EDUCATIE 2 decembrie 2021

Testarea COVID a elevilor din județul Covasna se va face de acasă

de David Leonard Bularca | 1540 vizualizări

Sunt și câteva excepții

Consiliile  de Administrație (C.A.) din aproape toate școlile județului Covasna au decis ca preșcolarii și elevii covăsneni să se testeze acasă, în prezența tutorilor legali, pentru a afla dacă sunt pozitivi COVID-19 sau nu, a informat Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna. Excepție fac școlile generale „Gödri Ferenc” și „Ady Endre”, acolo unde elevii se vor testa în mediul școlar. Joi și vineri copiii vor primi testele, iar tutorii legali ai acestora vor fi informați care este metoda de testare.

„Inspectoratul Școlar Județean Covasna a recepționat o primă tranșă, 81000 buc, din testele antigen pe bază de salivă și le-a distribuit tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județ. Testele vor fi predate elevilor în cursul acestei săptămâni, joi și vineri, iar copiii vor fi testați acasă, în familie. Deci imediat după reluarea cursurilor, conducerile unităților  vor facilita procesul de pregătire și distribuire a testelor către elevi, astfel încât procesul de testare să se poată derula în zilele de luni și joi ale săptămânii următoare”, a transmis șeful IȘJ Covasna, Kiss Imre.

Doar două unități de învățământ din județ au decis ca elevii să se testeze în mediul școlar. 

„Consiliul de Administrație al fiecărei unități de învățământ (excepție, Ș.G. Gödri Ferenc si Ș.G. Ady Endre) a hotărât ca testarea copiilor/elevilor să fie efectuată la domiciliul acestora, sub supravegherea părinților/ tutorilor legali. Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează.

Joi și vineri vor fi organizate ședințe cu părinți (sic!) în vederea  comunicării deciziei C.A. cu privire la modul de testare a (sic!) preșcolarilor/elevilor cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă precum și în scopul informării părinților pentru a-i sensibiliza, a-i responsabiliza și  a-i informa despre modalitățile de testare a preșcolarilor/elevilor, necesitatea și importanța testării pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru menținerea sănătății proprii și a comunității. Se va (sic!) transmite și datele de contact ale persoanei responsabile COVID-19 la nivelul unității de înv.

Unitatea de înv. distribuie părinților Recomandările generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din probă de salivă (postate pe site isj- https://isj.educv.ro/node/16452 atât în limba română cât și  în limba maghiară).

Pentru testarea săptămânală sunt necesare în cca 35000 de teste”, a mai informat aceeași sursă.

Sâmbătă, 27 noiembrie,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna a transportat către IȘJ Covasna 81.000 de teste rapide antigen, pe bază de salivă, iar de acolo au ajuns la fiecare unitate de învățământ din județ. 

Conform autorităților, copiii vor fi testați în zilele de luni și joi. Școlile decid, așadar, dacă testarea va fi făcută la școală sau acasă. În cazul în care testul va fi efectuat în mediul școlar, tutorii legali ai copiilor vor completa un formular prin care își dau acordul privind această procedură. Dacă testarea se va realiza acasă, tutorii legali vor fi nevoiți să transmită rezultatul testului în scris învățătorului/dirigintelui sau persoanei desemnate la nivelul școlii.

În cazul în care un test rapid iese pozitiv, elevul/preșcolarul va efectua și un test PCR, iar dacă și acesta are același rezultat, copilul va rămâne în izolare la domiciliu 14 zile.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.