupa Întorsura Buzăului, și să îl includem chiar în Campionatul Național de Orientare. Aici au fost mai puține categorii, fiind la prima ediție și mai ales fiind de categorie open, adică a putut să participe oricine a dorit, nu a fost o competiție pentru cei legitimați. Au fost 12 categorii la start. Participarea a fost suficient de numeroasă, nu pot să vă spun exact numărul, dar au fost la toate categoriile suficienți participanți”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, președinta Asociației de Tineret și Sport TEO, Mihaela Popica. 

Competiția s-a desfășurat pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă și duminică, iar traseele pe care le-au avut de parcurs participanții s-au aflat în zone împădurite. 

„Au fost patru trasee. Joi a fost un traseu de antrenament în zona Dealul Taberei, care nu a contat la clasament, după cum îi spune și numele a fost de antrenament, pentru ca participanții să se familiarizeze cu zona. După care au fost încă trei trasee, unul la Barcani și încă unul la Crasna, de dificultate medie și de dificultate mare, au fost trasee tehnice. Duminică a avut loc sprintul, adică a fost un traseu de viteză, în zona campingului, în Dumbravă. Toate posturile au fost în pădure, și la Barcani și la Crasna, inclusiv la camping”, a explicat Mihaela Popica. 

Campionatul Național de Orientare a mai fost organizat în zona Întorsurii Buzăului în urmă cu aproximativ 8 ani, ne-a spus Alexandru Renga, reprezentant al Palatului Național al Copiilor București. 

„De tehnică m-am ocupat împreună cu Federația Română de Orientare. Am mai organizat acum 7-8 ani campionatul la Întorsura Buzăului, a mai fost o ediție. De obicei, noi așa facem aceste campionate școlare de orientare, în așa fel încât, chiar dacă revenim într-o zonă, să treacă o generație, cum s-ar spune. Sunt copii de la 8 la 18 ani. Această competiție trebuie să se desfășoare pe zone total necunoscute. Au fost concurenți din 28 de județe, toate județele țării care au orientare. Sunt unele județe în care sunt mai multe cluburi și sunt județe care nu au nici un club. Am încercat să limităm numărul de participanți pe județ la opt, ca să poată ajunge din toate județele. Ei s-au putut înscrie unde doreau, la ce categorie voiau, băieți și fete”, a spus pentru redacția noastră Alexandru Renga. 

Cât mai multe astfel de competiții în viitor în zona Buzaielor 

Președinta Asociației de Tineret și Sport TEO spune că în viitor se dorește ca Întorsura Buzăului să fie pusă pe harta competițiilor naționale de orientare, mai ales pentru că echipamentele necesare există, tot datorită asociației, care a câștigat finanțări prin diferite proiecte. 

„Asociația TEO s-a ocupat de finanțarea premiilor, medaliilor, diplomelor și punerea la dispoziție a echipamentelor. Echipamentele au fost achiziționate prin proiecte făcute în anii anteriori, finanțate de către Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară. Aceste echipamente vor fi folosite de acum încolo, sper, mulți ani de zile, pentru că sunt echipamente electronice de ultimă generație, acreditate de Federația Română de Orientare, care pot fi folosite pentru campionate naționale. Acesta a fost și rostul achizițiilor în proiectele anterioare, exact pentru a putea accede în zona de competiții naționale, să putem aduce Întorsura Buzăului pe harta competițiilor naționale de orientare și, de ce nu, internaționale, mai ales că urmează și concursul internațional Pui de Brad (n. red.: care are loc săptămâna aceasta, la Barcani), unde, de asemenea, Asociația TEO pune la dispoziție echipamentele pentru întreaga competiție, plus premiile”, ne-a mai spus, în final, Mihaela Popica. 

Sursa foto: Asociația de Tineret și Sport TEO 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.