Patru tineri covăsneni, în practică de-o vară la instituțiile locale
Direcția Județeană de Sport și Tineret (DSJT) Covasna a aplicat rețeta programului de Internship al Guvernului României la nivel local
Patru tineri din județul Covasna au participat în această vară, timp de două luni, la prima ediție a programului de practică derulat la nivel local în cadrul unor instituții deconcentrate.
Județul Covasna a marcat anul acesta un început important în ceea ce privește programele de practică pentru tineri, prin extinderea programului de internship al Guvernului României și la nivelul instituțiilor județene. Proiectul a fost implementat în premieră prin intermediul Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna, în mai multe instituții, printre care și Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Comisariatul Județean pentru Protecţia Consumatorului şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.
„Rolul nostru ca Direcție Județeană pentru Sport și Tineret este să oferim contexte de dezvoltare și de integrare socio-profesională tinerilor. (...) Acesta este un exemplu de program care se dorește un răspuns la nevoile tinerilor”, a spus consilierul de tineret din cadrul DJST, Cătălin Lazăr, care a subliniat faptul că statutul pe care tinerii din județul Covasna l-au obținut în urma participării la acest program este identic cu cel al tinerilor care au derulat programul la București.
„Cred că ar fi fost mult mai bine pentru noi dacă am fi cunoscut activitatea fiecărei instituții în parte și am fi avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale de aici din zonă. (...) Totuși, pentru început cred că a fost bine. (...) Eu am reușit să îmi cunosc o mulțime de drepturi pe care până acum nu le știam”, a spus unul dintre participanții la program, Alexandru Andriesei, care și-a desfășurat programul de practică în cadrul departamentului de Relații cu Publicul al Comisariatului Județean pentru Protecţia Consumatorului.
Tinerii practicanți nu au fost plătiți ca urmare a stagiului, însă au obţinut certificate de participare și scrisori de recomandare.
„Sperăm că pentru anul viitor, numărul celor care se vor înscrie în program va fi mult mai mare. (...) Într-o perioadă în care administrația publică, per ansamblu, este blamată, de multe ori pe dreptate, dar de și mai multe ori pe nedrept, doar intrând în sistem poți vedea cu ochii tăi și poți duce mai departe ceea ce este bun și poți schimba ceea nu e la locul lui. (...) Un astfel de program vă pregătește pentru viitor. Vorbim despre întinerirea administrației și schimbarea mentalității, dar acest lucru se poate face numai așa (n.red. prin astfel de programe). (...) Vă felicit și sper să nu vă opriți aici și să alegeți o carieră în administrație pentru că este nevoie de plus valoare”, le-a transmis prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, tinerilor care s-au implicat în program, cu ocazia conferinței de încheiere, derulată luni la Instituția Prefectului.
Programul local de internship s-a desfășurat pentru prima dată vara aceasta ca program pilot în județele Covasna și Maramureș.
Programul Oficial de Internship al Guvernului României a debutat în anul 2013 cu 25 de interni care au parcurs un stagiu de practică la Palatul Victoria, iar în următorii ani a fost extins şi la nivelul ministerelor și instituțiilor subordonate din Bucureşti.