EDUCATIE 28 februarie 2019

Sfântu Gheorghe – a 13-a oară capitala dezbaterilor pentru liceeni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1448 vizualizări

În concurs sunt înscrise 70 de echipe

Cel mai mare concurs de dezbateri academice pentru liceeni din România, Covalact Saint George City of Debate, aduce anul acesta la Sfântu Gheorghe 70 de echipe concurente din toată țara. Evenimentul, ajuns la a XIII-a ediție, se desfășoară în perioada 8 – 10 martie.

Fiecare echipă participantă este formată din câte 3 membri, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe sunt așteptați 210 elevi din toată țara, pregătiți să dezbată moțiuni din cele mai diverse. Pe lângă concurenți, în reședința județului Covasna sunt așteptați și aproximativ 70 de arbitri.

Printre moțiunile care se vor dezbate pe parcursul concursului se numără și „Acest Parlament (AP) crede că statele în curs de dezvoltare ar trebui să privatizeze serviciile publice de transport și utilități” sau „AP crede că persoanele majore ar trebui să aibă obligația legală de a-și susține financiar părinții în cazul în care aceștia se află într-o situație economică precară sau au probleme de sănătate”.

Finala, care este deschisă publicului interesat, va avea loc duminică, 10 martie, începând cu ora 15:30, la Sala de festivități a Colegiului Național „Székely Mikó”.

„Dezbaterile au un rol foarte important în rândul tinerilor. Sunt foarte importante pentru dezvoltarea acestora și pentru formarea personalității lor. Orice persoană are o opinie, care trebuie acceptată sau contestată cu argumente bine precizate. Dezbaterile academice îți dezvoltă cunoștințele pentru că ești nevoit să te informezi despre temele alese, îți dezvoltă abilitatea de a vorbi în public pentru că te scoate din zona de confort și te ajută să îți susții opiniile. Din perspectiva unei persoane care a făcut dezbateri academice, recomand oricărui elev de liceu să încerce o perioadă. Chiar și cel puţin un an e foarte benefic”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, unul dintre organizatorii de anul acesta ai evenimentului, Bogdan Todoran.

În organizarea evenimentului sunt implicați aproximativ 80 de voluntari din cadrul Asociației de Tineret „Ecou”.

La a XII-a ediție, de anul trecut, titlul de „Cel mai bun vorbitor” i-a revenit elevului de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Mihai Tordai.  Cea mai bună echipă la Saint George City of Debate 1.2 a fost SG1, formată tot din elevii CNMV, Mihai Tordai, Edmond Vrânceanu și Theodor Poruțiu. Anul trecut a fost pentru prima dată în istoria competiției când covăsnenii au reușit să cucerească cele mai râvnite premii ale ediției.  

Până acum, peste 5000 de participanți au luat parte la Saint George City of Debate. Fondatorul competiției este fostul consilier local din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu. Recordul absolut al evenimentului în ceea ce privește numărul de echipe participante s-a ridicat la 129, în cadrul celei de-a opta ediții, din 2014, însă de atunci organizatorii au limitat numărul de locuri, pentru o mai bună organizare.

Prima ediţie Saint George City of Debate a avut loc în 2007 la Castelul din Arcuș. Atunci au participat doar 4 echipe, 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. Începând de atunci, Saint George City of Debate a devenit un concurs necesar de bifat pentru liceenii care iubesc dezbaterile academice, fiind, de altfel, și înscris în calendarul competițional al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR).

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.