EDUCATIE 18 mai 2021

Toți elevii din Sfântu Gheorghe se întorc în băncile școlilor!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1527 vizualizări

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna anunță că de miercuri, 19 mai, toți elevii din Sfântu Gheorghe vor merge la școală, fizic, potrivit scenariului 1 (verde), pentru că incidența COVID a scăzut aici sub 1/1000.

Conform noului ordin comun al Ministerului Educației 3805/17.05.2021 și Ministerului Sănătății nr. 703/  17.05.2021 privind modificarea ordinului comun nr. 3235/93/ 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2, „Scenariul de funcționare al unităților de învățământ, pe parcursul anului școlar, se va actualiza în funcție de situația epidemiologică, prin raportare la art. 3, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”. Articolul 3 la care se face referire descrie cele 3 scenarii pentru desfășurarea activității didactice.

Astfel, deoarece în data de 18.05.2021 rata de incidență în municipiul Sfântu Gheorghe este de 0.84 cazuri la mia de locuitori, din data de 19.05.2021 elevii claselor V-VII, IX-XI și IX – X profesional vor începe cursurile în format fizic.

Din cei 10.420 de elevi care învață în cele 32 de unități de învățământ din Sfântu Gheorghe, în toate nivelurile de învățământ, în data de 19 mai vor începe cursurile în sala de clasă 1858 de elevi din clasele V-VII, 1716 elevi din clasele IX-XI, 606 elevi din clasele IX-X profesional, precum și elevii de la seral, frecvență redusă și postliceal”, anunță IȘJ Covasna.

Reprezentanții inspectoratului au transmis și că își doresc ca „reîntoarcerea la școală pentru elevii din Sfântu Gheorghe care, din 9 noiembrie 2020 au desfășurat cursurile online, să reprezinte un moment plăcut de regăsire a locurilor dragi din școală, de reîntâlnire cu colegii și cadrele didactice și, deopotrivă, de reintegrare în mediul școlar și în activitățile didactice din sala de clasă”.

În același timp, la nivel de județ vor schimba scenariul și alte școli.

Pe lângă elevii din clasele mai sus menționate din Sfântu Gheorghe care vor schimba scenariul cu data de 19 mai, și elevi din alte localități vor schimba scenariul, după cum urmează: elevii din Moacșa trec din scenariul galben în scenariul verde, iar elevii din localitățile Aita Mare, Brețcu și Estelnic vor trece din scenariul verde în scenariul galben. Prin urmare, în intervalul 19-21 mai vor învăța online 614 elevi din clasele V-VII din 14 localități aflate în scenariul galben”, mai arată comunicatul IȘJ.

Inspectoratul punctează că elevii și cadrele didactice vor desfășura activitățile în scenariul 1 trebuie să respecte normele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2: purtarea măștii în sălile de clasă, igienizarea mâinilor și a spațiilor școlare, respectarea pauzelor decalate pentru evitarea aglomerării.

Vineri, IȘJ anunța că la nivel județean, în săptămâna 17 – 21 mai a.c. 230 de unități de învățământ din județ vor funcționa conform scenariului 1 (verde), iar 73 în condițiile scenariului 2 (galben). 

Marți, autoritățile informau, prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna, că în perioada 19 – 21 mai a.c. sunt 255 de unități de învățământ în scenariul 1, iar 48 în scenariul 2.

Situația privind scenariul din fiecare școală poate fi urmărită accesând link-ul: https://bit.ly/33XZQQY sau site-ul Prefecturii Covasna, secțiunea „Situații de Urgență”.

Cel mai recent Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății a modificat scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în funcție de incidența de 1/1.000 de locuitori.

Astfel, în scenariul 1 se prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Scenariul 2 se aplică acolo unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1 /1.000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină. Acesta presupune:

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIIl-a și a XIl-a, a Xlll-a si a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

b) Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.

Sursa foto: Vargyasi Levente. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.