Sala de sport și cantina de la CNMV vor intra în reabilitare
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat marți, 16 mai, în cadrul unei ședințe extraordinare, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Reabilitare sală de sport și cantină la Colegiul Național «Mihai Viteazul»”. În ceea ce privește celelalte lucrări, suspendate din cauza colaborării deficitare cu firma constructoare care a preluat proiectul, autoritățile locale spun că deocamdată nu s-a găsit o soluție.
Pentru că în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul” se desfășoară lucrări de execuție care au ca scop reabilitarea sălii de festivități, a internatului, a corpului de clădiri A și B și a bibliotecii, este oportună și reabilitarea sălii de sport și a cantinei, se arată în proiectul de hotărâte aprobat marți.
„S-a schimbat valoarea proiectului din cauza adăugării unor lucrări în plus, de exemplu tencuirea unor pereți, termoizolarea pereților exteriori, diferite reparații și asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități”, a spus, în cadrul ședinței extraordinare, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Principalele probleme cu care se confruntă clădirea în prezent sunt la nivelul finisajelor interioare și exterioare și la nivelul eficienței energetice a acesteia, se mai arată în documentație. Lucrările presupun refacerea tencuielii degradate, izolarea termică a pereților exteriori, a acoperișului, hidroizolarea clădirii, reparații locale, asigurarea accesului în clădire al persoanelor cu dizabilități și amenajarea grupurilor sanitare. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 8 milioane de lei.
Compoziția de pe fațada clădirii sălii de sport și a cantinei de la CNMV ar trebui să fie scoasă și transferată pe una dintre clădirile Clubului Sportiv Școlar (CSS), a spus în cadrul ședinței, consilierul local József Álmos.
„Chiar ne-am gândit că din cauza termoizolării va trebui scoasă această piesă. Nu ne-am gândit să o mutăm. Nu știm pe ce clădire am putea să o montăm. La stadionul mic? Acela va fi sediul Clubului Sportiv Școlar. Trebuie să ne consultăm cu direcția CSS”, a mai spus viceprimarul.
„Noi vrem să ne folosim de orice posibilitate ca să se termine lucrarea”
În ceea ce privește lucrările care au fost sistate încă în 2021 din cauză că au fost găsite fisuri în pereți, autoritățile spun că fac demersuri pentru a găsi o firmă care să facă o expertiză tehnică.
„Noi vrem să ne folosim de orice posibilitate ca să se termine lucrarea, însă a trebuit să reziliem contractul, fiindcă era un constructor cu care nu s-a ajuns la bun sfârșit. Acum, după rezilierea contractului, se va face o expertiză și un nou DALI (n.red.: documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) și va trebui să contractăm un nou executant pentru restul lucrărilor, chit că mai e puțin. Deci peste 80% din lucrări s-au executat. Cred că se poate spune că 90%, doar că unele sunt calitativ necorespunzătoare, care trebuie refăcute. Momentan, nu se lucrează. Noi acum facem demersurile ca să găsim o firmă care va face această expertiză și DALI-ul. Sunt niște lucrări suplimentare care se adaugă la deviz și va fi ales un executant. Sperăm să fie același constructor la ambele proiecte (n.red.: și la proiectul care prevede reabilitarea sălii de sport și a cantinei), că, dacă nu, atunci o să fie conflict în șantier”, ne-a spus după ședința extraordinară de marți, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Pentru că nu au fost suficiente săli de clasă disponibile din cauză că mai multe corpuri de clădiri ale școlii sunt în reabilitare, la începutul acestui an școlar, Colegiul Național „Mihai Viteazul” și-a împărțit activitatea în cinci clădiri din oraș.
Situația a pornit de la colaborarea deficitară cu firma constructoare care a preluat proiectul „Creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitare termică - Colegiul Național «Mihai Viteazul» - Internat și Sală Festivități”, care la momentul semnării contractului avea o valoare totală de peste 7,1 milioane lei, din care 6,9 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
Autoritățile spun că nu se știe deocamdată când vor începe lucrările la sala de sport și la cantină sau când se vor relua cele începute și puse pe pauză.
Durata de realizare a proiectului tehnic, în cazul proiectului aprobat marți, este de trei luni, iar durata de realizare a execuției lucrărilor, de 12 luni.
Sursa de finanțare a acestei investiții este bugetul local al Primăriei Sfântu Gheorghe, se arată în proiectul de hotărâre aprobat marți. Viceprimarul ne-a declarat că inițial aceasta va demara din banii municipalității, dar dacă vor exista oportunități de finanțare, autoritățile vor încerca să obțină fonduri.