EDUCATIE 18 august 2010

Primii din ţară la autorizarea sanitară a școlilor și grădinițelor

de Ana Sidon | 562 vizualizări
96% dintre unitățile școlare din județ sunt autorizate sanitar Luna septembrie se apropie cu pași repezi aducând și prima zi de școală, astfel că igienizările, demersurile de autorizare și pregătirile în unitățile de învățământ sunt în plină desfășurare. Anul acesta, județul Covasna se află pe primul loc din țară în ceea ce privește obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare, a semnalat șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Keresztely Irma. Așa se face că, din 332 de unități

96% dintre unitățile școlare din județ sunt autorizate sanitar

Luna septembrie se apropie cu pași repezi aducând și prima zi de școală, astfel că igienizările, demersurile de autorizare și pregătirile în unitățile de învățământ sunt în plină desfășurare.

Anul acesta, județul Covasna se află pe primul loc din țară în ceea ce privește obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare, a semnalat șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Keresztely Irma.

Așa se face că, din 332 de unități de învățământ, dintre care 84 cu personalitate juridică și restul arondate, în prezent 96% au obținut autorizația sanitară, altele fiind în curs de autorizare, astfel că în cele din urmă se va ajunge la un procent de 98%.

„Stăm foarte bine, munca din ultimii ani se vede, a adus rezultate. Procentul de autorizare este unul foarte bun. Acest lucru nu înseamnă însă că nu am mai avea nevoie de fonduri, pentru că sunt lucrări efectuate acum 4 - 5 ani, care ar avea nevoie de o nouă reabilitare”, a declarat inspectorul general Keresztely Irma.

Conform statisticii, neautorizate sanitar au rămas două unități școlare cu personalitate juridică, și anume Școala cu clasele I - VIII de la Belin și Școala cu clasele I - VIII de la Estelnic.

La Belin cauza ține de nefinalizarea reabilitării clădirii centrale a școlii și de probleme cu apa, iar la Estelnic construcția școlii noi a fost oprită din lipsă de bani.

Pe lângă cele două, alte zece școli și grădinițe, fără personalitate juridică, nu au obținut autorizația. Este vorba despre unități din Micloșoara, Saciova, Imeni, Belin, Valea Scurtă, unde apa este nepotabilă și grupurile sanitare sunt necorespunzătoare.

Acestea vor funcționa în continuare, urmând ca în anii care vin să fie identificate soluțiile pentru aducerea lor la nivel de autorizare sanitară.

În ceea ce privește dotarea cu utilități, în prezent 266 de unități au apă curentă, două sunt în curs de a se racorda, iar 59 nu au deloc apă curentă. În acest din urmă caz este vorba despre sate mici, unde nu a ajuns încă racordarea la canalizare și apă.

Ca și grupuri sanitare, 25 de grupuri exterioare corespund cerințelor și 38 nu, iar dintre cele interioare 232 sunt conforme și 37 nu.

Școlile și grădinițele din județ sunt dotate în număr mare și cu centrale termice proprii, astfel 214 au instalate astfel de sisteme, 16 beneficiază de termoficare și 102 se descurcă pe plan local.

Sursa foto: obiectivbr.ro

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.