Proiectul de reorganizare a reţelei şcolare a fost amânat
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au amânat luarea unei decizii definitive în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare a reţelei şcolare, care a generat nemulţumiri în rândul cadrelor didactice şi mai multor părinţi.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva, a declarat miercuri că proiectul ar fi trebuit să fie dezbătut şi supus votului Consiliului Local în şedinţa de joi, dar a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie reanalizat în scopul găsirii celor mai bune soluţii.
„Ministerul Educaţiei a prelungit termenul de reorganizare a reţelei şcolare pentru anul 2014-2015, prin urmare nu are rost să ne grăbim în luarea unei decizii. Avem la dispoziţie cel puţin trei săptămâni să reanalizăm toate propunerile, toate soluţiile şi să le alegem pe cele mai bune. (...) Cert este că reţeaua şcolară trebuie ajustată, pentru că sunt multe clase care funcţionează sub efectivul minim de elevi şi nu îşi pot asigura finanţarea”, a spus Sztakics Éva.
Aceasta s-a referit la Şcolile „Nicolae Colan” şi „Ady Endre”, arătând că media numărului de elevi este de 16,5, respectiv 18,5 pe clasă, faţă de minimum 25 cât prevede normativul stabilit de Ministerul Educaţiei la ciclul gimnazial, prin urmare s-a propus comasarea acestor clase.
„Calculând la numărul de clase, în cele două şcoli lipsesc aproape 200 de copii. Numai dacă primim finanţare de la minister putem menţine clasele sub efectiv, dar dacă nu, atunci va trebui să le reorganizăm. Oricum, pe termen lung nu vor putea rezista. Problema e numărul mic de copii”, a mai spus viceprimarul municipiului.
Proiectul de reorganizare a reţelei şcolare din Sfântu Gheorghe prevede, printre altele, desfiinţarea secţiei gimnaziale de la Şcoala „Nicolae Colan”, atât română, cât şi maghiară, şi mutarea elevilor la Şcoala „Ady Endre” din cartierul Gării, propunere care a atras proteste din partea mai multor cadre didactice şi a unor părinţi.
Dascălii de la „Colan” au dat publicităţii o scrisoare deschisă în care menţionează că la grădiniţă şi la ciclul primar sunt înscrişi un număr suficient de mare de copii încât să asigure în viitor continuitatea claselor gimnaziale, inclusiv la secţia română, că Şcoala „Colan” este poziţionată mai bine din punct de vedere geografic, funcţionează într-o clădire nouă, bine dotată material, are şi un bazin de înot, spre deosebire de „Ady Endre” care este o şcoală mică şi veche de cartier.
Un „Apel pentru salvarea Şcolii Nicolae Colan” a venit şi din partea Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, apel susţinut şi de Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei, precum şi de mai mulţi intelectuali români.
Inspectorul şcolar-adjunct Rădiţa Palela a declarat că „se vor căuta soluţii pentru ca această reorganizare să nu afecteze nici elevii şi nici cadrele didactice de la cele două şcoli, iar ambele unităţi de învăţământ să-şi continue activitatea”.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a atenţionat încă de anul trecut că numărul elevilor a scăzut considerabil şi că acest lucru impune redimensionarea reţelei de învăţământ. Potrivit şefei Inspectoratului, Keresztély Irma, în 1998 numărul total al elevilor era de peste 48.000, iar în anul curent a ajuns la circa 35.800, media pe clasă fiind de 19,61 de elevi, cea mai mică la nivel naţional.
Citeşte şi Scrisoare deschisă împotriva desfiinţării Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”