EDUCATIE 29 mai 2023

Protest al profesorilor din județ, marți, în fața Prefecturii Covasna

de David Leonard Bularca | 1424 vizualizări

Profesorii din județ vor protesta marți, 30 mai, de la ora 9:00 la ora 10:00, în fața Prefecturii Covasna, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor. Sunt așteptate să ia parte la protest cel puțin 500 de cadre didactice. Protestul vine în a doua săptămână de când profesorii din toată țara au intrat în grevă generală. Deși au avut loc negocieri, Guvernul nu reușește să îi convingă pe profesori să încheie greva.

La protest vor participa cadre didactice din tot județul, spune Nagy Gabor.

„Mâine, de la 9:00 până la 10:00, avem aviz favorabil de la Primărie, Jandarmerie, Poliție, suntem în fața Prefecturii. Vom fi cel puțin 500 de membri de sindicat greviști! Vin profesori din zona Întorsurii Buzăului, aproximativ 80 de persoane. Vin din Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, liderul de sindicat din județ.

Profesorii vor depune și un memorandum la Prefectura Covasna.

„Am cerut, de la prefectul județului Covasna, dreptul de a intra la 9:30 cu memorandumul făcut în cursul zilei de astăzi de către noi (...). Deci, vor fi profesori din toate zonele județului”, a detaliat Nagy Gabor.

Întrebat dacă există riscul ca greva profesorilor să ducă la decalarea datelor în care se vor susține examenele naționale, liderul de sindicat din județ a spus că fiecare profesor este liber să decidă când nu mai vrea să țină grevă, însă, până atunci, participarea la grevă înseamnă încetarea totală a muncii.

„Greva înseamnă încetarea muncii. Cine renunță, sparge greva sau alte intimidări, presiuni... Eu nu declar mai mult, decât că suntem în grevă. Individual, are dreptul să renunțe, în scris, fiecare participant. Nu dau nici ordin, nici sugestii”, a spus Nagy Gabor.

De altfel, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată din nou, pentru că profesorii sunt în grevă. Ea trebuia să aibă loc săptămâna aceasta, marți și miercuri, după ce a mai fost o dată amânată.

„Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie - Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie - Matematică și științe ale naturii”, au transmis, luni, reprezentanții Ministerului Educației.

Proteste ale profesorilor au avut și au loc în toată țara. Profesorii din județul Covasna se organizau încă de săptămâna trecută pentru a organiza un protest.

Din 22 mai, în România au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din sistemul de învățământ care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, susțin sindicatele.

Revendicările profesorilor care se află în grevă sunt:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Sursa foto: FSLI România/Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.