EDUCATIE 30 iunie 2022

Prefectul de Covasna îi îndeamnă pe proaspeții absolvenți de liceu să se înscrie la facultățile din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 999 vizualizări

Cu argumente de proximitate și cost, prefectul de Covasna, Ráduly István, îi îndeamnă pe absolvenții de liceu din județ să urmeze cursurile universităților care au filiale în Sfântu Gheorghe: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (UBB) și Universitatea Sapientia din Târgu Mureș. 

Mesajul este adresat în special absolvenților de liceu teoretic, pentru că, în mod normal, cei care au învățat o meserie și au o calificare într-un domeniu și-ar putea asigura traiul în câmpul muncii mai ușor. 

Cei care au absolvit cu bacalaureat un liceu din rețeaua profesională sunt, cel puțin în principiu, calificați într-o anumită meserie, care, sperăm, le poate asigura un trai. Desigur, pot și chiar ar trebui să-și continue studiile, pentru a fi ingineri sau a-și dobândi alte calificări în profesia respectivă, dar pot, de asemenea, să se înscrie și la arte sau la drept. Din acest punct de vedere, absolvenții de licee teoretice sunt într-un fel de «dezavantaj» dacă nu își continuă studiile, le este relativ greu să își găsească un job pe piața muncii”, a declarat prefectul Ráduly István, care este și cadru didactic de învățământ superior. 

Acesta a spus și că, deși este de părere că nu toată lumea trebuie să aibă studii superioare, la nivelul României e loc de îmbunătățire în acest domeniu, pentru că și companiile din țară au nevoie de tineri specialiști. În plus, statisticile din acest punct de vedere nu arată prea bine comparativ cu țări din Europa de Vest sau Statele Unite. Un lucru care ar trebui luat în calcul este și acela că absolvenții de învățământ superior au șanse să fie mai bine plătiți. 

În ceea ce privește oferta educațională pentru județul Covasna, prefectul a precizat că la Sfântu Gheorghe se poate da admitere pentru trei facultăți ale UBB. Departamentul Administrarea Afacerilor funcţionează în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor și oferă atât studii de nivel licenţă, cât şi de nivel masterat la trei specializări: Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (Licenţă), Economia firmei (Licenţă) și Managementul Dezvoltării Afacerilor (Masterat). 

În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, la Extensia Sfântu Gheorghe funcţionează specializarea Administraţie publică în domeniul Ştiinţei Administrative, iar în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului specializarea Ştiinţa Mediului, ambele cu nivel licenţă. 

Absolvenții vor primi o diplomă recunoscută internațional, eliberată de Universitatea Babeș-Bolyai, cu denumirea specializării”, a mai explicat prefectul.

La centrul de studii al Universității Sapientia din Sfântu Gheorghe sunt programe de licență de ingineri agronomi și ingineri silvici, iar facultatea de sport este în procesul de acreditare. Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) va lua zilele acestea o decizie dacă se va organiza sau nu concurs începând cu acest an, a mai spus Ráduly István. 

În general, la aceste facultăți, admiterea se face pe bază de dosar, care cuprinde diplomă de absolvire sau adeverință, plus curriculum vitae (CV), respectiv eseu sau o scrisoare de intenție. Perioada de admitere este, de obicei, până la mijlocul lunii iulie, după care urmează perioada de confirmare a locului. 

Amănunte despre fiecare oportunitate de studiu superior în Sfântu Gheorghe se găsesc pe site-urile facultăților. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 30 iunie 2022
„Extensiile” universităților de stat sunt o prostie inimaginabilă! Acolo nu se face școală. Lăsați copiii să meargă la studii în centrele tradiționale universitare, să învețe carte, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.