EDUCATIE 25 mai 2023

Vor ieși profesorii covăsneni în stradă? „Suntem în plină fază de organizare”, spune liderul de sindicat

de David Leonard Bularca | 1169 vizualizări

Greva din educație nu pare să aibă nicio finalitate, ba din contră. Încă de marți, liderii de sindicat de la nivel național au anunțat proteste ale profesorilor, în toată țara. În acest moment, și la nivelul județului Covasna profesorii sunt „în plină fază de organizare” a unui protest în fața Instituției Prefectului, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor. În funcție de răspunsul profesorilor din teritoriu, va fi sau nu organizat un protest al cadrelor didactice din județ.

Liderul Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor, spune că a cerut numărul profesorilor care ar fi dispuși să participe la protestul din fața Prefecturii Covasna.

„În București vor ieși la protest profesorii de acolo și din județele limitrofe. Cei de la distanță încercăm să ieșim în stradă în fața Instituției Prefectului. În clipa asta, m-am consultat și cu profesorii din Întorsura Buzăului și aștept răspunsul lor. Trebuie cu 48 de ore înainte de a ieși în stradă să depunem cerere la primărie. Suntem în plină fază de organizare. Trebuie să vedem câți suntem. În funcție de răspunsurile strânse astăzi vedem dacă organizăm sau nu. Concret vorbind, suntem încă în faza de organizare”, a explicat Nagy Gabor.

El spune că la București vor participa la protest în jur de 15.000 de profesori.

„La București, sigur se va organiza, au toate aprobările, vor ieși în stradă 15.000”, a declarat liderul de sindicat din județ.

Nagy Gabor spune că dacă reprezentanții puterii nu se prezintă la negocierile cu profesorii înseamnă că sunt „neserioși”.

„Astăzi (n. red. miercuri) este o zi foarte importantă. Au loc negocieri din nou, sunt așteptați prim-ministrul, reprezentanții Camerei Deputaților, Senatului și încă doi miniștri: al Educației și al Muncii. Dacă nu vor veni la negocieri înseamnă că sunt neserioși”, a mai spus Nagy Gabor.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna făceau, luni, un apel la înțelegere către părinți și elevi, în contextul grevei din învățământ.

„Greva este o formă de protest legală, astfel facem apel la înțelegere din partea părinților și a elevilor. În funcție de evoluția conflictului de muncă, se vor comunica deciziile Ministerului Educației în timp util, iar conducerile unităților de învățământ le vor comunica pe căile disponibile părinților și elevilor”, a spus, luni, pentru redacția noastră, inspectoarea școlară generală adjunctă a IȘJ Covasna, Luminița Bobeș.

Profesorii din Iași au protestat chiar miercuri, de la 11:00 la 13:00, în fața Prefecturii. Peste 80% dintre profesorii care predau în județul Iași sunt în grevă, conform datelor edupedu.ro.

De luni, în România au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din sistemul de învățământ care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, susțin sindicatele.

Revendicările profesorilor care se află în grevă sunt:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.