EDUCATIE 12 martie 2019

Peste 90% dintre absolvenții de la „Mircea Eliade” au rămas în țară

de Iulia Drăghici - Taraș | 1825 vizualizări

Cei mai mulți absolvenți de studii superioare, respectiv 13%, au urmat medicina

Aniversarea de 10 ani de la înființarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, sărbătorită vineri, 8 martie, la Întorsura Buzăului, a venit cu un studiu care prezintă parcursul absolvenților. Datele, colectate de diriginți, profesori și foștii elevi, arată că 91% dintre absolvenții acestei școli au rămas în România, dar și că restul de 9% au luat drumul străinătății. Același studiu arată că aproximativ 75% dintre absolvenți au urmat studii superioare, iar cei mai mulți dintre aceștia, 13%, au ales medicina.

Dintre absolvenții întorsureni care au ales străinătatea, 3% sunt în Germania, restul în țări ca Italia, Spania, Anglia, Olanda, dar și în Austria, Suedia, Norvegia, Grecia, Luxemburg sau Franța.

După terminarea liceului, aproximativ 75% dintre tineri s-au întors pe băncile școlilor pentru studii superioare. Cei mai mulți dintre cei care au urmat o facultate s-au îndreptat spre medicină, mai arată studiul, care prezintă și faptul că alți 11% dintre absolvenți au optat pentru inginerie, 5% pentru studii economice, câte 3% pentru sociologie sau psiho-pedagogie, iar alți câte 2% au ales să se specializeze în litere, turism sau drept, ori au ales chiar cariera militară. În procente mai mici, absolvenții au mai ales silvicultura, științele politice, sportul, cadastrul, resursele umane, geografia, construcții, mate-info, muzică, teologie, chimie, biologie sau altele.

Același studiu arată că în prezent, cei mai mulți dintre absolvenți sunt încă studenți, adică aproape 20%, iar restul activează în domenii precum comerț (aproape 6%), alții sunt casnici (6%) sau asistenți medicali (5%), ingineri (aproape 3%), militari (aproape 4%) activează în domenii de relații cu clienții (aproape 3%) sau în producție (peste 3%) . „Mircea Eliade” a mai dat țării și cadre didactice (2%), medici (1,5%), IT-iști (1,3%), lucrători în finanțe, constructori, maseuri, jurnaliști, designeri, șoferi, arhitecți, consilieri juridici, ospătari, terapeuți, paznici, antreprenori și așa mai departe.

În perioada 2009 – 2018 au ieșit de pe băncile Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului 1.091 de absolvenți, 872 dintre aceștia la zi, iar 219 la fără frecvență.

Faptul că cei mai buni elevi din zona noastră au venit la Eliade a condus, inevitabil, la creșterea rezultatelor obținute de elevii noștri. Încă din primul an de la înființare, am obținut eticheta de unul dintre cele mai bune licee din județ, continuând să fim din ce în ce mai cunoscuți la nivel județean, național și european. Activități diverse, proiecte de succes, competiții școlare și extrașcolare- au condus la creșterea prestigiului școlii și a promovării principiilor și valorilor noastre.  Nu am fost și nu suntem perfecți! Însă, tot ceea ce s-a realizat s-a reflectat în rezultatele noastre. Iar timpul a demonstrat că în această școală s-a muncit mult și eficient.

De mai mult timp, ne-am tot adresat întrebarea: Care este oare, parcursul elevilor noștri după liceu? Ce fac în viața de adulți? Am simțit-o ca pe o curiozitate, la început și s-a transformat apoi într-o datorie.  Și, am trecut la fapte.

Ce este mai trist: că majoritatea tinerilor nu se mai întoarce în zona noastră, mai ales cei din domeniile „înalte”: medicină, arhitectură, IT, inginerii de tot felul, construcții, etc. Motivul: lipsa activității economice din zonă, implicit a locurilor de muncă specifice.

Feedbackul pozitiv pe care l-am primit ne determină să continuăm în același mod: muncind și respectând valorile și principiile care s-au cultivat de-a lungul anilor: respect și loialitate, muncă și responsabilitate, exigență și dăruire”, ne-a declarat directoarea Maria Bularca.

Evenimentul de vineri, 8 martie, a reunit aproximativ 50 de absolvenți într-un cadru festiv, în care, pe lângă rezultatele studiului au luat cuvântul mai mulți absolvenți. De asemenea, au fost premiați șefii de promoție, absolvenții care au obținut rezultate notabile la competițiile naționale (olimpiade și concursuri), dar și foști angajați, adică pensionari și cei care au ieșit din sistem de-a lungul celor 10 ani.

„Recunoștință și mulțumiri întregului corp profesoral al LTME, pentru toată munca și dăruirea oferite”, a mai transmis Maria Bularca.

În septembrie 2008, Grupul Școlar „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului a fost scindat în liceu teoretic şi liceu tehnologic, iar primul a primit numele de „Mircea Eliade”. Astfel, unitatea școlară își marchează de atunci zilele școlii la început de martie, în preajma zilei de naștere a marelui scriitor, filosof și istoric al religiilor – Mircea Eliade.

„Numele liceului-  „Mircea Eliade” nu a fost dat întâmplător. Eliade a bulversat cultura română, nu doar prin scrierile sale, ci mai ales, prin spiritul enciclopedic pe care l-a deținut.

Fiind liceu teoretic, de-a lungul anilor am avut în planul de școlarizare aceleași profiluri- Uman și Real și aceleași specializări: Mate-Info, Filologie și Științe ale naturii. Corpul profesoral a rămas aproximativ același: 17 cadre didactice titulare, cu mici fluctuații în funcție de pensionările ivite, concedii postnatale, sau de completarea unor norme didactice, toate, ghidate, după aceleași principii menționate anterior.  În  zece ani s-a schimbat -  legislație, programe școlare aspectul clădirii, dotările, directori, dar și mentalități”, a mai punctat directoarea.

De-a lungul acestor 10 ani la conducerea LTME au fost actualul primar Leca Băncilă, urmat de profesorii Nicolae Boian, Maria Badiu și, în prezent, Maria Bularca.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.