Peste 33.000 de elevi au început școala în județul Covasna
Prefectul județului Covasna și inspectorul școlar general au participat la festivitatea de la CNMV
Școala a început în județul Covasna în peste 300 de școli pentru peste 33.000 de elevi covăsneni. Cu emoții și așteptări care mai de care, aceștia, alături de profesori și părinți au luat parte luni, 10 septembrie, la festivitățile de deschidere a noului an școlar.
Anul acesta, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Kiss Imre, a fost prezent la festivitatea de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Alături de acesta și de reprezentanții școlii, la masa prezidiului a fost prezent și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, dar și consilieri locali din municipiu.
Prefectul a dat-o exemplu pe Simona Halep
După ce, întâmpinat de câteva râsete, mici dezaprobări, dar și aplauze, a dat citire mesajului premierului României, Viorica Dăncilă, dedicat începutului de an, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a transmis, într-un discurs personal, și propriile gânduri despre școală.
„În urmă cu câteva luni, după ce Simona Halep câștiga trofeul de la Roland Garros, citeam pe internet o analiză a gesturilor pe care aceasta le-a făcut ca urmare a câștigării acestui mare trofeu, ocazie cu care ne-a făcut și foarte mândri. După ce a câștigat, și-a făcut semnul crucii, în semn de mulțumire pentru că a izbândit, apoi s-a dus și și-a sărutat familia și nu în ultimul rând a intonat cu mândrie Imnul Național. Iată trei valori fundamentale: legea strămoșească, familia și patria. Cred, că dacă voi veți fi oameni cu frică de Dumnezeu, dacă vă veți săruta mama și mâna acesteia când veți pleca de acasă, oricând va fi asta și dacă veți intona cu mândrie Imnul Național, atunci noi, cu toții, vom fi reușit!”, a spus prefectul Sebastian Cucu.
Inspectorul școlar general a vorbit despre Anul Centenarului într-un județ multietnic
Reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, inspectorul școlar general Kiss Imre s-a aflat anul acesta la ceremonia de început de an școlar de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV). În debutul discursului său, acesta a vorbit despre onoarea de a se afla cu această ocazie specială la CNMV, un colegiu de prestigiu în județul Covasna.
„Mă simt onorat să fiu astăzi, cu ocazia începutului unui nou an școlar aici, în acest liceu cu predare în limba română, reprezentativ pentru orașul Sfântu Gheorghe și pentru județul Covasna. Spun „reprezentativ” deoarece județul nostru se poate mândri cu rezultatele obținute la examene, la concursuri, dar mai ales se poate mândri cu calitatea tinerilor care ies și de pe băncile acestei școli valoroase. Totul este rodul eforturilor conjugate ale dascălilor, elevilor, părinților, iar acest lucru trebuie să rămână o constantă a vieții acestei școli. Desigur, aceasta înseamnă seriozitate, responsabilitate, perseverență, încredere și multă muncă a elevilor și cadrelor didactice deopotrivă. (...) Dragi elevi! Noi dascălii voștri ne dorim ca în noul an școlar să depuneți eforturi susținute de a vă forma, de a accede la noi cunoștințe, la noi competențe care vă vor transforma și vă vor ajuta să vă dezvoltați personalitatea și să obțineți mai târziu cariera dorită. Școala, profesorii, părinții, vă vor ajuta să aveți instrumentele necesare pentru a face față la provocarea continuă de adaptare la nou, dar este esențial efortul vostru personal. Este nevoie să deveniți din ce în ce mai interesați de școală, mai atașați de valorile ei”, a spus Kiss Imre.
Totodată, acesta a amintit importanța anului curent pentru România, fiind marcați 100 de ani de la Unire și a subliniat nevoia toleranței și a acceptării, principii vitale într-un județ cum este Covasna.
„Să nu uităm că ne aflăm într-un an special, cel al Centenarului, care oferă prilejul desfășurării unor activități, care trebuie să aibă în esență manifestarea spiritului național, dar totodată și al respectării identității culturale și etnice. În județul nostru multietnic, acest an aduce și conștientizarea elementelor spirituale, care leagă comunitățile acestui județ într-o simbioză pe care istoria l-a format de-a lungul anilor, care a funcționat în mod armonios și trebuie să funcționeze și în viitor. Îmi exprim dorința și în continuarea manifestării acestui spirit de acceptare, de toleranță, de înțelegere pentru tinerii noștri”, a mai transmis Kiss Imre.
Primarul s-a adresat viitorilor lideri ai orașului
Reprezentantul Consiliului Local Sfântu Gheorghe la evenimentul de deschidere a noului an școlar de la CNMV, consilierul Ion Gheorghe, a dat citire discursului pregătit de primarul municipiului reședință de județ – Antal Árpád. Acesta a transmis astfel, celor aproape 11.000 de elevi care încep școala în Sfântu Gheorghe, că deși în prezent ei reprezintă doar o cincime din numărul locuitorilor municipiului, viitorul orașului depinde de ei.
„Să aveți încredere în voi, să aveți vise îndrăznețe, vise mărețe pentru că voi sunteți cei care în curând veți conduce acest oraș, îl veți modela sau poate veți fi chiar voi cei care îi vor educa pe cei care se vor naște și vor crește în viitorul nostru oraș”, a spus primarul, prin intermediul consilierului local.
Edilul a anunțat de asemenea că Programul de inițiere în sport va continua și în acest an școlar.
„Vestea bună este că anul acesta am extins acest program, tocmai pentru ca tot mai mulți dintre voi să meargă la Arena Sepsi. Dragi elevi, vă dorim să vă simțiți bine în această școală, iar procesul de învățare să fie pentru voi o sursă de fericire și o modalitate de a descoperi lumea”, a punctat Antal Árpád.
După discursuri, preț de câteva minute s-a instalat zarva în curtea școlii Colegiului Național „Mihai Viteazul”, însă nu pentru mult timp, pentru că toată lumea s-a îndreptat spre clase, fie pentru a se cunoaște mai bine, fie pentru a-și prelua orarul de la diriginți. Cert este că noul an școlar și-a intrat, cu bune și cu rele, cu ușoare și cu grele, în drepturi.
Mult succes tuturor!