Redeschiderea școlilor ar trebui să se facă treptat, spun reprezentanții SJU Covasna
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au spus miercuri, într-o conferință de presă, că li se pare oportună ideea redeschiderii școlilor, mai ales că numărul infecțiilor cu noul coronavirus este în continuare scăzut, dar o astfel de decizie ar trebui aplicată treptat și în funcție de evoluția epidemiei în perioada următoare.
„Sunt sate unde nu avem niciun caz COVID pozitiv, niciun pacient infectat. De ce să nu meargă la școală? Mai ales la sate, unde internetul există, nu există, unde sunt copii mai săraci, care nu dispun de tablete sau de mijloace electronice”, a spus dr. Roșu Mátyás, directorul medical al spitalului.
„Deschiderea școlilor ar trebui să se facă treptat. Adică o clasă nu, o clasă da, în funcție de pregătire. De exemplu, clasa I da, clasele II și III nu. În clasa I e mai important, că trebuie să înveți să scrii, să fie lângă tine învățătoarea. Nu e cel mai bun exemplu. Cei de clasa a XII-a, care sunt înainte de Bacalaureat, ar trebui să se ducă la școală. În clasele a XI-a și a X-a mai poate să învețe copilul de acasă. În clasa a VIII-a, pentru că are examen, să meargă. Practic, o diferențiere ar trebui să se facă. În plus, că am mai discutat pe acest subiect, (...) dacă ai trei persoane infectate și închizi școala de 1.000 de elevi, nu este în regulă. Mai bine izolezi o perioadă de două-trei săptămâni, o lună de zile clasa respectivă, dar ceilalți se duc la școală. Deci o decizie în acest sens, și sunt testele antigen, ar trebui luată”, a spus și managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert.
Premierul României, Florin Cîțu, a spus miercuri, într-o conferință de presă, că dacă evoluția epidemiei de COVID-19 se menține în ritmul actual, școlile ar putea fi redeschise în 8 februarie.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus în același context că o decizie mai concretă va fi luată după data de 29 ianuarie.
În raportul de miercuri, 6 ianuarie, în județul Covasna au fost înregistrate încă 41 de cazuri de COVID-19. În total, la această dată mai erau 279 de cazuri active. Incidența de răspândire a virusului la nivel județean era de 0,88/1.000 de locuitori și doar în cinci localități, Aninoasa, Brateș, Ghidfalău, Hilib și Zălan, aceasta depășea 3/1.000 de locuitori. Datele de miercuri arătau și că în 84 de localități covăsnene nu era înregistrat niciun caz de COVID-19.