EDUCATIE 9 ianuarie 2013

Viitorul Extensiei UBB Sfântu Gheorghe e în pericol

de Monica Vrânceanu | 630 vizualizări

Numărul tot mai mic de studenţi şi obligația de a întreține o clădire mult prea mare și costisitoare ar putea duce la desfiinţarea Extensiei.

Viitorul Extensiei UBB Sfântu Gheorghe e în pericol

Scăderea demografică și criza financiară din ultimii ani pun sub semnul întrebării viitorul Extensiei de la Sfântu Gheorghe a Univeristății Babeș-Bolyai. Ceea ce a început în urmă cu mai bine de zece ani ca un proiect ambițios, din dorința de a crea la Sfântu Gheorghe un centru universitar, a crescut în timp și a culminat cu construirea unui sediu impunător, numai bun pentru actul educației. Din păcate însă, avântul de la începutul anilor 2000 s-a mai domolit, secțiile de învățământ s-au uzat și nu a mai apărut probabil nimic provocator, iar acestea, combinate cu scăderea demografică, au împuținat drastic numărul studenților.

Fostul director al Secției Administrație Publică a Extensiei, prof. univ. Cziprián Kovács Loránd, spune că acțiunile la întâmplare de la începutul anilor 2000 încep să-și facă acum efectul într-un mod nu tocmai plăcut. Astfel, Extensia se confruntă pe de-o parte cu o scădere drastică a numărului de studenți și, pe de altă parte, cu obligația de a întreține o clădire mult prea mare și costisitoare.

Studenţi tot mai puţini

Potrivit lui Cziprián, dacă până în 2005 la Administrație Publică erau în jur de 120 de studenți pe fiecare an de studiu, adică peste 400 în total, acum numărul studenților din toți anii de studii este undeva la 170. La Secția Management, situația este și mai gravă, scăderea numărului de studenți atingând 70%: de la 1.000 de studenți pe toți anii de studii, s-a ajuns la 300 în prezent.

„Nu știu dacă a existat o concepție de dezvoltare a învățământului superior la nivel de Sfântu Gheorghe, un plan strategic – eu presupun că nu. Nu a existat un plan de acțiuni de susținere a Extensiei, s-a acționat mai degrabă la nivelul oportunităților, adică mai pe românește, la plezneală. În anii 2000 erau studenți cu nemiluita și atunci s-a lansat ideea că avem nevoie de un sediu propriu al Universității și că ar trebui să construim unul. Atunci am atras atenția că în câțiva ani aveam să intrăm pe un val descendent al demografiei, nu vom mai avea studenți și implicit nici bani... Mi s-a spus să tac din gură, iar în cele din urmă presiunile au fost atât de mari încât ne-am apucat de construcție, cu sprijinul și lobby-ul parlamentarilor UDMR, care atunci era la guvernare.  Au reușit, prin demersuri politice, să obțină fișa de investiție – orașul a dat terenul, iar clădirea s-a construit pe banii Guvernului. Necazul este că e o clădire imensă, cu costuri de regie extrem de mari și noi avem doar o treime din studenții pe care i-am avut la începutul anilor 2000. Costurile sunt imense, numai consumul la gaz pe o săptămână de încălzire ajunge iarna la 1.500 de metri cubi”, a explicat Cziprián.

Ar fi necesare noi secţii

Acesta consideră că Universitatea „mamă” din Cluj-Napoca nu va mai suporta pentru multă vreme costurile întreținerii, dacă se va merge în continuare pe pierdere. Soluția, spune reprezentantul Extensiei, ar fi înființarea unor noi secții la Sfântu Gheorghe, însă acest lucru este destul de complicat, necesitând lobby puternic.

„E nevoie de noi secții, cu siguranță. Ne dorim una de Informatică, să revigorăm Extensia. Acum, când s-au blocat toate posturile în administrație, e nebun cine vine să facă administrație publică, în speranța că va lucra cândva în sistem. Pe de altă parte, avem atu-ul de a fi loco, astfel că cei care vor studii universitare nu trebuie să cheltuiască atât cât ar face-o în alte părți. Cine dorește învățământ superior în Sfântu Gheorghe, trebuie să muncească la înființarea unor noi secții, căci presupun că dacă nu vom reuși să ne întreținem, cei de la Cluj vor lua măsuri în 4-5 ani”, a mai punctat Cziprián Kovács Loránd, care crede că o soluție pentru salvarea situației ar mai fi și închirierea, pe viitor, a unor spații actuale ale Extensiei.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.