EDUCATIE 29 iunie 2013

Promovabilitate de 76% în județul Covasna la Evaluarea Naţională

de Székely Emőke | 1610 vizualizări

Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate miercuri

La sfârșitul săptămânii au fost afișate primele rezultate ale examenului de Evaluare Națională a elevilor de clasa a VIII-a. Înainte de contestații, 76% dintre elevii covăsneni au obținut note de trecere, dintre care medii generale de 10 au obţinut trei elevi – doi de la Şcoala „Váradi József” din Sfântu Gheorghe şi unul de la Şcoala din Dobârlău. Au fost şi note de 10 – 5 la română, 9 la limba maternă şi 49 la matematică, semn că subiectele la materia care punea mereu probleme au fost unele accesibile.

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul Școlar Județean Covasna, numărul total al elevilor care au promovat examenul este 1.201. La Limba şi Literatura Română au promovat 64,74% dintre elevi, cu peste 7 procente mai mult ca în 2012, la Limba și literatura maternă 90,7%, cu aproape 3 procente mai puţini decât vara trecută, iar la Matematică procentul de promovabilitate a fost de 70,3%, cu 25,4% mai mare decât anul trecut.

Au fost și câțiva elevi care au decis să nu se prezinte la examen, la nivel de județ 42 de absolvenți din cei 1.624 înscriși nu s-au mai dus să își testeze cunoștințele.

Inspectorul șef adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Rădița Palela, este mulțumită de rezultate și spune că meritul le aparține în egală măsură elevilor, profesorilor și părinților. „În județul Covasna examenul s-a desfășurat în condiții normale, iar rezultatele oglindesc eforturile elevilor, profesorilor și părinților, precum și faptul că s-a ținut o simulare a acestui examen. Notele sunt mulțumitoare, sunt în creștere, cu excepția probei de limba și literatura maternă, unde am înregistrat o scădere de aproape 3%” – ne-a declarat Rădița Palela.

Aceasta a menționat că la nivelul județului nu au fost înregistrate probleme organizatorice, iar elevii nu au încercat să copieze, astfel nimeni nu a fost dat afară din sala de examen. Cât despre subiecte, inspectorul șef adjunct este de părere că au avut un grad mediu de dificultate, scopul nefiind ierarhizarea copiilor, ci doar testarea nivelului de cunoștințe a acestora.

Contestațiile au putut fi depuse sâmbătă după masa, urmând ca rezultatele finale ale examenului de Evaluare Națională să fie afișate pe data de 3 iulie.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alex, 1 iulie 2013
Felicitari copiilor care au inteles rostul scolii si efectele procesului educational! Nu consider un rezultat multumitor, avand in vedere ca nu s-au parcurs decat 8 ani de studiu. Pentru examenul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.