EDUCATIE 3 octombrie 2017

VIDEO Elevii de la CNMV luptă să meargă la Strasbourg

de Iulia Drăghici - Taraș | 1590 vizualizări

Proiectul internațional „Euroscola2017” se apropie de final și numără ultimele activități

Cei 24 de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, coordonați de profesoarele Maria Băilă și Constanța Balog, sunt aproape să aducă la final unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate în ultima perioadă în cadrul instituției, respectiv proiectul internațional „Euroscola”.

În luna mai a acestui an, echipa CNMV anunța participarea într-un proiect internațional, cu scopul de a promova clădirea Colegiului ca obiect de patrimoniu. Acum, cu o mulțime de acțiuni duse la îndeplinire și alte câteva în curs de finalizare, proiectul „Euroscola” numără ultimele zile din concursul care i-ar putea duce pe cei 24 de elevi la „Ziua Euroscola”, organizată la Parlamentul European de la Strasbourg în 2018.

Luni, 2 octombrie, a avut loc o ultimă acțiune oficială cu public, în care s-au prezentat toate activitățile derulate, dar și cele ce vor urma în viitorul apropiat.

În lista acțiunilor deja îndeplinite în cadrul acestui proiect se numărat vizitele la Arhivele Naționale din Sfântu Gheorghe, realizarea unui film în format 3D care să reprezinte clădirea școlii, un concurs de desene pe asfalt, un flashmob care a implicat aproape 400 de elevi din ciclul primar, conceperea unui joc video unde acțiunea se petrece în cadrul CNMV sau realizarea machetei școlii.

Un moment special în cadrul activității de luni a fost „botezul” laboratorului de istorie al CNMV cu numele „Regina Maria”, ocazie cu care a avut loc și dezvelirea unei plăcuțe aurii de pe ușa sălii de clasă.

„După acest proiect, ne dorim, bineînțeles, să câștigăm și să plecăm la Strasbourg, pentru că aceasta a fost miza noastră. Dacă nu vom câștiga proiectul, oricum putem să spunem că am câștigat foarte multe prin implicarea copiilor, prin rezultatele pe care le-am obținut și prin faptul că am reușit să ne facem cât de cât cunoscuți atât la nivel local, cât și la nivel național, datorită acestor mijloace media foarte moderne, prin care putem să trecem dincolo de granițele unei comunități mai mici și restrânse cum este a noastră. Faptul că putem conștientiza prin aceste proiecte că avem nevoie de susținere pentru consolidarea și valorizarea acestei clădiri, cred că este marele câștig al activității la care au muncit acești copii”, ne-a declarat luni profesoara Maria Băilă.

„Dincolo de valoarea internațională pe care putem să o dăm acestui proiect prin posibila participare la o reuniune internațională, un mare câștig ar fi să reușim pe plan local să sensibilizăm autoritățile, să sensibilizăm comunitatea românească, nu numai în sprijinirea reabilitării sau consolidării acestei clădiri, ci și în conștientizarea rolului acestei instituții de educație în comunitatea românească. Suntem un simbol al comunității românești. Aici se adună practic elitele învățământului românesc din punct de vedere al profesorilor și al elevilor. Ne dorim să reușim să rămânem în continuare un simbol pentru comunitatea noastră”, ne-a spus și profesoara Constanța Balog.

Proiectul care a vizat clădirea-monument istoric a Colegiului Național „Mihai Viteazul” a avut un rol important în atragerea atenției autorităților locale în ceea ce privește nevoie de reconsolidare și reabilitare.

„Mă bucură faptul că există încă elevi care se preocupă și de aceste lucruri și profesoare care reușesc să focalizeze copiii pe asemenea teme. Este importantă istoria acestui liceu în timp, istorie care la un moment dat se va pierde, dacă nu se întâmplă astfel de activități. (...) Ar trebui să știm de unde ne tragem, unde ne situăm acum și unde vrem să ajungem. Aici este marea durere a multora dintre noi. Această clădire a școlii încă mai stă în picioare noroc cu faptul că a fost consolidată în 1992 – 1995. Noi tot sperăm, cu tot efortul pe care trebuie să îl depunem ulterior, să intrăm în procesul de reabilitare. Este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș și ar fi păcat să o pierdem”, a spus în cadrul întâlnirii de luni directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Luminița Costea.

Activitățile din cadrul proiectului „Euroscola” sunt programate să se încheie în această săptămână, dar până atunci elevii vor mai avea de dus la îndeplinire câteva sarcini: realizarea unui sondaj de opinie, o proiecție pe clădirea școlii și finalizarea filmului documentar cu istoricul clădirii Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.