EDUCATIE 27 mai 2020

Școli covăsnene care au parte de „upgrade” în absența elevilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2010 vizualizări

Ce noutăți îi așteaptă la toamnă pe elevii care învață la școlile din orașul Covasna 

Chiar dacă școlile au fost închise din cauza pandemiei și educația s-a mutat online, nu peste tot a domnit liniștea. Și asta pentru că unii administratori ai unităților școlare, sprijiniți de autoritățile locale au profitat de lipsa elevilor pentru a derula lucrări de modernizare – sau așa cum se mai zice în termeni din informatică – pentru a face un upgrade. Exemplul, de această dată, vine din orașul Covasna. 

Aici s-au pus la punct ultimele detalii ale unor proiecte începute anterior și care vizează atât sala de sport a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, cât și lucrări de reamenajare a curții interioare de la Școala „Avram Iancu”. Totodată, lucrări care abia au câteva luni de la recepție sunt și Școala cu clasele I – IV din Chiuruș, iar achiziții care să le fie de folos micuților, dacă se vor redeschide școlile în toamnă, s-au făcut în ultima perioadă și la Grădinița cu Program Prelungit din Covasna. 

O nouă curte a Școlii la „Avram Iancu” din Voinești 

La Școala „Avram Iancu”, pentru că de aici răsună, când e vremea bună, utilajele, se fac lucrări, dar în curtea interioară, unde se pregătesc spații adecvate pentru ca elevii să își petreacă în siguranță recreațiile.  

La nivelul centrului nostru financiar, toate corpurile de clădiri sunt într-o stare, mi-aș permite să zic, foarte bună. Problemele noastre apar în momentul în care discutăm despre spațiile exterioare, curți interioare. (...) Iată că anul acesta avem șansa ca partea de curte interioară de la corpul principal să se refacă total. E o reparație, de fapt, a curții interioare, a spațiului de joacă pentru copii”, ne-a spus directorul Școlii „Avram Iancu” din Covasna, Henorel Olărescu. 

Acesta ne-a spus și că o parte a curții va fi acoperită cu tartan, un material mai moale, aproape cauciucat, a cărei calitate importantă este că reduce riscul de accidentare. 

Va fi folosit pentru partea de recreație a copiilor. Va fi amenajat sub forma unor spații sportive, adică vor fi trasate liniar, teren de volei, de tenis și eventual alte jocuri, dar va deservi în mare măsură partea de recreație a copiilor. (...) Vor fi și dale, spații verzi, locuri de joacă”, a punctat directorul. 

Totodată, ca planuri de viitor se numără și construirea unei piste de atletism, a unei gropi de sărituri sau pistă de viteză în altă parte a curții școlii, dar acestea țin de alte proiecte, nu de cel aflat în derulare și care privește doar curtea interioară. 

În funcție de cum va fi vremea, pentru că lucrarea prevedere inclusiv scoaterea betonului din curte, termenul de finalizare este prevăzut pentru mijlocul lunii iunie. Investiția se va ridica la aproximativ 150.000 de lei, fără TVA, spune directorul, cu precizarea că va fi nevoie de un adaos pentru finisările de după finalizarea lucrării. 

Să sperăm că lucrurile vor merge bine pentru că școala este pregătită. Chiar avem un corp de școală super-dotat”, a mai spus directorul. 

Școala a avut parte și de alte investiții recent, după cum a precizat și primarul Gyerő József, care a vorbit de o sumă de până la 180.000 de lei alocată în acest scop. „S-a făcut reabilitarea instalației electrice, a tâmplăriei exterioare, achiziționarea de table inteligente, până la schimbarea centralei termice, pe gaz. E vorba de multe lucrări”, a explicat Gyerő József.  

Și Grădinița din cadrul școlii „Avram Iancu” a primit anul trecut o serie de pătuțuri noi pentru copii. 

Renovare în sala de sport a liceului „Kőrösi Csoma Sándor”

Și liceul „Kőrösi Csoma Sándor” a avut parte recent de câteva lucrări importante. Investiția, care a constat în renovarea la interior a sălii de sport aparținătoare Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, s-a ridicat la 413.000 de lei, bani acordați din bugetul orașului. Prin coordonarea conducerii școlii, aici s-au „executat lucrări de refacere a substructurii terenului de joc, s-a montat pardoseală nouă din tartan, s-a schimbat tâmplăria interioară, s-a îndepărtat zugrăveala veche și s-au zugrăvit toți pereții interiori, s-a montat faianță și gresie pe hol, vestiare, băi, anexe, s-au amenajat zone de duș pentru toate vestiarele, s-au modernizat blocurile de apă, s-a mărit numărul toaletelor. De asemenea, s-a reabilitat și conducta de racordare a obiectivului la rețeaua publică de canalizare menajeră”, după cum a prezentat luni seara edilul Gyerő József pe pagina sa de Facebook.  

Primarul ne-a spus și că era necesară o investiție, pentru că aici nu s-au mai adus îmbunătățiri de ani buni. De fapt, doar exteriorul sălii de sport a fost reabilitat în anii trecuți, așa că era nevoie de atenție și în zona de interior. 

Acum se prezintă la nivelul și la condițiile cerute de zilele noastre. Reabilitare interioară nu a prea fost făcută recent aici. Exteriorul s-a refăcut în anii precedenți, cu schimbarea tâmplăriei exterioare a geamurilor, zugrăveală, tencuire exterioară și acum ne-am ocupat de partea interioară și în plus am reabilitat acel racord al conductei de canalizare menajeră, că era stricată și s-a făcut racordarea la rețeaua publică”, ne-a explicat primarul, care a precizat că lucrările s-au terminat de fapt la sfârșitul lunii decembrie, în mare, dar detaliile s-au pus la punct recent, la început de primăvară. 

Între timp, copii au ieșit din școală și nu au mai putut să se bucure de aceste rezultate. Dar sperăm din tot sufletul că vor reveni din toamnă și atunci se vor bucura de ele”, a punctat primarul. 

Școala Primară din Chiuruș 

La Școala Primară din Chiuruș s-au făcut recent renovări, adică finele lui 2019 – începutul lui 2020, cu ajutorul unui proiect derulat de Primăria Covasna, alături de Consiliul Județean Covasna, prin programul destinat reabilitării școlilor din mediul rural, care a venit în sprijin cu 50% din suma totală de 232.000 de lei. 

„Am refăcut tâmplăria interioară, am amenajat o toaletă pentru persoane cu dizabilități, am schimbat parchetul, am reabilitat pereții, s-a pus rigips, s-a refăcut instalația electrică interioară, s-au schimbat pardoselile peste tot, s-a coborât tavanul, s-a zugrăvit, s-au înnoit în totalitate grupurile sanitare, blocurile de apă, faianță, gresie. Anul viitor avem de gând și în plan să reabilităm și din exterior clădirea, cu tot cu acoperiș, fiindcă sătenii din Chiuruș își duc acolo copiii. În plus, avem acolo și o comunitate romă, căreia îi e greu să își aducă copiii în Covasna și mai bine rămân acolo la școală și la frecventarea cursurilor. Deci și din punctul acesta de vedere, al socializării acestei comunități, e important să avem acolo o grădiniță funcțională și măcar cursuri pentru clasele I – IV, dar și pentru cei din Chiuruș. Și acolo avem standarde demne de secolul XXI”, ne-a declarat primarul Gyerő József. 

Primarul a precizat și că reprezentanții Liceul de Alpinism din Zuoz din Elveția, care anul trecut au ajutat și la reabilitarea acoperișului școlii „Avram Iancu”, au spus că vor reveni în 2021 să dea o mână de ajutor, așa că sprijinul lor va fi îndreptat spre școala din Chiuruș, dacă pandemia nu îi va opri din acest demers. În caz contrar, investiția se va realiza din fondurile proprii ale orașului Covasna. 

Pe lângă aceste investiții, și Grădinița cu Program Prelungit din Covasna a primit o serie de fonduri recent, din care s-au achiziționat echipamente de bucătărie și veselă, conform solicitărilor înaintate de unitatea școlară. 

Sigur că nu toate lucrările sau investițiile au fost realizate chiar în timpul pandemiei de coronavirus, dar cert este că și dacă au fost încheiate înainte să înceapă criza sanitară, elevii nu au apucat să se bucure prea mult de îmbunătățirile aduse infrastructurii. Dar toată lumea speră că o vor putea face în toamnă.  

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.